Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: ARACIP - Parintii care opteaza pentru gradinite private trebuie sa ceara autorizatia de functionare

Presedintele ARACIP, Serban Iosifescu, spune într-un interviu acordat NewsIn, ca parintii care opteaza sa-si înscrie copiii într-o gradinita privata trebuie sa solicite, mai întâi, directorului unitatii, avizul de functionare pentru a nu se expune riscurilor ce pot aparea în caz cotrar.

În acelasi interviu, presedintele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Preuniversitar (ARACIP) vorbeste despre "ambiguitatea" legii în domeniu, dar si despre masurile care pot fi luate în cazul în care o unitate de învatamânt preuniversitar functioneaza în afara cadrului legal.

Ce poate face un parinte care îsi înscrie copilul la o gradinita privata si nu solicita avizul de functionare, însa ulterior constata ca unitatea respectiva functioneaza ilegal? Cui i se poate adresa?

Serban Iosifescu: În primul rând, este datoria parintelui sa solicite avizul. Este datoria parintelui, înainte de a-si înscrie copilul la gradinita sa vada daca unitatea respectiva este autorizata sau acreditata. Este datoria exclusiva a parintelui sa-si înscrie copilul la o scoala autorizata sau acreditata. În al doilea rând, noi avem foarte multe informatii despre gradinite, în special, despre cele care functioneaza fara sa ceara autorizarea sau acreditarea. În momentul în care facem corepsondeta cu reprezentantii acestora, declara ca sunt centre de zi, supraveghere copii, babysitting si asa mai departe. Faptul ca gradinita nu elibereaza acte de studii face posibila existenta la marginea legii a acestor institutii de îngrijiri copii, care sunt sau nu sunt gradinite, în functie de cine întreaba. Daca întreaba parintele, e gradinita, daca întreaba cei de la ARACIP, nu e gradinita. Asta pentru ca Ministerul Educatiei, desi noi am recomandat lucrul acesta, nu are copy-right pe denumirile respective. În general, parintii îsi înscriu copiii în astfel de insitutii, în deplina cunostinta de cauza. Prefera o anumita institutie fiind vorba de apropierea de domiciliu, de faptul ca parintii îi cunosc pe patronii respectivi sau alte persoane care au avut înscrisi copiii acolo si s-au declarat multumiti. Noi oricum avem de gând sa facem o campanie de informare a parintilor.

În ce va consta aceasta campanie?

Serban Iosifescu: Resursele noastre sunt oarecum limitate. Este vorba despre anunturi si pliante pe care le vom trimite fie la autoritatile locale, fie la asociatiile de parinti. Aceasta campanie va începe probabil din toamna. Acum toata lumea se concentreza pe Bacalaureat, respectiv înscrierea la clasa I.

"Când este vorba de rele tratamente aplicate copilului trebuie sesizata Politia"

 

Practic, ce se întâmpla cu aceste unitati? Poate fi sanctionata conducerea acestora în vreun fel?

Serban Iosifescu: Daca reprezentantii acestor unitati declara ca sunt gradinite si nu au primit autorizare sau acreditare, ele functioneaza în afara legii. Daca declara ca sunt centre de îngrijire, noi nu avem nici un fel de autoritate asupra acestor centre. Singura solutie pe care o are parintele este de a da gradinita în judecata pentru înselaciune. Recomandarea noastra pentru parinti este, ca înainte de a-si înscrie copilul, sa intre pe site-ul nostru, pentru a vedea daca gradinita respectiva a fost acreditata sau autorizata.

În cazul în care o astfel de unitate functioneaza ilegal, iar asa-zisele cadre didactice aplica rele tratamente copiilor, unde pot fi depuse sesizarile?

Serban Iosifescu: Aici nu depinde nici de sistemul de învatamânt, nici de inspectoratul scolar. E vorba de încalcarea legii, iar Politia sau Procuratura solutioneaza aceste cazuri. În general, noi sfatuim parintii, când e vorba de astfel de situatii, daca vorbim de o unitate de învatamânt autorizata sau acreditata, sa se adreseze Inspectoratul Scolar. Vreau sa subliniez ca Inspectoratul Scolar raspunde de reteaua scolara publica si privata din aria respectiva. Dar când este vorba de rele tratamente aplicate copilului, trebuie sesizata Politia sau Parchetul.

Ce risca proprietarii acestor gradinite, care nu au autorizatie sau aviz de functionare?

Serban Iosifescu: Aici, legea este ambigua pentru ca spune ca functionarea în afara cadrului stabilit, duce la raspundere contraventionala, civila si penala. Numai instanta poate hotarî daca a fost o contraventie sau o infractiune în cazul respectiv. Se merge în instanta daca institutiile respective refuza sa intre în legalitate.

Deci ele pot intra în legalitate ulterior?

Serban Iosifescu: Da, am avut inclusiv la stat astfel de situatii, în care functionau si au venit la autorizare cu copiii deja înscrisi acolo. Fiind vorba de gradinite si neexistând acte de studii, situatia este cumva la marginea legii. Nu are consecinte nefaste sau grave pentru copil, cu exceptia situatiei când este vorba de rele tratamente. Daca sta într-un centru de zi, este îngrijit, învata o limba straina sau cineva are grija de el, aceste lucruri nu pot fi decât benefice pentru copil, indiferent daca institutia se numeste gradinita sau centru de zi.

Exista posibilitatea ca parintii sa-si recupereze banii daca afla ulterior ca acea gradinita functioneaza ilegal?

Serban Iosifescu: Depinde de patronul respectiv si de instanta. Noi nu avem niciun fel de autoritate administrativa asupra acestor unitati de învatamânt.

Care este, totusi, frecventa reclamatiilor sosite la ARACIP?

Serban Iosifescu: Noi avem cam o reclamatie o data la doua-trei luni. Atunci vedem daca gradinita este autorizata sau acreditata. Apoi, Inspectoratul General demareaza o inspectie în gradinita respectiva sau, împreuna cu noi, cu ARACIP, un control al calitatii si se iau masurile necesare daca se descopera nereguli.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro