• de la începutul acestei luni, la Brăila, au fost raportate noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar paturile de spital au fost din nou ocupate cu pacienți Covid • din nefericire, au fost și situații mai deosebite care au impus internarea pe secția ATI, fiind raportate și primele decese din acest sezon, la Brăila
Se înregistrează tot mai multe cazuri Covid-19 de la o săptămână la alta și, pentru prima dată în acest sezon, la Brăila sunt raportate și primele decese. Astfel, potrivit unei situații centralizate pusă la dispoziție de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în primele două săptămâni din octombrie, respectiv intervalul 01-17.10.2023, în județul nostru au fost confirmate 135 de cazuri, dintre care 12 în rândul copiilor. Dacă în cazul celor mici nu s-a impus spitalizarea, fiind vorba de forme ușoare de boală, în ceea ce-i privește pe adulți lucrurile nu au stat la fel de bine. Conform DSP Brăila, în intervalul menționat au fost internați în spital 30 de pacienți Covid, dintre care doi au fost preluați în secția ATI. Din păcate, în aceeași perioadă, la Brăila au fost raportate și două decese din cauze asociate Covid. Este vorba despre doi pacienți de sex masculin, unul în vârstă de 55 de ani, iar celălalt de 81 de ani, ambii cu comorbidități, după cum arată datele din evidența DSP Brăila.
Dacă ne uităm și la cifrele din evidențele centrale, aici situația este cu mult mai critică, fiind înregistrate, în numai o săptămână, câteva mii de cazuri. Mai exact, vorbim de intervalul 9-15 octombrie a.c., când Ministerul Sănătății a raportat 7.701 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, în peste 2.600 de cazuri sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În ultima săptămână, la nivel național, au fost efectuate 3.501 de teste RT-PCR și 44.289 de teste rapide antigenice.
Unii medici infecționiști din capitală confirmă că în ultimele patru săptămâni, în România s-a observat o creștere constantă a numărului de cazuri de infecție și spun că de vină sunt noile subvariante care țin de Omicron, respectiv Eris și Pirola. Acestea ar aduce o transmitere mai ușoară, dar cu o virulență mai mică, precizează medicul primar infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București.
Cât privește simptomele, medicul Adrian Marinescu, precizează că acestea sunt în general respiratorii, asemănătoare răcelii și gripei, dar pot fi și dureri de cap, dureri musculare și stare de oboseală. Acesta mai precizează că majoritatea pacienților care se prezintă la spital infectați cu aceste subvariante au forme ușoare și se pot trata acasă: „La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, din aproximativ 100 de pacienți care se prezintă în 24 de ore cu infecție cu SARS CoV-2 - nu mă refer la suspiciuni, ci la cei confirmați - 80% se tratează acasă și 20% sunt pacienți ce rămân internați, indiferent de vârstă”, a declarat pentru Hot.News.ro, medicul infecționist Adrian Marinescu.
Așadar, dacă există totuși și o parte bună a acestei situații Covid, la acest moment, în România, potrivit datelor oficiale, numărul formelor severe, care ajung la Terapie Intensivă, încă este unul extrem de mic, iar acestea sunt situații excepționale.
Preventiv, unii specialiști recomandă vaccinarea antigripală, testarea la orice suspiciune și dacă vă știți cu alte probleme de sănătate indicat este să consultați un medic înainte de a vă trata singuri.