Preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, reţinut pentru delapidare, fals în înscrisuri, uz de fals şi spălare de bani, va fi cercetat în libertate, după ce instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.
Tribunalul Gorj a respins, joi seară, propunerea procurorilor Parchetului Tribunalului Gorj de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Marin Condescu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul vicepreşedintelui Clubului sportiv Pandurii Târgu Jiu, Viorel Temelescu, şi el reţinut în aceeaşi seară cu Condescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Instanţa a luat decizia de respingere a propunerii de arestare preventivă a celor doi după audieri şi deliberări care au durat aproximativ opt ore.
Audierile în cazul propunerii de arestare preventivă a lui Marin Condescu şi Viorel Temelescu au fost întârziate, joi, cu patru ore, după ce procurorul de caz l-a recuzat pe judecătorul desemnat să pronunţe o sentinţă la cererea sa înaintată către Tribunalul Gorj.
Judecătorul Teofil Boncu a fost recuzat de către procurorul Emil Moţa pe motiv că s-ar fi antepronunţat în acest caz prin decizia luată miercuri seară de a amâna pentru joi judecarea propunerii de arestare preventivă a celor doi.
Boncu a stabilit, miercuri seară, că din cauza programului încărcat pe care l-a avut în acea zi nu mai poate judeca şi propunerea Parchetului Tribunalului Gorj de arestare preventivă a celor doi şefi de la Pandurii Târgu Jiu, şedinţa fiind programată pentru joi la ora 11.00.
Şedinţa nu a început însă la ora respectivă pentru că judecătorul de caz a fost recuzat, procurorul Emil Moţa găsind uşa de la sala de judecată încuiată, el manifestându-se cu nervozitate în faţa jurnaliştilor care aşteptau începerea procesului.
Moţa a spus că "aşa ceva nu este posibil", certând o grefieră pentru că ţinea uşa încuiată, ulterior un judecător de la Tribunalul Gorj judecând cererea sa de recuzare a judecătorului Teofil Boncu.
Propunerea respectivă a fost respinsă, iar procesul propriu-zis a început în jurul orei 15.00, primul dintre inculpaţii audiaţi fiind Marin Condescu.
Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii a avut la dispoziţie circa trei ore pentru a răspunde la acuzaţiile ce i -au fost aduse în acest dosar, la ora 18.00 începând audierile celui de-al doilea inculpat, respectiv a vicepreşedintelui Viorel Temelescu.
Acesta a fost audiat şi el aproape trei ore, după care judecătorul de caz s-a retras pentru a delibera, la câteva minute după ora 23.00 magistratul Teofil Boncu pronunţând sentinţa prin care a respins propunerea de arestare preventivă a celor doi inculpaţi, care nu au primit nicio interdicţie.
Marin Condescu şi Viorel Temelescu au fost prezenţi în sala de judecată, procurorul Emil Moţa părăsind clădirea Tribunalului Gorj după ce şi-a încheiat pledoariile.
Sentinţa dată de Tribunalul Gorj nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către Parchetul Tribunalului Gorj.
Marin Condescu şi Viorel Temelescu au declarat că nu se tem de un eventual recurs, ce va fi judecat săptămâna viitoare la Curtea de Apel Craiova, ambii precizând că se ştiu nevinovaţi.
"Emoţii am mâine seară pentru România Grecia", a răspuns Condescu după ce a fost întrebat dacă are emoţii pentru recursul prin care procurorii vor cere din nou arestarea sa preventivă.
La ora transmiterii acestei ştiri, atât Marin Condescu, cât şi Viorel Temelescu au plecat la casele lor, la ieşirea din tribunal fiind aşteptaţi de rude şi prieteni.
Ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele celor doi expiraseră miercuri seară, judecarea propunerii de arestare preventivă fiind făcută cu cei doi în stare de libertate.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, a fost reţinut, marţi seară, pentru delapidare, fals în înscrisuri, uz de fals şi spălare de bani, fiind acuzat că a falsificat trei contracte de cesiune de creanţe şi că a prejudiciat clubul cu peste 2,6 milioane de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Gorj, procuror Cristina Ciobanu, trei contracte de cesiune cu firma Edenred România SRL Bucureşti, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, au fost falsificate, având ca dată a încheierii lor 23 martie 2011, 6 aprilie şi 29 septembrie 2011.
"Semnătura de la rubrica «Cedent» nu aparţine societăţii Edenred România SRL, iar impresiunea ştampilei nu este autentică, fiind una realizată cu ajutorul mijloacelor informatice. Folosindu-se de aceste contracte false, inculpaţii au indus în eroare reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru a vira, în baza primului contract, 900.000 de lei, alţi 900.000 de lei în baza celui de-al doilea contract şi 1,6 milioane de lei în baza celui de-al treilea contract reţinut ca fiind falsificat, în conturile Clubului Pandurii", a declarat Cristina Ciobanu.
Anchetatorii au constatat, în urma audierilor de miercuri de la Parchetul Tribunalului Gorj, că Marin Condescu a dispus doar plata banilor din cel de-al treilea contract falsificat, celelalte două nefiind achitate.
"Urmare a depistării de către reprezentanţii societăţii Edenred a unei plăţi ilegale în luna august 2012, Marin Condescu, în calitate de preşedinte al Clubului Pandurii, a achitat către această societate comercială, în mod eşalonat, în cinci tranşe, între 5 septembrie 2012 - 22 iunie 2013, suma totală de 1,6 milioane de lei, restituind întreaga sumă încasată necuvenit din cel de-al treilea contract falsificat", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Audierea lui Condescu de miercuri, de la Parchet, a vizat şi împrumuturile pe care acesta le-a făcut la bănci în nume personal pentru a finanţa, pentru perioade scurte de timp, Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, procurorul de caz susţinând că preşedintele Consiliului de Administraţie al echipei de fotbal şi-a însuşit în mod nelegal peste 2,6 milioane de lei. Banii ar reprezenta diferenţe de curs valutar.
"Ca administrator al Clubului Pandurii, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2011 - 2013 a împrumutat Clubul Sportiv cu diferite sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate de inculpat, iar ulterior, cu ocazia restituirii sumelor de către Clubul Sportiv, inculpatul a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, justificând în mod formal diferenţele ca provenind din diferenţele de curs leu-euro. S-a reţinut că inculpatul şi-ar fi însuşit în mod personal sume de bani care, totalizate, depăşesc 2,6 milioane lei, cu care a prejudiciat interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu", a precizat Cristina Ciobanu.
Astfel, Condescu este acuzat de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a precizat sursa citată.
Vicepreşedintele Pandurii Târgu Jiu, Viorel Temelescu, audiat, de asemenea, miercuri la Parchet, este acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
Procurorii au cerut, miercuri, arestarea preventivă a lui Marin Condescu şi a lui Viorel Temelescu, însă Tribunalul Gorj a judecat abia joi solicitarea respectivă.
Judecătorul de caz Teofil Boncu a declarat că a avut mai multe dosare dificile de judecat pe parcursul zilei, iar dosarul celor doi este foarte complex, necesitând mai multe ore de analiză, astfel că procesul risca să se prelungească în cursul nopţii de miercuri spre joi.
Marin Condescu a fost audiat, miercuri, mai mult de patru ore, la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, iar la ieşire a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, spunând doar "La revedere".
Ulterior, Condescu a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Gorj, însă între timp ordonanţa de reţinere emisă pe numele său a expirat, astfel că acesta a plecat la stadionul din Târgu Jiu. Aici, Marin Condescu i-a salutat pe jucătorii echipei Pandurii Târgu Jiu care se antrenau, iar aceştia l-au aplaudat.
Şi ordonanţa de reţinere pe numele lui Temelescu a expirat miercuri seară.
Marin Condescu a fost adus, miercuri, în jurul orei 11.15, din arestul Poliţiei Gorj la sediul Parchetului, el refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor prezenţi.
De asemenea, miercuri dimineaţă la Parchetul Tribunalului Gorj a fost audiat, timp de aproximativ două ore, şi vicepreşedintele Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, liderul sindical Viorel Temelescu.
La sediul Parchetului Tribunalului Gorj s-a prezentat, miercuri, cu puţin timp înainte de aducerea lui Condescu, şi Mădălina Berbecel, parteneră de afaceri a acestuia.
În 7 octombrie, poliţiştii au făcut percheziţii la Clubul Pandurii şi la locuinţa din Târgu Jiu a lui Marin Condescu, precum şi la sediul din Capitală al Federaţiei Naţionale Mine Energie, în baza unor noi plângeri depuse de conducerea CE Oltenia împotriva acestuia, preşedintele CA de la Pandurii declarând că nu există probleme de legalitate în folosirea fondurilor de la echipa de fotbal.
Ulterior, Condescu declara că, în total, a făcut credite, în ultimii ani, în valoare de 1,9 milioane euro pentru a ajuta echipa în momente financiare dificile, creditele fiind obţinute prin gajarea la bancă a proprietăţilor sale, precum şi ale unor sponsori care finanţează clubul.