SOCIAL: MJ a sprijinit forma proiectului ce include plafonarea despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: MJ a sprijinit forma proiectului ce include plafonarea despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate

Ministerul Justiţiei (MJ) precizează că a sprijinit forma proiectului privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate pus în dezbatere publică, care include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei "pilot" pronunţată de CEDO în cauza "Atanasiu şi alţii împotriva României".

"În legătură cu informaţiile apărute în presă, conform cărora Ministerul Justiţiei «a vrut restituire în natură sau despăgubire totală» în proiectul de lege privind despăgubirile acordate pentru imobilele naţionalizate, precizăm faptul că, atât în cadrul discuţiilor din Grupul de lucru interministerial, cât şi în cele din Coaliţie, Ministerul Justiţiei a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, care include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei «pilot» pronunţată de CEDO în cauza «Atanasiu şi alţii împotriva României»", precizează Ministerul Justiţiei într-un comunicat remis presei marţi.

Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile preluate abuziv în perioada comunistă. În proiect se prevede că „despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului". Executivul trebuie să respecte rezoluţia CEDO care prevede ca termen limită luna iulie 2012 pentru modificarea legislaţiei în domeniul restituirii proprietăţilor preluate abuziv în perioada comunistă.

Plata despăgubirilor urmează să fie eşalonată pe o perioadă de 10 - 12 ani. „Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului, iar plata despăgubirilor va fi eşalonată pe durata a 10 - 12 ani, în tranşe egale", a anunţat miercuri preşedintele ANRP, Dorina Danielescu.

Întrebată care au fost criteriile care au stat la baza stabilirii acestei limite de 15%, preşedintele ANRP a răspuns că „s-a avut în vedere strategia fiscal-bugetară". Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri. „Atât îşi permite statul să aloce, nu ne fixează nimeni procentele pe care să le stabilim prin lege", a mai spus Danielescu, întrebată dacă reprezentaţii CEDO au fost informaţi cu privire la aceste prevederi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că trebuie ţinut cont de contextul economic. „Dacă Parlamentul va considera că 15% este prea puţin şi găseşte soluţii financiare, poate să propună un alt procent pentru despăgubiri", a mai spus Dan Suciu, precizând că este vorba de un proiect de lege.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a mai precizat că prin proiectul de lege propus Guvernul încearcă să evite ca statul roman să piardă 2.500 de procese înaintate la CEDO pe problema de restituire a proprietăţilor, plata unor astfel de despăgubiri putând duce la "o criză bugetară".

"Deciziile CEDO se respectă, sunt executorii. Tocmai asta încercăm, să evităm ca statul roman să piardă 2.500 de procese înaintate la CEDO în acest moment, care ne duc într-o criză bugetară dacă va trebui să le plătim. Ne ducem în deficite bugetare demne de anii 2008-2009, sper să nu fie cazul", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Dan Suciu a precizat că actualul guvern "încearcă să abordeze cu curaj o problemă delicată pentru societatea noastră", "o problemă complicate care va stârni controverse".

Proiectul a intrat în dezbatere publică miercuri seară.

Prin Hotărârea pilot pronunţată în luna octombrie 2010 în cauza "Atanasiu şi Poenaru împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declanşat procedura hotărârii pilot, acordând statului roman o perioadă de 18 luni de la data la care hotărârea va rămâne definitivă, în care acesta să ia măsurile necesare care să garanteze protecţia efectivă a drepturilor enunţate de articolul 6 din Convenţie şi de articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei în cauzele privind restituirea proprietăţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro