• viceprimarul Alexandru Jantea a afirmat, ieri, că Primăria a renunţat iniţial la exercitarea dreptului de preempţiune pentru cei 1.326 mp «din rapiditate şi exerciţiu», după care a reanalizat oportunitatea şi s-a răzgândit • acesta a punctat că din discuţiile avute cu proprietara, interlopul Marian Dănuţ Soare, cel care deja are un antecontract pentru teren, ar fi dispus să renunţe, deşi a achitat suma integral • chiar şi aşa, autorităţile nu au încă un răspuns în scris de la proprietar sau de la cumpărător • de cealaltă parte, consilierul municipal PNL, Sorin Ioniţă, a emis un comunicat de presă prin care îl condamnă pe primarul Marian Dragomir pentru faptul că s-a ajuns în această situaţie problematică
Se amplifică scandalul legat de terenul de 1.326 mp din spatele Muzeului Brăilei „Carol I”, spaţiul verde pe care municipalitatea ar dori acum să îl cumpere, deşi i-a dat flit în primă fază. Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, viceprimarul Alexandru Jantea a afirmat, ieri, că motivul pentru care Primăria nu a dorit să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru acel teren în primă fază a fost o decizie pripită, bazată pe faptul că în general municipalitatea nu se aruncă să cumpere proprietăţi, din lipsă de fonduri. Jantea a ţinut să sublinieze că oricum contractul dintre proprietar şi interlopul Marian Dănuţ Soare a fost întocmit înainte ca Primăria să se pronunţe pro sau contra. După ce a primit oferta privind cumpărarea terenului şi a refuzat-o în primă fază, potrivit lui Jantea, a existat o întâlnire între primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac legată de oportunitatea achiziţionării spaţiului respectiv, astfel că s-a revenit asupra deciziei. Chiar şi aşa, viceprimarul nu se fereşte să spună că din discuţiile avute cu proprietara terenului, Sofia Klarsfeld, o brăileancă de 90 de ani, mutată acum în Franţa, a tras concluzia că familia Soare ar fi dispusă să renunţe la contract, în ciuda faptului că deja ar fi achitat toată suma.
„Nu ţine neapărat de o dispoziţie a primarului, dar în general, municipalitatea nu şi-a exprimat pentru niciun teren dreptul de preempţiune. Pentru că nu beneficiem de atât de multe fonduri încât să cumpărăm absolut toate terenurile din zona istorică a municipalităţii. Şi nici nu considerăm că doar noi ar trebui să fim unici investitori în zona de centru. Este liber şi pentru investitorii privaţi să facă acest lucru. Dar la momentul la care ne-a venit această solicitare de exercitare a dreptului de preempţiune din rapiditate şi din exerciţiu - pentru că repet, ăsta este singurul teren faţă de care ne-am exercitat dreptul de preempţiune -, s-a emis această adresă prin care am anunţat că nu exercităm acest drept. Pentru că este o cutumă. Noi în general nu ne exercităm acest drept. Dar imediat după ce am emis această adresă că nu ne exprimăm dreptul de preempţiune, am făcut o revenire în care am specificat că ne exercităm dreptul de preempţiune.
Practic, aceeaşi solicitare a venit şi către Consiliul Judeţean Brăila pentru exercitarea dreptului de preemţiune. Am avut o discuţie împreună cu domnul primar Marian Dragomir şi domnul preşedinte de Consiliu Judeţean Francisk Chiriac, am analizat oportunitatea achiziţionării acestui teren şi am considerat că este de folos municipalităţii fiind în zona zero a centrului istoric. Oricum, dacă nu ne exprimam noi dreptul de preempţiune putea să şi-l exprime fără niciun fel de problemă şi Consiliul Judeţean”, a precizat Jantea, încercând să explice de ce municipalitatea nu a avut o poziţie fermă pe subiect de la bun început.
