Decizia de modificare a jurisdicţiei teritoriale a celor două mitropolii din Transilvania a fost luată de Sfântul Sinod. În plus, Sfântul Sinod a mai aprobat alipirea la Mitropolia Ardealului a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, aflată în subordinea Mitropoliei Banatului.
"Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează:
- Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei;
- Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului;
- Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Patriarhiei.
Astfel, Mitropolia Clujului rămâne cu judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, în timp ce Mitropolia Ardealului va cuprinde judeţele Sibiu, Alba, Mureş, Braşov, Bihor, Hunedoara, Harghita şi Covasna.
Reprezentanţii Patriarhiei au susţinut, într-un comunicat remis presei în această săptămână, că hotărârile Adunărilor eparhiale ale unor eparhii din Transilvania de revenire sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului nu reprezintă destrămarea sau ruperea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ci au ca scop echilibrarea jurisdicţiei teritoriale a celor două mitropolii. Potrivit Patriarhiei, în anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată "în grabă" de Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhiile desemnate să depindă jurisdicţional de mitropolia nou-înfiinţată.
"Intenţia actuală de echilibrare teritorială a celor două Mitropolii îşi are originea în hotărârea comună a Sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, reunite în şedinţă de comună de lucru la mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din 16 decembrie 2011, urmată de consultarea membrilor clerici şi mireni din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. (...) Prin urmare, modificarea apartenenţei canonice la cele două mitropolii reprezintă dorinţa ierarhilor, clerului şi credincioşilor din eparhiile respective, de care Sfântul Sinod trebuie să ţină cont atunci când va analiza propunerea înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de lucru din 16 - 17 februarie", subliniază Patriarhia.
Decizia de vineri a Sfântului Sinod a fost primită cu mare bucurie de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. "Decizia confirmă solicitarea Adunărilor Eparhiale din cele trei eparhii şi dorinţa credincioşilor. În ceea ce priveşte Alba, întotdeauna am fost împreună, avem multe acte de proprietate împreună, iar oamenii şi-au dorit să revină. La fel şi Oradea, care a fost întotdeauna alături noi, lânga Mitropolia Ardealului şi ne-am simţit legaţi. Este o decizie a Sfântului Sinod care este lege şi nu se comentează. Acum se repară o rană care supura de mult ", a declarat pentru citynews.ro IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, preotul Bogdan Ivanov, a declarat că decizia Sfântului Sinod "nu arată necesităţile pastorale ale prezentului" şi că "este evident care sunt adevăratele dedesubturi ale deciziei". „Suntem şi noi mâhniţi de această decizie. Decizia nu arată necesităţile pastorale ale prezentului. Cel puţin din comunicarea oficială nu vedem decât acea exprimare: dorinţa clerului. În Biserică există o altfel de ordine, rânduială şi asta aşteptam de fapt de la Sfântul Sinod. Această hotărâre nu ne onorează şi nu ne reprezintă. Este evident care sunt adevăratele dedesubturi ale deciziei", a declarat preotul Bogdan Ivanov.