Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Peste 200 de participanţi şi mesaje de susţinere de la 18 ambasade la Marșul Diversității

Peste 200 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la Marşul Diversităţii, 18 state au transmis un mesaj de susţinere, iar Loredana, ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu?", a cântat imnul paradei.

Participanţii la Marşul Diversităţii s-au adunat de la ora 17.00 în zona Unirii, de unde au plecat pe traseul Piaţa Constituţiei - Parcul Izvor. Organizatorii au spus că acesta este un marş la iubirii şi împotriva urii, pentru a recupera dreptul de a fi demni, indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen.
Tineri care purtau pe spate baloane lungi colorate au deschis parada, aceştia fiind urmaţi de aproximativ 200 de persoane, unele purtând peruci şi ţinute colorate.

Participanii au afişat bannere pe care scria "Liberi să fim noi", "Eu sunt! TU?", "Împotriva discriminării". De asemenea, pe un alt banner era notată "agenda homosexuală: să petrec timp cu familia mea; să fiu tratată egal; să cumpăr lapte".
Unul dintre bannere era semnat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, iar mesajul afişat era: "Stop violenţei, drepturile LGBT sunt drepturile omului".

Directorul executiv al Asociaţiei Accept, Irina Niţă, a spus că este al optulea marş pe care îl organizează, dar că prezenţa este departe de a ajunge la participarea pe care şi-ar dori-o.

"Este al optulea marş pe care îl organizăm, suntem un pic mai mulţi decât anul trecut, dar departe de a ajunge la participarea pe care ne-am dori-o", a declarat Irina Niţă.

Ea a precizat că 18 ambasade sunt semnatare ale unei scrisori de susţinere în care se arată că toţi oamenii sunt la fel de valoroşi, indiferent de orientarea lor.

 

"Cu ocazia GayFest Bucureşti 2012 ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru comunitatea minorităţilor sexuale (LGBT - lesbian, gay, bisexual, transfender) din România. Susţinem dreptul acestora de a manifesta în mod paşnic şi legal; devenit deja o tradiţie, Marşul Diversităţii este un prilej pentru persoanele LGBT de a atrage atenţia asupra problemelor specifice cu care se confruntă", se arată în mesajul de sprijin.

 

Semnatarele acestui mesaj sunt ambasadele Austriei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Spaniei, Bulgariei, Israelului, Croaţiei, Australiei, Elveţiei, Suediei, Olandei, Marii Britanii şi SUA, ultimele trei având reprezentanţi ai ambasadelor la marşul de sâmbătă din centrul Capitalei.

Europarlamentarul britanic Michael Cashman a participat şi în acest an la parada LGBT din Capitală. El a spus că a venit împreună cu soţul şi a felicitat românii pentru organizarea acestei parade.

Printre participanţi a fost şi Remus Cernea, el spunând că vine de şase ani la Marşul Diversităţii, dar acum este pentru prima dată în calitate de reprezentant al Guvernului, ceea ce înseamnă "un mare pas înainte".

 

În Piaţa Constituţiei, Loredana, ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu?" a interpretat imnul paradei. Ea a spus că este bucuroasă pentru că "putem trăi fără să ne fie teamă de ceea ce suntem".

 

"Mă aflu aici pentru ca prin vocea mea, alături de vocile voastre, să putem aduce o schimbare. Sunt aici pentru toţi care sunt altfel. Zilele urii şi ignoranţei sunt numărate. Să facem efortul pentru dragoste cu dragoste", a declarat Loredana.

 

Din Piaţa Constituţiei, participanii la paradă au plecat spre Parcul Izvor, unde organizatorii i-au anunţat că marşul s-a încheiat şi că urmează o mare petrecere într-un club. Pe tot traseul marşului, participanţii au fost însoţiţi de echipaje de jandarmi.

 

Parada s-a încheiat fără incidente, unii dintre participanţi plecând cu taxiuri care îi aşteptau în zona Parcului Izvor.

 

În timpul marşului, circulaţia rutieră a fost restricţionată pe Bulevardul Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Splaiul Independenţei, pe Bulevardul Unirii, între Bulevardul I.C. Brătianu şi Piaţa Constituţiei, precum şi pe Bulevardul Naţiunile Unite, între strada Haşdeu şi Piaţa Naţiunile Unite.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro