Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de CJ cu diverse firme, va fi plasat în arest la domiciliu, a decis, miercuri, Curtea de Apel Constanţa.
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicușor Constantinescu.
Decizia instanţei este definitivă.
Curtea de Apel Constanţa a judecat, marţi, contestaţia depusă de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la decizia Tribunalului de arestare preventivă în noul dosar instrumentat de DNA, instanţa amânând pronunţarea pentru miercuri.
"Am invocat toate argumentele pe care le-am folosit în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa. Am invocat o parte din argumente şi din probe suplimentare faţă de acel moment, întrucât am avut şi noi posibilitatea să pregătim apărarea. Instanţa a amânat pronunţarea din cauza orei înaintate şi urmează ca mâine (n.r. - miercuri), în jurul prânzului, să se pronunţe soluţia în sensul de a se menţine eventual decizia de arestare sau de a se admite contestaţia formulată de noi şi de a se dispune punerea în libertate", afirma avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu.
La ora transmiterii acestei ştiri, Tribunalul Constanţa judecă o nouă cerere DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal, unde este judecat sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi aceea de a nu lua legătura cu angajaţii şi consilierii judeţeni care au legătură cu acest caz.
Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, printr-un ordin emis de către prefectul judeţului, Ion Constantin. În cazul în care instanţa va decide să îl lase în libertate, Nicuşor Constantinecu ar putea reveni în funcţie, prefectul fiind nevoit să revoce ordinul de suspendare.
Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de DNA pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor, iar ulterior, în 20 februarie, a fost arestat preventiv de Tribunalul Constanţa, fiind acuzat de plăţi ilegale, din fonduri publice, către asociaţii, fundaţii şi cluburi sportive.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu - trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
În ordonanţa de reţinere se arată că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.
Preşedintele Consiliului Judeţean a mai fost suspendat din funcţie şi în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanţare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanţa a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.
Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.