Mergi la conţinutul principal

Situație critică în zona Jirlău-Vișani, unde legumicultorii și producătorii de porumb se luptă pentru fiecare picătură de apă pentru irigații

* râul Buzău a scăzut la un minim istoric, iar sistemele de irigații fac cu greu față cererii de apă * prefectul Iulian Timofei i-a pus față în față pe fermieri și legumiculturi, în căutarea unui compromis care să mulțumească pe toată lumea * prefectul a vizitat, joi, câteva stații de irigații din județ, dând asigurări că se fac eforturi pentru asigurarea necesarului de apă în câmp, în această perioadă când seceta prelungită se suprapune cu scăderea pronunțată a cotelor Dunării și a râurilor Buzău și Siret

 

 

 

Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a ajuns, joi seară, în zona Jirlău - Vișani, unde a purtat o discuție cu agricultorii locali, care se plâng că nu este suficientă apă pentru irigații, în contextul în care necesarul este foarte mare în această perioadă secetoasă, atât pentru culturile de porumb sau floarea soarelui, cât mai ales pentru culturile legumicole, după cum se știe aici existând cel mai important bazin legumicol din județul nostru. Lipsa ploilor a făcut ca în sol să se instaleze seceta pedologică, iar ca și cum asta nu era suficient, râul Buzău, din care se pompează apă pentru irigații în zona Jirlău - Vișani, are un debit extrem de mic în această perioadă, astfel că pe câmp nu poate ajunge suficientă apă pe cât ar fi nevoie, iar legumicultorii și fermierii de cultură mare ajung să concureze pentru a-și uda solele. Prefectura Brăila a transmis că, în urma discuțiilor purtate joi, în prezența prefectului Timofei, s-au găsit soluții care să permită o irigare cât se poate de optimă pentru toate categoriile de culturi. ”Un caz aparte l-a constituit întâlnirea cu legumicultorii din bazinul legumicol Jirlău-Vişani, unde ne confruntăm cu o situaţie mai deosebită, în contextul în care debitul râului Buzău, de unde se alimentează cu apă zeci de producători agricoli, este la un minim istoric al cotei. Am purtat discuţii şi cu fermieri care irigă în zonă culturi de porumb, context în care consumul de apă este mult mai mare, în detrimentul fermierilor legumicultori. Am găsit înţelegere, şi de o parte şi de cealaltă, astfel încât ambele categorii de producători agricoli să poată face irigaţii şi, astfel, să evite calamitarea culturilor”, a punctat prefectul Iulian Timofei.

Întâlnirea acestuia cu agricultorii din zona Jirlău - Vișani s-a făcut în contextul unei deplasări în județ care a vizat inclusiv vizitarea unor stații de irigații vitale pentru agricultura brăileană în această perioadă atât de secetoasă. Astfel, Prefectura Brăila a anunțat că prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, însoţit de directorul sucursale locale a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Mihaela Bordei, a vizitat, în cursul după-amiezii de joi,  principalele obiective din sistemul local de îmbunătăţiri funciare. Astfel, cei doi au ajuns la Stația de repompare SRPA 01, Stația de pompare de bază SPA “I M Gheorghiu”, precum si Stația de repompare SRPA 1A Lacu Rezi.

Primul obiectiv vizat deservește o suprafață de circa 33.000 ha și alimentează cu apă amenajarea Terasa Viziru. La această dată  staţia funcționează cu 2 electropompe antrenate de motoare de 1.100 Kwh/agregat și un debit total de 11,4 mc/s.

În ce priveşte Stația de pompare de bază, situată pe Dunăre la km 221, aceasta deservește o suprafață de circa 250.000 ha, asigurând apa pentru amenajările Terasa Viziru,  Călmăţui, Gropeni, Chiscani, Ialomița Călmăţui (judeţul Brăila și judeţul Ialomița), Ianca, Surdila Greci și BH Călmăţui. La această dată funcționează cu 16 agregate de pompare, fiecare având un debit instalat de 3mc/s, antrenat de un motor de 500 kwh.

Stația de repompare SRPA 1A Lacu Rezi deservește o suprafață de cca. 185 000 ha și funcționează cu 4 (5) agregate cu un debit pe agregat de 6mc/s - motor 710 kwh.

“Am fost informat şi am primit asigurări din partea ANIF Brăila că obiectivele funcţionează la peste 90% din capacitate pentru a putea asigura un nivel optim pe canalele de irigaţii. Iar asta, în contextul în care se înregistrează un nivel în scădere al cotelor apelor Dunării. Practic, se fac eforturi pentru ca fermierii să poată iriga. Trebuie  să intervenim rapid şi eficient cu toate resursele pe care le avem pentru a proteja agricultura şi pe agricultorii brăileni. Funcționarea tuturor sistemelor de irigaţii este principalul  obiectiv. Reţeaua de canale magistrale  trebuie  extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale agricultorilor de pe raza județului Brăila”, a declarat Iulian Timofei.

Cea de a doua parte a vizitei în judeţ a fost alocată discuţiilor directe cu utilizatorii de apă pentru irigaţii de pe raza mai multor comune. Reprezentatul Guvernului în teritoriu a ţinut să îi asigure pe fermieri de tot sprijinul pe care, în limita competenţelor, îl poate asigura astfel încât, chiar şi în condiţii de secetă, producătorii agricoli să poată efectua irigările de care culturile din câmp au atâta nevoie. “Am dorit să aflu, direct de la sursă, care sunt problemele cu care fermierii se confruntă, să le putem centraliza la nivel judeţean pentru ca, mai apoi, să le putem analiza, să identificăm soluţii, să intervenim acolo unde putem, iar acolo unde se impune să le transmitem la Guvern şi ministere unde să cerem sprijin în rezolvare”, a mai spus Timofei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro