Elena Udrea i-a vândut, anul trecut, lui Tudor Breazu un automobil Porsche Cayenne Turbo, în schimbul unui preţ cu mult mai mic decât valoarea de piaţă, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul "Gala Bute".
Procurorii susţin, în actul de sesizare a instanţei, că Tudor Breazu a fost, în perioada 2010 - 2012, asistentul personal al Elenei Udrea, fiind plătit lunar cu o sumă în numerar, nefiscalizată, care reprezenta unica sa sursă de venit.
"În această calitate, Breazu Tudor Liberiu a gestionat activitatea curentă a organizaţiei Bucureşti a Partidului Democrat Liberal în numele inculpatei, şi a făcut mai multe plăţi către furnizori de servicii sau salariaţi. (...) De asemenea, Breazu Tudor Liberiu a intermediat relaţia dintre Udrea Elena Gabriela cu mai multe organizaţii de presă apropiate acesteia. Astfel, în urma percheziţiei informatice au fost identificate numeroase mesaje de poştă electronică prin care inculpatul transmitea redactorilor solicitările inculpatei de a difuza ştiri cu un anumit conţinut sau de a elimina ştiri deja difuzate şi care nu îi erau favorabile, inclusiv cu privire la faptele care formează obiectul prezentei cauze", se menţionează în rechizitoriul procurorilor.
Conform sursei citate, în urma percheziţiei informatice, au fost identificate mai multe mii de mesaje de e-mail transmise între Breazu şi Udrea, care atestă relaţia de subordonare faţă de fostul ministru şi faptul că gestiona chestiunile administrative în numele acesteia în perioada în care avea calitatea de preşedinte al organizaţiei PDL Bucureşti.
"În aceeaşi perioadă, inculpatul a cumpărat mai multe imobile de la persoane din subordinea Ministerului Turismului sau care aveau relaţii cu această instituţie, iar în 2014 a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul unui preţ cu mult mai mic decât valoarea de piaţă", potrivit actului de sesizare a judecătorilor.
Procurorii notează şi că Breazu este deţinătorul domeniilor de internet care conţin numele Elena Udrea şi al mai multor mărci pentru diferite mişcări politice asociate cu aceasta, precum şi administratorul firmei Agro Green Nana SRL, societate la care unic asociat este fostul ministru şi care este finanţată din fondurile proprii ale acesteia.
"Toate aceste argumente demonstrează că Breazu Tudor Liberiu a acţionat în toată această perioadă exclusiv ca un interpus al lui Udrea Elena Gabriela, iar patrimoniul său şi actele juridice pe care le-a încheiat reprezintă în realitate patrimoniul şi actele juridice ale fostului ministru. În perioada 2010 - 2012 inculpatul a realizat numeroase depuneri de numerar în cuantum total de aproximativ 400.000 RON în conturile bancare proprii, sume a căror provenienţă nu poate fi justificată în mod legitim", potrivit procurorilor anticorupţie.
Sursa citată mai arată, în documentul citat, Elena Udrea a achiziţionat, în urma cu trei ani, o geantă al cărei preţ variază între 50.000 şi 100.000 de dolari.
"Din mesajele de poştă electronică şi din declaraţiile inculpaţilor rezultă că în luna februarie 2012 Udrea Elena Gabriela a achiziţionat prin intermediul lui Topoliceanu Ana Maria o geantă Hermes Birkin Crocodile, al cărei preţ variază, potrivit datelor existente pe site-ul ebay.com, între 50.000 şi 100.000 USD. Plata preţului s-a realizat în numerar, în condiţiile în care provenienţa sumei nu poate fi identificată în extrasele de cont bancar ale inculpatei", se mai arată în rechizitoriu.
Mai mult, în documentul precizat, se menţionează că mai multe plăţi au fost făcute către PDL Bucureşti, organizaţia fiind astfel finanţată din bani obţinuţi din infracţiuni de corupţie. Procurorii descriu mecanismul prin care aceşti bani ajungeau la partid, fiind folosite inclusiv contracte de donaţie fictive.
Depunerea sumelor de bani în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donaţie, era o metodă folosită în special pentru plata salariilor angajaţilor sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plată. Plăţile mai erau făcute în numerar, fără a se întocmi documente, sau prin transfer bancar realizat de societăţi implicate direct sau indirect în relaţii comerciale cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.
"Inculpata a recunoscut această împrejurare, însă a susţinut că sumele proveneau din donaţii neînregistrate în evidenţa partidului, de la donatori care doreau să îşi păstreze anonimatul. În condiţiile în care dispoziţiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanţarea partidelor politice prin sume neînregistrate, eludarea acestor dispoziţii imperative demonstrează că inculpata a cunoscut şi a acceptat provenienţa infracţională a sumelor de bani folosite pentru funcţionarea organizaţiei pe care o conducea", conform rechizitoriului.
În documentul citat, anchetatorii arată că, în 2011, Rudel Obreja l-a contactat Adrian Tudosie Sînică, cerându-i să îi indice o persoană dispusă să îi furnizeze documente contabile fictive şi să îi restituie sumele plătite în baza acestora.
"Martorul l-a pus în legătură cu Ceban Iurie, persoană care controla prin intermediari societăţile SC Biovros SRL şi şi SC Biotehnical Industrial SRL şi le folosea exclusiv pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. Administratorul formal al acestor societăţi era Vasilenco Galina, cetăţean moldovean aflat ilegal pe teritoriul României şi care îl ajuta pe Ceban Iurie la treburile casnice şi la ferma de oi pe care acesta o deţine", conform sursei citate.
Pe baza unor înţelegeri cu persoane interesate să înregistreze cheltuieli fictive în contabilitate, arată anchetatorii, Iurie Ceban emitea facturi având ca obiect prestări de servicii, încasa preţul prin transfer bancar, după care retrăgea sumele în numerar şi le restituia beneficiarilor acestor servicii, în schimbul unui comision cuprins între 5 şi 10% din valoarea facturii.
Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest din 25 februarie, a fost trimisă în judecată, marţi, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Gala Bute", ea fiind acuzată de luare de mită.
Alături de Udrea, în faţa instanţei au ajuns şi fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.
Procurorii DNA au dispus continuarea cercetărilor faţă de Elena Udrea pentru spălare de bani şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.