• magistrații Judecătoriei Brăila au dat condamnarea în dosarul de șantaj care îl are ca inculpat pe Mihail B., inculpatul urmând să execute o pedeapsă finală de 2 ani și 7 luni închisoare • instanța a dispus însă suspendarea executării pedepsei și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani • în luna mai, inculpatul aflat pe terasa unui magazin din Gropeni a lipsit de libertate un alt tânăr, l-a legat cu o sfoară de căruță și apoi de bara metalică a terasei, în scopul de a primi de la victimă o sumă de bani • oricum, pedeapsa nu este definitivă
Bătăușul șantajist din Gropeni, care a legat cu sfoara de căruță un consătean, pentru a-l obliga să îi dea o sumă de bani, și-a primit condamnarea. La Judecătoria Brăila, inculpatul Mihail B. a reușit totuși să scape cu o pedeapsă blândă, de aproape 3 ani închisoare, însă cu suspendare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de procurori și inculpat. În luna mai, inculpatul aflat pe terasa unui magazin din Gropeni a lipsit de libertate un alt tânăr, l-a legat cu o sfoară de căruță și apoi de bara metalică a terasei magazinului. Totul pentru 100 lei, sumă pe care agresorul i-o cerea victimei în mod nejustificat, sub pretextul unei datorii. “Condamnă pe inculpatul B. Mihail, la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal; la pedeapsa închisorii de 1 an și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj; condamnă pe inculpat la pedeapsa închisorii de 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice. Contopește pedepsele aplicate, aplicând pedeapsa cea mai grea, respectiv 2 ani, la care se adăugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, inculpatul urmând să execute o pedeapsă finală de 2 ani și 7 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani și 7 luni sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani pentru inculpatul B. Mihail, care se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. Obligă inculpatul la plata sumei de 1.500 lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este soluția pronunțată la Judecătoria Brăila.
Oricum, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere și să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune. Instanța obligă inculpatul B. Mihail să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Comunei Gropeni - Serviciul de utilitate publică, administrare și gospodărire locală Brăila, pe o perioadă de 100 de zile. Inculpatul condamnat a fost informat cu privire la dispozițiile legale privind cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, atrăgându-i atenția cu privire la consecințele care vor urma dacă inculpatul nu respectă măsurile, nu execută obligațiile stabilite de instanță sau dacă săvârșește o nouă infracțiune în acest termen.
Decis să facă rost de bani!
După cum v-am informat în edițiile anterioare, altercația s-a produs în luna mai, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mihail B. (n.r. - nume postat pe site-ul instanței). Acesta a fost cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj și tulburarea ordinii și liniștii publice. “La data de 21 mai 2023, în jurul orei 17.00, în timp ce se afla pe terasa unui magazin dintr-o localitate din județul Brăila, inculpatul a lipsit de libertate persoana vătămată (n.r. - este vorba despre un bărbat din localitate, după cum se arată pe site-ul instanței), pentru aproximativ jumătate de oră. Victima a fost legată cu o sfoară, mai întâi de o căruță la care era înhămat un cal, iar apoi de o bară metalică a terasei magazinului, în scopul de a primi de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani, pe care inculpatul considera, în mod neîntemeiat, că aceasta i-o datorează”, au stabilit procurorii de caz.
În rechizitoriul de trimitere în judecată se precizează că faptele inculpatului au lezat în mod grav demnitatea victimei și au provocat indignarea persoanelor prezente în zonă. Totuși, în urma evenimentului, tânărul de 18 ani nu a solicitat îngrijiri medicale, dar a fost nevoit să suporte umilința.
Dosarul ce are ca obiect “șantajul” a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Brăila, fiind înregistrat pe 10 iulie, iar instanța a menținut ca temeinică și legală măsura controlului judiciar pentru inculpat.
În plus, magistrații au stabilit că inculpatul nu are voie să se apropie de persoana vătămată - D.I. - și de membrii familiei acesteia, ori de locuința acestora și nici nu trebuie să comunice cu ei, direct sau indirect pe nicio cale.
Agresorul a primit acum și condamnarea în primă instanță și trebuie să aibă mare grijă, asta pentru că la comiterea unei alte fapte penale riscă să ajungă în spatele gratiilor.