Societatea civilă crede că amânarea raportului pe justiţie ar putea fi un avantaj pentru România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Societatea civilă crede că amânarea raportului pe justiţie ar putea fi un avantaj pentru România

Directorul executiv al APADOR-CH, avocatul Diana Hatneanu a declarat că autorităţile române au susţinut iniţial că au dorit să adopte rapid Codurile tocmai pentru a avea ce raporta faţă de UE, iar această decizie de a prezenta raportul în septembrie oferă timp pentru dezbatere.

"Teoretic, este un avantaj faptul că se amână, pentru că ar fi timp ca autorităţile să mai adopte unele măsuri", concluzionează Hatneanu.

De aceeaşi părere este şi Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului de Resurse Juridice.

"La nivel teoretic, ar fi fost un avantaj în sensul că am fi avut mai mult timp pentru măsuri concrete. Se dovedeşte că nu profităm de acest timp. După cum vedeţi, Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele două Coduri - penal si civil -, deşi Parlamentul avea timpul necesar să fie ce scrie în Constituţie, adică organul legiuitor", a declarat Georgiana Iorgulescu.

Directorul executiv Transparency Internaţional România, Victor Alistar, spune că data la care va fi prezentat raportul poate fi un avantaj, dacă în această perioadă se corectează anumite lucruri. În esenţă, decizia amânării creează un fond de timp, important este ce vor face autorităţile în această perioadă", a declarat Alistar.

Preşedinţia suedeză a UE, care va începe la 1 iulie, aşteaptă în luna septembrie rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria, considerând că mecanismul de cooperare şi verificare a fost "de ajutor" până acum, iar UE a învăţat să monitorizeze şi implementarea, nu doar adoptarea aquis-ului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro