Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, abrogarea articolului 276 din Codul penal, care incrimina fapta unei persoane care face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organe de urmărire penală a unei infracţiuni.
Proiectul pentru abrogarea articolului 276 din Codul penal a fost adoptat cu 285 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 35 de abţineri.
Proiectul a fost iniţiat de George Scutaru, Alina Gorghiu şi Crin Antonescu şi semnată de 55 de parlamentari, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Reprezentanţii tuturor grurpurilor parlamentare au susţinut abrogarea acestui articol din Codul penal, pe motiv că libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat, iar articolul ar fi limitat acest drept.
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a declarat, în plenul Camerei, că abrogarea articolului 276 din Codul penal "este un angajament al USL" şi că "presa trebuie să fie liberă şi nengrădită".
Reprezentanţii PPDD au arătat că susţin proiectul de lege deoarece nu se justifică aplicarea sancţiunii cu închisoare pentru un delict de opinie.
Marton Arpad (UDMR) a spus că articolul se referă la toată lumea, şi nu doar la presă, arătând că se bucură de faptul că majoritatea a iniţiat acest proiect de lege, "pentru că şi-a dat seama că a greşit".
Şi Guvernul a susţinut abrogarea articolului 276 din Codul penal.
Articolul 276 din Codul Penal, având titlul "Presiuni asupra justiţiei", incriminează fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare în curs face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancţiunea ce se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.
Proiectul fusese adoptat şi de Senat şi primise aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.