Pe Realitatea.net, la articolul care întreabă în titlu "Avem vămi Schengen?" au fost postate numeroase comentarii din partea celor care au accesat site-ul.
Utilizatorul "Sandu" spune că aceste măsuri "sunt tactici diplomatice şi comerciale normale în cadrul Uniunii Europene. Noi am fost faultaţi constant cu astfel de practici. Să ne gândim la exportul de carne de porc, lactate şi mai ales la discriminarea pe piaţa forţei de muncă, care nu a încetat nici dupa 3 ani de la aderare", scrie cititorul. "E pas foarte important pentru România că începe să înţeleagă limbajul diplomatic la nivel european", adaugă "Sandu".
Nu puţini sunt cei care fac analogie cu tacticile Rusiei. "Să luăm exemplu de la Rusia, cum se supără pe cineva, majorează preţul la gaze. Arma economică este imbatabilă", opinează "Mihai".
Cititorul care îşi spune "radukku" îi felicită pe cei care au conceput acest plan. "Boicotarea produselor olandeze la vamă, dar şi în magazine de către cumpărători trebuie să continue până olandezii - după ce se trezesc din fumul marijuanei - să dea un vot pozitiv pentru Schengen", spune "radukku".
"Andrei" crede că "e prima dată când vameşii români pot face o treabă bună. Ia să îi ţină la Nădlac vreo 14 ore în vamă, cum ne ţineau pe noi înainte să fim în UE, să vedem ce părere au după despre securitatea frontierei", îndeamnă cititorul.
Pe site-ul cotidianului Adevărul un cititor care îşi spune "Olandezul zburător" întreaba mucalit: "Cum îi spune la bacterie ,'OUTShengenus Romania' probabil, nu?".
Pe Hotnews, un alt cititor constată ironic că este vorba despre o bacterie numită "schengen-nicht" (Schengen-nu - n.r.).
Pe acelaşi site, "Dan" face remarca următoare: "Când francezii ne-au refuzat în Schengen, i-am alungat de pe şantierul autostrăzii A2. Acum, nu ne vor olandezii, aşa că i-am pricopsit cu o bacterie şi i-am putea priva cam de vreo 15 milioane de euro (cam atât a ajuns anul trecut importul de flori al Romaniei din Olanda)..."
Un alt utilizator afirmă zâmbind: "Eh, de data asta e prea pe faţă. Ieri Olanda a votat împotriva aderării României la Schengen, iar astăzi blocăm importurile de flori şi seminte de la ei, pe motiv de 'bacterie'. Dacă şi asta e teoria conspiraţiei...."
"România a învăţat că e inutil să facă 'scandal' atunci când este evident nedreptăţită sau e victima unor chestiuni politicianiste interne ale marilor state UE. Cel mai eficient e să îi loveşti rapid la buzunar, e argumentul suprem pentru sistemul capitalist aflat în criza financiară, pentru guverne care caută disperat surse de venituri", este de părere un alt cititor. "Conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 31 mai 2011 erau înregistrate în România 3.913 societăţi comerciale cu participare olandeză (2,23% din total), cu o valoare a capitalului social subscris de 6,07 miliarde de euro (20,51% din total). În 2010 am exportat mai mult ca niciodată spre Olanda, de peste 1 miliard de euro şi am importat de 1,6 miliarde euro, reducând cu 50% deficitul comercial cu această ţară", arată cititorul.
"Nu putem să jucam doar un rol pasiv, de piaţă de desfacere pentru exportatorii olandezi, în timp ce guvernul Olandei ia măsuri antiromâneşti cu totul arbitrare. Suntem o victimă colaterala a jocurilor politice din parlamentul olandez, între liberal-conservatori şi dreapta naţionalistă", conchide cititorul "Dan" pe site-ul Evenimentului Zilei.
Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sabina Zereş, a declarat sâmbătă pentru NewIn că există suspiciuni că transporturile de semințe, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantină, astfel că președintele ANAF a decis ca mărfurile să fie indisponibilizate. Astfel, nu se va permite intrarea în țară a transporturilor de acest tip până la finalizarea analizelor fitosanitare.
"Din transporturile care vin cu plante și produse vegetale din Olanda se prelevează probe în vederea analizelor fitosanitare, care durează câteva zile. ANAF a dispus ca, până la primirea rezultatelor, transporturile respective să rămână în indisponibilitate în zonele de trecere a frontierei. Am fost invitați să participăm la această acțiune. Rezultate vor veni peste câteva zile", a explicat la rândul său directorul Agenţiei Naţionale Fitosanitare, Elena Leaotă.
Ulterior, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat pentru NewIn că verificările transporturilor de plante vizează toate țările de proveniență, nu doar Olanda, fiind vorba de o problemă generală.
Întrebat de NewIn dacă problema verificărilor transporturilor ar putea face obiectul unor viitoare speculații, ținând cont de anunțul recent al guvernului olandez că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Tabără a precizat că sunt două chestiuni diferite.
"Nu are niciun fel de problemă chestiunea respectivă, vă asigur de acest lucru. Nu ne-am permite, nici n-am putea să intrăm într-un astfel de joc, ar fi o mare și gravă eroare. Nu are absolut nimic cu problema verificărilor care sunt la acest moment, nu este vorba numai de Olanda. Aceea este o chestiune, aceasta este alta", a precizat Tabără.
Ministrul a adăugat că, imediat ce a fost informat, s-a luat decizia de încadrare în alertă, măsură aplicată în situații privind suspiciuni de agenți patogeni de carantină sau dăunători sau de anumite importuri care nu sunt atestate fitosanitar.
Guvernul olandez a decis vineri să blocheze pentru moment aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. În perspectiva deciziei ce ar urma să fie luată la Bruxelles în 22 septembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. În şedinţa de guvern de vineri a guvernului de la Haga, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a spus că, în clipa de faţă, Olanda nu consideră că România şi Bulgaria pot asigura securitatea frontierelor externe ale UE şi, în consecinţă, va vota "nu" la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, unde ar urma să se dezabată chestiunea aderării celor două ţări la Schengen. România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice de aderare la Schengen, dar Olanda a condiţionat votul său favorabil de un criteriu suplimentar - rezultate vizibile în lupta anticorupţie, confirmate de rapoartele Comisiei Europene.