Consiliul Superior al Magistraturii ar putea sesiza Inspecţia Judiciară şi în cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, pentru declaraţii despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) decide, în şedinţa de joi, dacă va sesiza din nou Inspecţia Judiciară, după ce ministrul delegat Dan Şova a afirmat, într-o emisiune la un post de televiziune, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Adrian Năstase este o "condamnare politică".
"Am solicitat plenului suplimentarea ordinii de zi cu declaraţiile politicienilor, în special cea a lui Şova. Domnul Ionuţ Matei (vicepreşedinte ICCJ, n.r.) a făcut o solicitare plenului să aibă reacţii ferme faţă de declaraţiile politicianiste", a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM.
Membrii CSM urmează să decidă dacă va fi sesizată Inspecţia Judiciară, pentru a verifica dacă declaraţiile lui Dan Şova au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, marţi, la Digi 24, că este de acord cu afirmaţia premierului Victor Ponta, potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.
"Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească - că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură - nu se poate afla decât în trei situaţii: este pronunţată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, şi atunci este o hotărâre legală şi temeinică, ori este pronunţată în contradicţie cu probele de la dosar şi atunci este o hotărâre nelegală şi netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunţată fără probe sau contra probelor de la dosar şi atunci trebuie să-mi spuneţi dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă", a spus Dan Şova, la Digi 24.
Şova a precizat că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.
"Prostia asta cu a nu comenta - se răscoală toată pregătirea mea juridică - apelul, recursul, căile extraordinare de atac se bazează pe critica hotărârii. Procedura este publică", a spus Dan Şova.
Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, fi prezentat joi, în Plenul CSM.
"Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.
Raportul a fost transmis joi dimineaţă şi este prezentat în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide dacă şi-l vor însuşi, a precizat Tamara Manea.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaraţiile făcute de premier în 6 ianuarie. În cadrul acestor verificări vor fi avute în vedere şi declaraţiile premierului Victor Ponta privind sesizările trimise de Guvern la DNA.
Tamara Manea preciza că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.
Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.
În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.
"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a reclamat în mai multe rânduri faptul că plângerie penale înaintate de către Guvern nu au primit un răspuns.