În România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar studiile arată că 89% dintre fumători şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat, potrivit SRP.
"Contrafăcute sau nu, ţigările conţin 43 de substanţe chimice care au legătură cu apariţia cancerului. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, dintre care peste 60 de substanţe cangerigene pentru om, menţionând aici: nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehidă. În România, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, fapt care ar trebui să-i alarmeze pe cei care au acest viciu. Se ştie că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită, dar se pare că acest lucru nu este de ajuns pentru fumători. La ora actuală, un procent covârşitor de pacienţi care vin la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au boli pulmonare cauzate de fumat", spune preşedintele SRP, prof. dr. Florin Mihălţan.
Anual, în România, circa 33.000 de oameni mor din cauza unor boli agravate de fumat, conform unui studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate. Medicii spun că, pentru a preveni cancerul pulmonar, cea mai bună metodă este abandonarea din timp a fumatului.