Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat, duminică, la Târgu Mureş, că un personal neutru va colecta date la nivel naţional de la pacienţii aflaţi la unităţile de primiri urgenţe, începând din aprilie sau mai, pentru a le afla nemulţumirile, acţiunea urmând să dureze doi ani.
Raed Arafat a declarat că la întrunirea Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă, care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni la Târgu Mureş, au fost discutate principalele probleme legate de unităţile de primiri urgenţe, una dintre acestea fiind nemulţumirea pacienţilor care se prezintă la UPU, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a anunţat că un "personal neutru", adică din afara unităţilor de primiri urgenţe, va colecta date la nivel naţional de la pacienţii aflaţi la UPU, formularul fiind în curs de finalizare.
"Comisia a discutat problemele principale cu care ne confruntăm în unităţile de primiri urgenţe din punct de vedere al relaţiei cu pacienţii care vin acolo şi motivele principale de nemulţumire ale pacienţilor. Ca să avem ideea clară despre ce se întâmplă, a fost chiar lucrat un formular care va fi definitivat în următoarea săptămână şi vom începe să facem evaluări, cu personal neutru, adică din afara unităţilor de primiri urgenţe, care se va deplasa şi va colecta date de la pacienţi - părerea lor despre sectorul de primiri urgenţe, care este situaţia, ce i-a nemulţumit, ce i-a mulţumit", a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă.
El a precizat că acţiunea de colectare de date va debuta în aprilie sau mai şi va dura doi ani, pacienţii vor răspunde sub protecţia anonimatului, iar "personalul neutru" care va colecta date de la aceştia nu trebuie să fie neapărat medical, ci poate fi format chiar din angajaţi din cadrul ministerului sau ai direcţiilor de sănătate publică.
Potrivit acestuia, un astfel de formular a fost aplicat la Cluj, cu întrebări şi note, iar rezultatele sunt "interesante".
Arafat a precizat că datele astfel colectate vor fi prezentate mass-media, dar vor fi foarte importante şi pentru minister, care este interesat atât de percepţia pacienţilor, cât şi de posibilitatea îmbunătăţirii situaţiei în urma acestor evaluări.
Secretarul de stat a mai spus că există "o nemulţumire continuă" legată de timpii de aşteptare la UPU, dar, în condiţiile unui număr mare de pacienţi, se face un triaj, în funcţie de gravitatea cazurilor, şi nu de ordinea în care s-au prezentat acolo, iar acest lucru este prevăzut în protocoalele de triaj şi se întâmplă oriunde în lume.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a participat, la finalul acestei săptămâni, la întrunirea Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă, la Târgu Mureş.
El a susţinut şi sâmbătă o conferinţă de presă în care a anunţat că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge.
Raed Arafat spus, de asemenea, că mesajul din partea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este că nu se are în vedere o privatizare a spitalelor, ci intenţia este de a reduce internările nejustificate şi a muta bolnavii la ambulatorii.
"În urma discuţiilor care au fost la ultima videoconferinţă, intenţia ministerului este de a muta ce nu se justifică la internarea în spital către ambulatorii, pentru a face utilizarea fondurilor mult mai eficientă. Deci, în niciun caz nu este intenţia de a duce la privatizare sau la favorizarea unui segment faţă de altul, ci este de a reduce internările nejustificate şi a muta bolnavii la ambulatorii - parte care sunt chiar în spitalele publice, cum e şi aici, ambulatoriile integrate", a declarat el.