El a apreciat că reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine, aplicată din luna septembrie a anului trecut, a fost un succes.
"Un mesaj pe care îl dau un pic detaşat, ca să zic aşa, pentru că în 2015 probabil că nu voi mai fi chiar în echipă cu doamna Petrescu (ministrul Finanţelor - n.r.) şi cu domnul Constantin (ministrul Agriculturii - n.r.), este că, pe baza acestui succes, trebuie să mergem mai departe. Trebuie şi România poate să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare, mă refer în principal la fructe şi legume, la carne, şi acolo putem să facem acelaşi lucru dacă folosim metoda de succes şi anume, facem nişte calcule realiste pentru că, aşa cum a arătat doamna Petrescu, în primele luni evident că am pierdut bani la bugetul de stat după care, însă, având răbdare şi aplicând bine, am recuperat acele pierderi. În al doilea rând, având curajul de a lua aceste măsuri - şi sper să aveţi curajul la anul să le luaţi - vă voi sprijini total, nu vă voi critica, vă promit, şi al treilea lucru - dialogul cu mediul privat, cel care până la urmă aplică ceea ce Guvernul decide", a spus Ponta, aflat la sediul Ministerului Agriculturii.
Şeful Executivului a precizat că încearcă introducerea reducerii TVA la alte produse în bugetul pe anul viitor, dar a subliniat faptul că el nu vrea să se angajeze în numele "noului Guvern"
"Dacă va fi un nou Guvern, eu nu vreau să mă angajez în numele noului Guvern, vreau doar să spun ceea ce cred că e bine de făcut în continuare, dar responsabilitatea va fi a noului Guvern", a spus Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă bugetul de stat pentru 2015 va fi elaborat în perioada în care el va ocupa postul de prim-ministru, Ponta a răspuns că nu.
"E anormal să fac eu bugetul pentru altcineva", a explicat Ponta.
La finalul discursului său, premierul a reiterat solicitarea adresată celor doi miniştri, respectiv reducerea TVA şi a apreciat că, dacă ar fi făcute "doar calculele de la Cotoceni", nu ar mai fi aprobată vreo măsură.
Cota TVA pentru pâine şi produse de panificaţie a fost redusă de la 24% la 9% începând cu 1 septembrie 2013.
Ministerul Finanţelor Publice estimează că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.
Patronatele din industria cărnii au solicitat în repetate rânduri reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, argumentând că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală din domeniu, estimată la 450 de milioane de euro.