Jantea vrea ca proiectul să fie reluat
Viceprimarul a mai adăugat că a purtat o discuţie cu proprietarul şi aşteaptă un răspuns să vadă dacă mai poate iniţia încă un proiect pe această temă, după ce în şedinţa de îndată de luni acest punct a fost respins prin lipsa mai multor consilieri şi abţinerea liberalilor.
„Vom încerca să purtăm o discuţie cu dumneaei să vedem dacă doreşte să ne mai ofere şansa să achiziţionăm acest teren. Din ce mi-a spus până acum, nici cetăţeanul care a dat suma de bani, domnul Soare, nu mai este interesat de acest teren. Nu avem o hârtie oficială din care să reiasă acest aspect. Dar am avut această discuţie cu doamna Klarsfeld. Dumneaei mi-a relatat acest fapt şi ne-a spus că în eventualitatea în care va mai decide să ne mai ofere o şansă şi noi vom mai face o dată raport de specialitate şi îl vom mai reintroduce într-o şedinţă de CLM, este posibil să ne aducă şi o hârtie, o adresă de la domnul Soare în care spune că nu are niciun fel de interes asupra acestui teren şi că nu este în măsură să ne dea în judecată. Dar aspectul acesta a fost ridicat de colegii de la PNL şi este total aberant. Pentru că legislaţia în vigoare prevede că noi ca municipalitate avem drept de preempţiune. Orice proces în speţă ar fi fost lovit de nulitate în momentul în care ar fi fost prezentat unei instanţe de judecată”, a mai completat Jantea, făcând precizarea că oricum contractul dintre proprietar şi familia Soare a fost făcut înainte ca Primăria să aibă timp să îşi exercite sau nu dreptul de preempţiune.
PNL-iştii îl acuză dur pe primarul Marian Dragomir
De cealaltă parte, consilierii municipali PNL, prin vocea lui Sorin Ioniţă, cel care de altfel a prezidat şedinţa de îndată în care s-a dezbătut subiectul achiziţionării terenului din centrul vechi cu suma de 165.000 euro, au emis un comunicat de presă pentru a sublinia că se consideră minţiţi de primarul Marian Dragomir.
Ioniţă punctează că PSD-iştii au ascuns o serie de informaţii importante legate de acest proiect, fapt ce le-a ridicat semne de întrebare şi au refuzat să îl mai aprobe, deşi iniţial au spus «DA» ideii şi prinderii banilor necesari în buget.
„Chiar dacă nu a fost prezent la şedinţa din 21 august, primarul Marian Dragomir are obligaţia să le răspundă brăilenilor la o serie de întrebări: De ce aţi minţit, domnule primar Dragomir, şi nu ne-aţi spus că, iniţial, Primăria Brăila a anunţat în scris proprietarul că nu doreşte să îşi exercite dreptul de preempţiune? În baza acestei semnături, care probabil vă aparţine, proprietarul a demarat negocieri cu un alt posibil cumpărător. În aceste condiţii, de ce aţi ascuns faptul că terenul care ar urma să fie cumpărat din bani publici şi să facă parte din domeniul public, nu este în acest moment liber de sarcini, fiind înscris în cartea funciară promisiunea de a-l înstrăina către un cumpărător privat? Dumneavoastră, domnule Dragomir, aţi cumpăra o casă care a mai fost vândută şi altcuiva? Cum a fost posibil să veniţi în faţa consilierilor fără documente clare, care să arate că potenţialul cumpărător a renunţat să mai cumpere şi că din cartea funciară a fost radiată promisiunea de cumpărare? Altfel, cine ne garantează, domnule Dragomir, că cel care a început demersul de cumpărare nu ne va da în judecată pentru a-şi recupera pământul?”, scrie Ioniţă, iritat de subiect.
Consilierul a ţinut să sublinieze că liberalii nu se opun acestei achiziţii de teren, dar au pretenţia ca achiziţionarea să se realizeze transparent, cu toate documentele la zi, astfel încât să se clarifice dacă terenul este liber sau nu şi că preţul stabilit este unul corect.