Soferi epileptici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Soferi epileptici

In ultimele trei zile, pe soselele din municipiul Braila, doi soferi care au facut criza de epilepsie au fost luati cu salvarea si transportati la spital pentru acordarea primului ajutor. Dupa cum ne-a spus dr. Florin Stefan, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ), in astfel de situatii, cind persoanele care sufera de afectiuni neuropsihice se afla la volanul diverselor autoturisme, devin un real pericol public. "Pe 17 noiembrie, in jurul orei 16, a fost solicitata o ambulanta pentru o persoana in criza, care cazuse pe Calea Calarasi, la benzinarie. Era un tinar de 31 ani, Marian N., din Braila care, in cadere, s-a accidentat la cap si a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgentelor pentru acordarea ingrijirilor medicale. Luni, pe 19 noiembrie, in jurul prinzului am mai avut o solicitare de acest fel, pentru Laurentiu S., de 50 de ani, din Tulcea. Barbatul a fost ridicat dintr-un loc public in criza de epilepsie, dar nu a vrut sa spuna unde lucreaza". Potrivit sursei citate, de regula, soferii care fac crize de epilepsie la volan nu recunosc acest lucru, nu vor sa spuna unde lucreaza si, mai mult decit atit, nu recunosc faptul ca se aflau la volan in momentul in care se aflau in criza epileptica. Ei sint transportati la spital cu salvarea, li se administreaza un diazepam sau un fenobarbital, dupa care parasesc unitatea spitaliceasca si se urca iar la volan.
Potrivit legislatiei rutiere in vigoare, pentru a avea dreptul sa conduca, soferii trebuie sa fie apti din punct de vedere medical, adica sa nu sufere de afectiuni incompatibile cu "calitatea" de conducator auto. Problema apare in momentul in care acestia nu sint luati in evidentele medicale cu afectiunile respective si nici nu spun adevarul cind sint examinati pentru obtinerea permisului de conducere. Mai exista si situatii in care boala este dobindita dupa obtinerea permisului, situatie in care se pot lua masuri impotriva respectivei persoane doar daca afla si medicul de familie despre asta. In momentul in care medicul constata ca o persoana din evidenta sa prezinta afectiuni cu care nu are voie sa conduca, va solicita un examen de specialitate. In cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic, va comunica acest lucru Politiei rutiere. Dupa retragere, permisul persoanei declarate inapta poate fi redobindit numai dupa incetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale, la solicitarea si pe banii partilor interesate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro