Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: FSLI: Salariații din învățământ, cei mai săraci angajați din România

Salariile din învăţământ au înregistrat, în martie, o scădere cu 28,49 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică(INS), subliniate public, joi, de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II şi o vechime de10 ani are 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I şi 25 de ani vechime câştigă 1.100 lei.

Potrivit reprezentanţilor FSLI, aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didacticşi didactic auxiliar loveşte până şi în mamele din învăţământ. Astfel, unui cadru didactic cu o vechime de nouă ani, care intră în concediu pentru creşterea copilului, nu i se mai consideră vechime efectivă în învăţământ, aşa cum prevedea vechea legislaţie.

Consecinţa, în opinia sindicaliştilor, este aceea că nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10 la sută, pe care ar fi trebuit să îl primească la o vechime efectivă de 10 ani. Până acum, şi concediul de maternitate era considerat vechime efectivă în învăţământ, care îi permitea acordarea acestui spor, mai spun reprezentanţii FSLI.

"Guvernul României a reuşit, prin toate măsurile aplicate în ultimii ani, să transforme angajaţii din învăţământ în cerşetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic să fie cel mai prost plătit angajat din ţară, în condiţiile în care responsabilităţile pe care le are sunt extreme de mari. Vă întrebăm, domnilor guvernanţi, cum poate un profesor să mai impună respect în faţa elevilor şi a societăţii, dacă nu are cu ce se hrăni, nu are bani de cărţi sau de haine ăi nu îşi poate achita cheltuielile lunare de întreţinere?", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu