• consilierii județeni au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare recente depunerea unei cereri de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a unui proiect ce presupune investiții în sistemul informatic și în infrastructura digitală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila • potrivit conducerii unității, aparatura spitalului la acest capitol este învechită și nu mai poate primi îmbunătățiri, astfel că, pe cale de consecință nici softurile nu mai pot fi actualizate pentru a funcționa corespunzător • investiția depusă spre finanțare prin PNRR ar trebui să aducă în primul rând un plus în privința serviciilor oferite pacienților • valoarea totală a proiectului este în cuantum de 6.529.953 lei cu TVA
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila încearcă să își modernizeze infrastructura informatică și să se adapteze la condițiile secolului XXI cu bani veniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Consilierii județeni au aprobat într-o ședință extraordinară din luna august proiectul intitulat ”Investiții în sistemul informatic și în infrastructura digitală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila”. Totodată au aprobat cheltuielile legate de proiect și au dat undă verde unui Acord de Parteneriat între Unitatea Administrativ - Teritorială a Județului Brăila, prin Consiliul Județean Brăila și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. Cu alte cuvinte, în baza acestei colaborări instituționale, CJ Brăila și-a luat angajamentul să depună o cerere de finanțare pentru acest proiect în cadrul PNRR. Potrivit datelor proiectului aprobat de consilieri, se încearcă obținerea de fonduri pe Pilonul II: Transformare digitală, Componenta 7 – Transformare digitală, Investiția: I3. Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină, Investiția specifică: I3.3 – Investiții în sisteme informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice, Cod Apel: MS-733.
După cum se precizează în referatul de aprobare al proiectului, obiectivul investiției ”este reprezentat de dezvoltarea unor modele informatice noi care să deservească activitatea unității sanitare prin determinarea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, inclusiv licențe), migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltarea de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local”.
Totodată, se mai menționează că acest proiect va facilita asigurarea unui acces îmbunătățit la informațiile despre pacienți, coordonare și continuitate îmbunătățite ale îngrijirii, eficiența operațională sporită, siguranța sporită a pacientului și erori reduse, analiza avansată a datelor și managementul sănătății populației, conformitatea cu reglementările și interoperabilitatea, economii de costuri și durabilitate.
”Prin adoptarea digitizării, unitățile de asistență medicală pot oferi o îngrijire mai bună, pot optimiza resursele și se pot adapta la peisajul în evoluție a asistenței medicale. Nevoia de digitalizare de la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila este imperativă pentru funcționarea de bază, pentru că digitalizarea permite diminuarea, chiar eliminarea latenței în timpii de transmitere/primire informații de uz general care contribuie la realizarea cât mai rapidă și coerentă a actului medical”, se mai arată în raport.
Președintele CJ Brăila, încântat de rezolvarea situației prin PNRR
După cum se precizează în raportul proiectului, valoarea totală este în cuantum de 6.529.953 lei cu TVA. Cât despre sumele ce ar putea viza cheltuieli conexe și cheltuieli neeligibile, ce pot apărea pe durata implementării proiectului, acestea se vor asigura din bugetul CJ Brăila.
Cert este că de la nivelul conducerii spitalului s-a transmis o adresă, pe 11 iulie, către Consiliul Județean, prin care a fost informată instituția că se intenționează să se depună acest proiect, explicându-se foarte elaborat situația actuală deficitară la capitolul infrastrucură informatică a unității și lucrurile de care este cu adevărat nevoie.
Potrivit notei de fundamentare ce a fost transmisă de conducerea spitalului către CJ Brăila și ce a fost semnată de managerul Delia Râșnoveanu, spitalul trebuie neapărat să își schimbe total echipamentele hardware și soft-urile. Cele existente sunt vechi și depășite, datând de opt ani, astfel că au ajuns într-un stadiu în care nu mai pot primi îmbunătățiri, situație care se extinde automat și la nivelul soft-urilor folosite. Odată cu operațiunea de digitalizare, spitalul își propune o creștere simțitoare a unor servicii la nivelul pacienților privind informarea către aparținători, păstrarea documentelor și a unor arhive cu informații despre pacienți mult mai ușor accesibile, comunicarea cu alți specialiști din cadrul altor instituții etc.
”Este un proiect ce privește modernizarea sistemului informatic, achiziționarea de calculatoare noi și tot ceea ce înseamnă tehnologie pentru protecția datelor din spital. Astfel încât să digitalizăm cât mai mult această parte. Este un proiect pe PNRR și trebuie să îl depunem”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila (liderul PSD Brăila) în ședința extraordinară din 22 august.
Proiectul a fost aprobat fără probleme. Consilierul județean PNL Florin Pricop nu a participat la vot pentru a nu se afla în incompatibilitate, fiind cadru medial și potențial beneficiar. Ședința s-a desfășurat în format videoconferință.