"Nu am primit nicio înştiinţare de la Institutul Naţionale de Statistică privind implicarea şi centralizarea datelor de la referendum", a declarat Stere Buşu, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică.
Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean au declarat că au o hârtie de la Institututul Naţionale de Statistitică prin care li se comunică faptul că angajaţii din cadrul biroul de statistică vor lucra duminica, în timpul referendumului.
La rândul său, prefectul Claudiu Palaz a declarat că nu va da nici un fel de dispoziţie privind implicarea direcției de statistică în referendum şi consideră că cei de la Consiliul Judeţean Constanţa au destui specialişti care să lucreze la centralizarea datelor.
Astfel, numărarea voturilor va începe luni, când angajaţii Direcţie Judeţene de Statistică vor ajunge la lucru.
Potrivit centralizării realizate de PSD Constanţa, prezenţa la vot la ora 10.00, la nivelul întregului judeţ, a fost de 6,16%.
Până la această oră, referendumul s-a desfăşurat fără incidente majore. PSD susţine că membrii birourilor secţiilor de votare au primit, zilele trecute, pe telefoanele mobile mesaje prin care li se spunea că referendumul este organizat nelegal şi erau sfătuiţi să nu se prezinte în secţii în ziua referendumului, în acest caz fiind sesizată Poliţia Constanţa. De asemenea, duminică dimineaţă, Poliţia Cumpăna a fost sesizată că în incinta unei secţii de votare o persoană îndemna locuitorii veniţi la vot să opteze pentru desfiinţarea judeţului Constanţa.
Primul referendum din ţară referitor la reorganizarea administrativ-teritorială a început la Constanța duminică dimineață, persoanele cu drept de vot din judeţ urmând să răspundă, prin da sau nu, la întrebarea "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa?".
Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să se prezinte 50% plus 1 dintre cei aproximativ 630.000 de cetățeni cu drept de vot ai județului. Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean Constanţa, au fost tipărite aproape 700.000 de buletine de vot, iar în întregul județ au fost amenajate 515 secții de votare.
Costul referendumului este de două milioane de lei și a fost aprobat de consilierii județeni. Referendumul este organizat de Consiliul Județean Constanța. Inițial, el a fost blocat în instanță de prefectul Constanței, Claudiu Palaz, dar Curtea de Apel Constanța a decis, definitiv și irevocabil, că referendumul poate fi organizat.
Referendumul a creat însă disensiuni între președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și prefectul Claudiu Palaz, care s-au amenințat reciproc cu dosare penale. Astfel, prefectul a anunțat, vineri, că îl va da în judecată pe Nicușor Constantinescu pentru abuz în serviciu, pentru organizarea referendumului. "Vreau să văd până unde se duce cu această aberaţie, cu cheltuirea inutilă a banului public şi până când o să împingă lucrurile la extrem. Este un referendum privat, pentru Nicuşor Constantinescu, organizat aşa cum vrea el, fără să ţină cont de multe lucruri. După finalizarea referendumului, iau în calcul să-i fac o plângere penală pentru abuzurile săvârşite pe parcursul organizării consultării publice", a precizat prefectul. Palaz a precizat că referendumul este organizat în contextul în care, la nivel central, nu este iniţiat un proiect de dezbatere pe tema reorganizării administrativ teritoriale a ţării.
Președintele Consiliului Judeţean Constanţa i-a luat-o însă înainte prefectului și l-a dat în judecată, vineri, pe motiv că nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale care îi revin în organizarea referendumului. "Pe tot parcursul procesului de organizare a evitat cât a putut să se ocupe de ceea ce avea de făcut", a susţinut Constantinescu.