SOCIAL: Prorector UMF: Foarte mulţi rezidenţi aleg să plece în străinătate chiar din timpul rezidenţiatului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Prorector UMF: Foarte mulţi rezidenţi aleg să plece în străinătate chiar din timpul rezidenţiatului

Prorectorul UMF Bucureşti, Ruxandra Ionescu, a declarat duminică, după începerea concursului de rezidenţiat, că foarte mulţi dintre viitorii medici aleg să plece în străinătate, unii chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salariile mult mai mari.

Ruxandra Ionescu a spus că statul român alocă în medie 30.000 de euro pentru studiile de licenţă şi de rezidenţiat ale fiecărui tânăr de la medicină.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a precizat că salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg să profeseze în altă parte, un rezident putând primi în alte state până la 2.000 de euro lunar, în timp ce în România veniturile acestuia sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Concursul de rezidenţiat susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a început la ora 10.10, când s-a încheiat distribuirea caietelor cu subiecte, a mai spus Ruxandra Ionescu.

Prorectorul UMF Bucureşti a arătat că aceste caiete cu subiecte au fost făcute de către o comisie secretizată, ai cărei membri nu au avut acces nici măcar la telefonul mobil. Acestea au fost transportate către facultăţile de medicină de către poliţie şi jandarmerie.

Concursul de rezidenţiat la UMF Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00, candidaţii trebuind să răspundă la 200 de întrebări în patru ore.

Prorectorul UMF Bucureşti a precizat că în acest an cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt cinci concurenţi pe un loc, în timp ce la medicină sunt doi candidaţi pe loc.

Concursul de rezidenţiat a fost organizat duminică, în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 5.102 absolvenţi, care concurează pe 3.879 de locuri şi posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidaţi, 3.857 au optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs la medicină, 964 s-au înscris pentru locurile şi posturile de la medicină dentară, iar 281 susţin concursul pentru farmacie.

În Bucureşti, 1.942 de candidaţi s-au înscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidenţiat organizat în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Centrul universitar din Bucureşti are alocate 690 de locuri la medicină, 93 la medicină dentară şi 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidaţi, 1.454 s-au înscris pentru medicinǎ, 377 la medicină dentarǎ, iar 111 la farmacie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro