Mergi la conţinutul principal

Socialism? Capitalism? E tot aia cind lipseste omul

Nici n-a apucat Barack Obama sa spuna bine ca sprijina cresterea taxelor pentru cei bogati, ca a si fost taxat ca "socialist". Doi partizani republicani, sustinatori ai lui John McCain, au afisat un banner pe care scria: "Obama este un Socialist-Marxist". O femeie, in North Carolina, i-a strigat: "Socialistule, iesi afara!". Sarah Palin, cea nominalizata de Partidul Republican pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite, a afirmat ca Obama este socialist pentru ca - atentie! - are de gind "sa redistribuie bogatia pentru toata lumea".
Asadar, greu cuvint este acesta in America. Socialism! E ca si cum ai fi injurat de mama si condamnat pe viata. Si toata nenorocirea pleaca nu de la vreo polemica doctrinara, ci de la sperietura asta teribila ca bogatia ar putea fi redistribuita pentru toata lumea. Orice e voie, dar pina sa aduci vorba de "bogatie". Cu toate ca Obama nu avea nicidecum de gind sa faca nationalizari cu parul intr-o mina si Marx in cealalta. Vroia doar sa reduca taxele pentru clasa de mijloc si sa le creasca pe cele pentru superbogatani. Si, oricum, o stie tot omul, in America mai usor se organizeaza un razboi de toata frumusetea decit un sistem de echitate sociala.
In Romania, cea "infrigurata" de viitoarele alegeri, Mircea Geoana nu-i nici atit de inteligent ca Barack Obama, dar nici atit de prost pe cit se spune. Decretind falimentul guvernarii de dreapta (care dreapta!!!), presedintele PSD muta atentia electoratului pe noile tendinte mondiale in materie de politica. Daca si posibilul viitor presedinte al Americii vine cu chestii din astea de bucatarie social-democrata...atunci politica singurului partid de orientare social-democrata din Romania este, clar, in "trend". Asta-i partea buna de prestatie a lui Mircea Geoana, in sensul ca nu-i atit de slabut la minte precum se insinueaza. Pe de alta parte, functioneaza si treaba cu "nu-i nici atit de inteligent ca Obama". In timp ce acesta din urma, fara a face teorie, vine cu propuneri stupefiant de concrete, cu care noi, romanii, nu sintem obisnuiti, Mircea Geoana inlocuieste rapid guvernarea de dreapta cu programul "coerent". Iarasi, trebuie s-o spun, greu cuvint. Coerenta! Pe cit stirneste frica in America cuvintul "socialism", pe atit stirneste panica in Romania cuvintul "coerent". Ce sa insemne, oare, cuvintul "coerent"? Si daca nu inseamna nimic, putem sti macar daca-i de dreapta, de stinga?
Marele "of" al politicianului adevarat este lipsa totala a electoratului cit de cit "calificat". Fie in America, fie in Romania, fie in Rusia, intilnim aceeasi situatie: alegatorul majoritar pune stampila sub impulsul unui moment. Habar n-are in urma caror decizii a ajuns sa traiasca atit de prost si, ca la loto, spera sa capete izbavirea de la un om pe care doar il simpatizeaza asa, pentru ca-i inalt si gras, de pilda. De aceea, la nivelul intregii lumi se duce o politica de gang, de catre oameni nicidecum formati in spiritul unor convingeri umaniste, adica a unei politici in interesul omului, ci formati la scoala deplina a facutului orice impotriva omului. Toate "masurile" care se mai iau, in sila, se iau de frica, nu din convingere. Revolutiile bat la usa cind apare foamea. Si, cind multimea navaleste pe strazi, nici socialismul, nici capitalismul, nici Marx, nici Rotschild nu mai au nici o importanta. Dar, pina atunci, raminem la emotia "cuvintelor". E mai mult decit a trai in tara pe care o meritam. Traim in lumea pe care o meritam. Si nu-i usor. Pina la a ajunge sa ne hranim, trebuie sa luptam sa nu ne pierdem mintile. Unii au facut-o deja si au ajuns sa conduca lumea. Insa nu se merita, va spun eu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu