Situaţii de coşmar la doi paşi de Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Situaţii de coşmar la doi paşi de Brăila

"Vreau să anunţ că în apropierea staţiei de gaze a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, în spatele panoului de măsură gaze naturale, situat în apropierea intersecţiei Şoselei Focşani (DN 23) cu drumul judeţean care duce spre Siliştea. Explozia a fost cauzată de un utilaj agricol. În urma exploziei, conducătorul utilajului agricol a fost proiectat pe câmp, există o victimă", a fost apelul la numărul unic de urgenţă 112, iniţiat de şeful staţiei de comprimare gaze de la Siliştea. De fapt, apelul a marcat startul exerciţiului complex cu forţe în teren, organizat, ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al judeţului Brăila. "Explozia" de la magistralele de transport gaze naturale, prima parte a testării, ar fi fost cauzată de lovirea accidentală a unor elemente de muniţie rămase neexplodate.
În 10 minute, pompierii, poliţia, jandarmeria şi două maşini de ambulanţă au ajuns la locul exploziei. Incendiul a fost stins imediat, iar victimei i s-a acordat primul ajutor, după care a fost transportată la spital. Operaţiunea a decurs "ca la carte", forţele de intervenţie au fost foarte bine coordonate în teren, iar ameninţarea producerii unei catastrofe mari a fost înlăturată.
La scurt timp, pe DN 23 s-a produs un "accident rutier grav". Din fericire, şi acesta a făcut parte din exerciţiu. Scenariul suna cam aşa: din cauza vântului puternic, pe o porţiune de şosea a DN 23, în apropierea Staţiei de comprimare gaze naturale, au căzut crengi de copaci. Un autoturism, care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum alunecos şi în încercarea de a evita crengile, s-a ciocnit frontal cu un autocamion care transporta substanţe periculoase. Atât şoferul autoturismului, cât şi pasagerul din dreapta au rămas prinşi între fiarele vechii Dacii "sacrificată" pentru exerciţiu. De asemenea, recipienţii cu încărcătură periculoasă din autocamion au fost deterioraţi, din aceştia scurgându-se un lichid. La nivelul solului, s-a format un nor de substanţă toxică. Nefericitul eveniment a fost observat de pasagerii unui microbuz care trecea prin zonă. Aceştia, neştiind despre ce este vorba, au încercat să acorde primul ajutor victimelor, însă s-au intoxicat.
La locul "accidentului" au ajuns poliţiştii rutieri, care au oprit circulaţia, precum şi o echipă pentru intervenţii în caz de accidente chimice, bacteriologice sau nucleare din cadrul ISU Brăila. Echipaţi cu costume de protecţie speciale, aceştia au putut intra în norul toxic pentru a salva răniţii. Ulterior, a intervenit şi echipa de descarcerare a ISU care, cu noile echipamente intrate recent în dotare, au reuşit să dezmembreze rapid autoturismul, pentru ca persoanele rămase blocate înăuntru să poată fi scoase cu grijă, urcate pe targă şi transportate la o unitate spitalicească.
Când abia şi-au tras suflul, forţele de intervenţie au fost chemate la un alt "incendiu" de proporţii de la o fermă agricolă situată în apropiere. Doi stâlpi de curent electric au fost rupţi de vântul puternic, cablurile de tensiune punând în pericol siguranţa populaţiei, iar la transformatorul de înaltă tensiune ce alimenta localitatea s-a produs un scurtcircuit electric ce a condus la apariţia unui incendiu la acesta, localitatea Siliştea fiind fără curent electric şi alimentare la apă potabilă. Din nou, vorbim de exerciţiu, iar situaţia gravă descrisă mai sus face parte tot dintr-un scenariu bine gândit pentru a testa forţele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Pompierii au pus mâna pe furtun şi au lichidat "flăcările" care ameninţau întreaga gospodărie agricolă. Au dat o mână de ajutor şi militarii, care au săpat şanţuri în jurul incendiului, pentru a împiedica extinderea acestuia.

Prefectul Olteanu: "Sunt mulţumit de ce am văzut aici!"

Condiţiile meteorologice nu au fost deloc blânde ieri. Însă acest aspect nu a fost deloc relevant pentru forţele de intervenţie care au participat la exerciţiu, ele făcându-şi treaba ca la carte.
Întregul exerciţiu a fost urmărit îndeaproape şi de prefectul judeţului, Nicu Lucian Olteanu. "Aceste exerciţii sunt foarte importante, deoarece se urmăreşte şi pregătirea profesională a celor implicaţi, se verifică timpii de reacţie la intervenţii de acest gen. Sunt foarte mulţumit de ce am văzut astăzi aici", ne-a declarat prefectul judeţului.
Inspectorul şef al ISU Brăila, lt. col. Ion Cristian, a acordat la final calificativul "foarte bine" pentru întreaga operaţiune. "Am organizat acest exerciţiu în forţă şi cu mijloace interne la care am avut ca obiective verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie, coordonarea unitară a forţelor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, verificarea procedurilor de intervenţie, verificarea timpilor de reacţie a tuturor forţelor de intervenţie, coordonarea lor la locul intervenţiei, verificarea operaţiunilor de protecţie şi salvarea persoanelor, precum şi modul de organizare a fluxului informaţional decizional. Apreciem că toate forţele participante şi-au îndeplinit obiectivele pentru care a fost creat acest exerciţiu. Calificativul organizării şi desfăşurării acestui exerciţiu este «foarte bine»", a precizat sursa menţionată.
Din partea ISU Brăila, structurile participante au fost Comanda inspectoratului, Grupa orientativă din cadrul inspectoratului, Detaşamentul 1 de Pompieri Brăila, Detaşamentul 2 de Pompieri Brăila. Acestora li s-au alăturat şi alte forţe, cum ar fi reprezentanţi din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Garnizoana Brăila, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Siliştea, Transgaz Mediaş - Exploatare Teritorială Brăila, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, SC FDEE Electrica Sucursala de distribuţie Brăila şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro