"Este vorba despre medici specialişti şi medici primari care au ales să lucreze în alte ţări, iar asta din cauza subfinanţării sistemului medical. O altă problemă este numărul redus de locuri la rezidenţiat. Am pledat şi pledez în continuare pentru creşterea numărului de locuri. Eu cred că toţi absolvenţii care au obţinut un punctaj de promovare nu ar trebui lăsaţi un an deoparte. Ei trebuie folosiţi cu precădere pe domeniile unde există deficit de medici", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Potrivit lui Astărăstoae, anestezia, terapia intensivă, medicina de urgenţă şi chirurgia se confruntă cu cea mai acută lipsă de personal specializat.
Preşedintele CMR estimează că, de când România a intrat în UE, în 2007, peste 10.000 de medici au ales să lucreze în străinătate. În acelaşi interval, România a "produs" doar 8.000 de medici specialişti.
"Nu avem capacitatea să producem mai mult. Peste patru-cinci ani vom produce încă 3.700", a mai spus Astărăstoae.
Şeful CMR a mai precizat că ramura medicală unde există un surplus de medici în momentul de faţă este medicina de familie.