SOCIAL: Petiţie on-line şi strângeri de semnături pentru graţierea lui Gheorghe Popescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Petiţie on-line şi strângeri de semnături pentru graţierea lui Gheorghe Popescu

Un senator UNPR buzoian a iniţiat o petiţie on-line pentru graţierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, acţiuni similare, de strângere de semnături, fiind iniţiate şi de un consilier local braşovean, dar şi de preşedintele de la Dunărea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.

Senatorul buzoian Constantin Popa susţine, joi, într-un comunicat de presă, că în România s-a ajuns "să se terfelească simbolurile naţionale", iar justiţia "să ignore marea infracţionalitate".

Popa a adăugat că românii "îi sunt datori" lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive, motiv pentru care a iniţiat o petiţie on-line pentru graţierea fostului fotbalist.

"Într-o ţară în care realitatea ne demonstrează că justiţia, în multe situaţii, ignoră marea infracţionalitate şi alege să facă dreptate la televizor, drept palidă justificare la neintrarea în Spaţiul Shengen, ajungem să terfelim până şi simbolurile naţionale. Este şi cazul gloriei fotbalului românesc, Gică Popescu, căruia acum îi suntem datori, pentru toate bucuriile aduse de-a lungul carierei sale remarcabile, să-i demonstrăm solidaritate", se arată în comunicatul remis de parlamentarul buzoian.

Popa a mai spus că este nedrept ca un fost fotbalist ca Popescu să fie condamnat "în rând cu criminalii şi cu volatorii, mai ales că prejudiciul a fost recuperat".

"Este un gest pe care îl fac din toată inima. Toţi greşim la un moment dat. Important este să punem în balanţă tot binele adus de acest om excepţional, de câte ori ne-a făcut mândri că suntem români. Există şi alte variante prin care să plătească pentru greşeala sancţionată de justiţie, prejudiciul a fost recuperat şi nu este drept să fie închis, în rând cu criminali şi violatori. Fac un apel la toţi românii să ni se alăture, să semneze petiţia, astfel încât Gică Popescu să fie graţiat", a declarat Constantin Popa, senator UNPR Buzău.

Pe de altă parte, Gicu Balaci, preşedintele Clubului de Fotbal Dunărea Calafat, prima echipă unde a jucat Gică Popescu, vrea să strângă semnături pentru graţierea lui Gică Popescu.

"Nu mă aşteptam, suntem şocaţi de decizie, pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume, în Olanda, în Spania, în Turcia, pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câştigat. Să ajungi într-o asemnea situaţie...brand-ul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiţia? Copiii spun: «Tată, vreau să mă fac şi eu fotbalist!» Întrebarea era: «Ca cine?», «Ca Gică Popescu», acum ce le răspund? Aş dori să fac un apel la toţi marii sportivi, la generaţia de aur, la toţi sportivii de acum, să facem un front comun, să reuşim să strângem semnături, să rugăm preşedintele ţării să îl graţieze pe Gică Popescu. Ar fi un lucru extraordinar de mare, în folosul fotbalului românesc", a declarat Gicu Balaci.

Tatăl lui Gică Popescu nu a comentat decizia instanţei, spunând însă că este "supărat".

"Nu vorbesc de justiţie. Dacă aşa a hotărât, aşa a rămas. Eu nu judec, că nu mă pricep. Probabil că aşa este. Suntem supăraţi, că nu ne aşteptam la aşa mărţişor în luna martie. Vă daţi seama cât a muncit el peste hotare să îşi facă un nume şi acuma l-a pierdut", a declarat Costică Popescu, tatăl fostului internaţional.

Acesta nu a comentat nici intenţia preşedintelului Clubului de Fotbal Dunărea Calafat de a strânge semnături pentru graţierea lui Gică Popescu.

"Treaba lor ce vor să facă. Eu nu am mandat de la Gică să îmi dau cu părerea, până nu discut cu el, nu pot să zic nimic. Eu i-am spus să fie tare, că nu se termină pământul cu el. Poate să mai facă multe în fotbal, după ce iese. Tot în fotbal îi va fi locul, are Şcoala de Fotbal la Craiova"", a declarat Costică Popescu.

Şi un consilier local din municipiul Braşov şi preşedinte al secţiei de handbal a clubului Corona Braşov, Vasile Kraila, a declarat, joi, că va începe o acţiune de strângere de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu, pe care le va trimite preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare.

"În primul rând vreau să se înţeleagă că fac această acţiune în calitate de simplu cetăţean al acestei ţări, şi nu ca preşedinte al secţiei de handbal de la Corona sau din postura de consilier local. Ce i se întâmplă acum lui Gică Popescu este îngrozitor. Îl cunosc personal şi ştiu foarte bine ce fel de om este, iar asta face să nu pot sta cu mâinile în sân şi să ştiu că este la închisoare. Voi face o acţiune prin toate cartiere Braşovului, prin care voi strânge semnături pe care să le trimit apoi la preşedinţie. Cred în clemenţa preşedintelui Traian Băsescu şi am mare încredere că pentru acest om se poate face ceva. A făcut o greşeală, singura din viaţa lui, pe care a şi recunoscut-o, şi nu cred că merită ce i se întâmplă. Sunt atâţia alţii care bântuie prin ţara asta liberi, după acţiuni mult mai grave...", a spus Vasile Kraila.

El a adăugat că este convins că dacă nu era condamnat la închisoare, Gică Popescu era, în acest moment, noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. "Merita cu prisosinţă să fie noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, şi probabil că asta se întâmpla dacă nu era închis. Nu vreau să se înţeleagă că am ceva cu noul preşedinte, este un tânăr căruia îi doresc să facă numai lucruri bune pentru fotbal, dar acum mă interesează doar ca Gică Popescu să fie eliberat", a spus Vasile Kraila.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani şi opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, şi fostul impresar Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, impresarul Victor Becali - patru ani şi opt luni, fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu - trei ani şi patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal - trei ani, o lună şi zece zile, iar fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu - trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.

Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro