Vom avea sau nu parte de o nouă remaniere a cabinetului Tudose? Se va mai numi el Tudose? Sunt întrebări la care ar trebui să aflăm răspunsul după şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Ce e cert e că Liviu Dragnea le-a spus apropiaţilor că se gândeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose. Discuţia de la finalul anului trecut nu s-a încheiat cu o concluzie clară. Sunt voci în partid care cer şi restructurarea Guvernului, şi Congres Extraordinar. Nu e exclusă nici modificarea statutului PSD: partidul vrea să fie mai îngăduitor cu cei anchetaţi penal.
La sfârşitul anului trecut, la o întâlnire de taină la care au participat doar greii PSD, Liviu Dragnea le-a spus colegilor de partid că este nemulţumit de Mihai Tudose. Potrivit informaţiilor Digi24, întâlnirea nu a avut o concluzie clară, dar starea de tensiune a rămas. Între timp, a apărut şi ideea restructurării Guvernului.
Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD: „S-ar dori o nouă arhitectură a Guvernului. Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”.
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Este foarte posibil ca primul ministru Tudose să vină cu o propunere în CEX. Dacă nu acum, săptămânile viitoare, privind restructurarea Guvernului”.
Deşi se feresc să vorbească deschis despre remaniere, unii social-democraţi lasă să se înţeleagă că ştiu mai mult decât vor să spună.
Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „Eu nu sunt de acord cu desfiinţarea Ministerului Cercetării şi Inovării”.
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „Eu nu sunt de acord să dispară Ministerul Turismului”.
Victor Negrescu, vicepreşedinte PSD, ministru delegat pentru Afaceri Europene: „Dacă nu este nevoie de noi, nu este nicio problemă, mai puţini miniştri, mai puţini oameni, important pentru noi e ca ţara să meargă înainte”.
Comitetul Executiv ar trebui să decidă şi dacă e nevoie de un Congres extraordinar. Şi în această chestiune, părerile sunt împărţite.
Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului”.
Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Nu cred că astăzi este nevoie de un Congres extraordinar al Partidului Social Democrat”.
Paul Stănescu, vicepremier: „(Reporter: Cum vedeţi ideea unui Congres extraordinar?) Nu, deocamdată eu spun că nu este cazul.”
Dumitru Buzatu, preşedinte al PSD Vaslui: „Nu simt nicio nevoie foarte presantă de Congres extraordinar”.
Dacă se va organiza însă Congresul, Codrin Ştefănescu le va face cunoscută colegilor propunerea sa, menită să-i ajute pe cei cu probleme penale.
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Schimbarea ar fi foarte simplă, pe articolul vechiului Statut. Adică până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid”.
Până să decidă dacă fac Congres şi restructurare, social-democraţii dau asigurări că orice ar fi partidul va merge înainte cu bine.
Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Nu există o aripă SRI, sunt colegii noştri, eu pe Mihai Tudose îl cunosc de 25 de ani”.
Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „PSD în situaţii limită se adună, nu se va întâmpla ceea ce bocitoarele ar putea crede o rupere, o schismă”.
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „PSD nu este un partid de lider, PSD este un partid de mase. Eu cu Mihai Tudose ne cunoaştem de când nu ne mijise mustaţa. E cadru vechi, niciodată nu o să facă lucruri necugetate, de exemplu, să ameninţe în CEX că îşi dă demisia dacă nu se remaniază Guvernul nu ştiu cum”.
Şi pentru că toate deciziile importante se iau în şedinţe informale, şefii de organizaţii şi-au dat întâlnire cu liderii PSD la un restaurant din Capitală pentru a stabili ce e mai bine pentru partid. Totul sub pretextul unei socializări de Sfântul Ion. Comitetul Executiv al PSD va stabili şi cine îi va lua locul Doinei Pană în fruntea Ministerului Apelor şi Pădurilor.