În ultimul timp, poliţiştii se confruntă cu tot mai multe sesizări din partea brăilenilor privind dispariţia "misterioasă" a partenerilor de viaţă. În prima fază, situaţia pare chiar dramatică, cei care anunţă dispariţia gândindu-se că celor dragi li s-ar fi putut întâmpla ceva rău sau au suferit vreun accident grav, ori au fost răpiţi. Până la urmă însă, se dovedeşte că soţul sau soţia şi-a luat lumea în cap şi fie a plecat pur şi simplu peste hotare, fie şi-a găsit o pereche mai bună. Numai de la începutul anului, poliţiştii au înregistrat 8 sesizări de acest gen, în urma cercetărilor stabilindu-se că "dispăruţii" au plecat de bunăvoie. Un asemenea caz a fost prezentat recent şi în paginile cotidianului nostru, un tânăr din Movila Miresii reclamând că i-a dispărut soţia la numai o lună de la nuntă. Poliţiştii au demarat imediat căutările, însă finalul a fost unul de telenovelă: soţia lăsase verigheta şi plecase în Spania cu un alt bărbat.
Dispariţia unei persoane, fie că este copil sau adult, este un motiv temeinic de alertă pentru ceilalţi membri ai familiei, dar şi pentru autorităţi. Evident că prima reacţie, firească şi absolut justificată, a fiecăruia este de a cere ajutorul instituţiilor abilitate. Din momentul în care primesc o astfel de sesizare, poliţiştii demarează cercetările care presupun o serie de proceduri de o complexitate deosebită, uneori apelându-se şi la sprijinul altor forţe, respectiv jandarmi, poliţişti comunitari, personal silvic, scafandri, salvamontişti, firme de pază etc. În unele situaţii, cu acordul familiei, se apelează la sprijinul presei locale şi centrale pentru a populariza imaginea şi semnalmentele persoanei dispărute şi pentru a face apel la sprijinul populaţiei.
Soţia dispărută la o lună de la nuntă, aflată în Spania cu alt bărbat
O problemă cu care se confruntă poliţiştii este aceea că, în cele mai multe cazuri de sesizare a dispariţiei unei persoane, primesc prea puţine informaţii despre cel dispărut. Situaţia devine interesantă, dar în acelaşi timp complicată, când soţul reclamă că soţia a dispărut de la domiciliu şi nu are nici cea mai vagă idee unde este persoana cu care îşi împarte viaţa. Totuşi, soţul exclude din start posibilitatea ca femeia "să-şi fi luat lumea în cap", din anumite motive. Şi dacă, iniţial, toată familia ridică din umeri şi afişează îngrijorare, în cele mai multe situaţii încep să apară unele semne: fie vreo rudă îşi aminteşte că femeia dispărută ar fi spus la un moment dat că vrea să lucreze peste hotare, fie că nu ar fi fost chiar "uşă de biserică" şi ar fi mai avut câte o relaţie extraconjugală sau că trăia o poveste de dragoste cu un alt bărbat. "Sunt situaţii în care persoana dispărută menţine legătura cu familia extinsă, mai puţin cu soţul care refuză ideea că nevasta/concubina l-a părăsit. Dar sunt şi excepţii, când soţul ştie unde se află soţia, dar îsi menţine sesizarea făcută la poliţie, tocmai pentru ca, atunci când va solicita divorţul, soţiei să i se aducă acuzaţia că a părăsit domiciliul conjugal", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Fănica Negoiţă i-a lăsat verigheta surorii ei şi a plecat în Spania cu alt bărbat Cel mai recent caz de acest gen este al tinerei din Movila Miresii, Fănica Negoiţă (21 de ani), care, la o lună de la nuntă, a dispărut de acasă fără motiv. Soţul tinerei, Valentin (29 de ani), a sesizat poliţia şi s-a prezentat şi la redacţia cotidianului nostru cu poza soţiei, în speranţa că cineva o va recunoaşte în ziar şi îi poate spune unde se află. Tânărul a povestit că în seara zilei de 8 noiembrie a mers la magazinul din sat, unde lucra soţia sa, însă nu a mai găsit-o. Valentin era convins că soţia lui a fost luată cu forţa de cineva, fiind văzută într-un "Logan" albastru, şi, probabil, a ajuns prin alte ţări. El a mai spus că a primit şi un telefon dubios de la soţia sa, care i-a spus că între ei totul s-a terminat, ceea ce i se părea cusut cu aţă albă, mai ales că nu trecuse decât o lună de zile de la nuntă. Sesizaţi de dispariţia tinerei, poliţiştii au început imediat cercetările. Toate datele păreau să arate că ceva nu era în regulă, mai cu seama că situaţia se producea la scurt timp după evenimentul căsătoriei, care se presupune a fi unul fericit în viaţa fiecărei persoane. Deşi, la o primă verificare, nimeni nu văzuse şi auzise nimic, până la urmă adevărul a ieşit la iveală: tânăra i-a lăsat verigheta surorii ei şi a plecat în Spania, şi evident că nu singură, ci cu un bărbat din altă localitate.
O altă poveste, la fel de recentă, este a unei doamne de 50 de ani din comuna Scorţaru Nou, care a plecat în vizită la nişte rude la Gradiştea. După câteva zile de absenţă de la domiciliu, a fost sesizată Poliţia şi au început investigaţiile. Femeia a fost găsită de poliţişti afirmând că tocmai era în drum spre casă, însă acasă tot nu a ajuns. Poliţiştii au reluat din nou căutările şi au găsit-o pe femeie în localitatea Salcia Tudor, la domiciliul fostului concubin.
Pe parcursul anului, poliţiştii s-au mai confruntat cu situaţii relativ similare, soţiile plecând însă de acasă ca urmare a bătăilor primite sistematic de la partenerul de viaţă.
Şi soţii pleacă în străinătate cu amantele
Nu puţine sunt situaţiile când cel care părăseşte domiciliul este soţul, iar soţia este cea care anunţă dispariţia. Este cazul a doi bărbaţi dispăruţi, care au plecat cu amantele în străinătate să muncească, unde au şi fost arestaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni.
Un alt caz la fel de interesant este al unui alt bărbat, care, lucrând în altă localitate, a întrerupt temporar legătura cu familia. Îngrijorată, soţia a sesizat dispariţia soţului, care, în momentul revenirii la domiciliu, a rămas consternat că figurează în evidenţele Poliţiei ca persoană dispărută.
Indiciile în cazul unor persoane dispărute sunt de maximă importanţă
Poliţiştii informează că, în cazul dispariţiei unei persoane, indiciile pe care ar putea să le dea cele mai apropiate rude ale persoanei dispărute sunt relevante. Soţul, soţia, părinţii, fraţii sunt cei care pot da detalii importante despre o persoană dispărută, pot spune ce ar putea să o nemulţumească sau să o întristeze, ce împliniri sau neîmpliniri are, care îi sunt preocupările, anturajul etc. Practic, este imposibil ca o persoană să nu îşi dea seama când cel de alături intenţionează să abandoneze relaţia din motive diverse. "Recunoaşterea acestor semnale sau cel puţin transmiterea datelor către poliţie face mult mai uşoară activitatea de identificare a persoanelor căutate. Acest fapt nu presupune că persoana dispărută are obligaţia de a reveni la domiciliul pe care l-a părăsit voluntar sau chiar la viaţa pe care nu şi-o mai doreşte", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ. Informarea Poliţiei de către rude, cu privire la faptul că ştiu unde se află o persoană sesizată ca fiind dispărută, este deosebit de importantă pentru ca cercetările în scopul găsirii acesteia să fie sistate. Atâta timp cât nimeni nu anunţă că are date referitoare la persoanele căutate, alerta este menţinută inutil, iar cazurile care ar putea fi închise de mult solicită permanent atenţia celor implicaţi în rezolvarea lor.