Mergi la conţinutul principal

Slujbă de comemorare în limba rromani, de Ziua Dezrobirii Romilor

• evenimentul  este programat astăzi, vineri, 16 februarie, în Sala ProArte a Centrului de Creație Brăila • 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei

 

Ziua Dezrobirii Romilor, sărbătorită la Centrul de Creație Brăila.  

Astfel, Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație), Primăria Municipiului Brăila și Asociaţia Partida Romilor Pro Europa - Sucursala Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila organizează vineri, 16 februarie 2024, începând cu ora 14.30, un eveniment pentru comemorarea Zilei Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie prea puțin cunoscută și cercetată. 

„20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu; pentru a marca acest eveniment, a fost elaborată Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România”, precizează organizatorii evenimentului de vineri.

În cadrul acestui eveniment, invitații vor participa la o slujbă (oficiată în limba rromani) pentru comemorarea victimelor și vor face o incursiune în timp și spațiu pentru a promova, valorifica și revitaliza patrimoniul cultural specific etniei rome. De asemenea, invitații vor vorbi despre comunicarea dinamică interetnică, „filonul cultural comun și, totodată, calea spre o comunitate educată”, dar și despre proiectele comune și planurile de viitor. Nu în ultimul rând, va fi inaugurată o expoziție cu desene realizate de elevi, dedicată zilei. 

La eveniment, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale și ai mediului cultural şi istoric, experţi în domeniu, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Comemorarea Zilei Dezrobirii Romilor se va desfășura în Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro