Primarul Aurel Simionescu a ţinut să dea explicaţii, în cadrul unei conferinţe de presă, cu privire la motivele pentru care a fost interzis focul de artificii cu ocazia spectacolului caritabil susţinut, sâmbătă, de Fundaţia "Fiii Brăilei", în parcarea de la Kaufland. Reamintim că, la momentul respectiv, în timpul spectacolului, preşedintele fundaţiei, Sergiu Diacomatu, a anunţat publicul că motivul pentru care nu se poate admira şi un foc de artificii este că primarul şi preşedintele CJ au interzis acest lucru. Referitor la acest lucru, edilul-şef a afirmat ieri că fundaţia nu a solicitat în niciun moment vreun aviz sau acord de la Primărie şi că cei care au făcut-o au fost cei de la Kaufland, care au primit de altfel aprobările necesare. În ce priveşte focul de artificii, Simionescu a declarat că Primăria şi-a dat acordul, cu condiţia ca cei interesaţi să obţină, conform legii, şi avizul ISU şi al Poliţiei. Cei care nu au dat avizul au fost cei de la ISU, deoarece locaţia aleasă era prea aproape de o staţie de carburanţi.
"Pe toată derularea acestor activităţi, fundaţia respectivă şi Diacomatu nu au cerut vreodată vreun accept din partea Primăriei, de niciun fel. Cei care au solicitat sunt cei de la Kaufland. Noi le-am aprobat pe formula standard pe care o avem - până la anumite ore, până la un anumit nivel de zgomot şi cu observaţia că pentru focul de artificii trebuie să obţină avizele necesare de la ISU şi Poliţie. De la Poliţie - că acei care desfăşoară astfel de activităţi trebuie să aibă o anumită acreditare, şi de la Pompieri - că spaţiile respective trebuie să fie protejate", a precizat primarul.
"Urmare a acestor discuţii între ei, probabil, a venit o firmă din asta care se ocupă cu artificiile să ceară aviz. Am zis «da», dacă aveţi avizele ISU şi Poliţie. După 3 zile, vine firma şi zice că nu poate să dea artificii, din cauza restricţiilor impuse de legea privind regimul materialelor explozive. După alte 2 zile, vine altă firmă şi zice că vrea ea să dea artificii acolo. Noi le-am zis că pentru locaţia respectivă, în data respectivă şi ora respectivă, a fost aprobat deja spectacol şi că solicitantul a spus atunci că nu se poate, motivul fiind o distanţă mai mică de 500 de m de la staţia de livrare combustibili. Aşa că le-am cerut să îşi clarifice solicitarea. Nu le-am dat aviz negativ, poate că 50 de metri mai în faţă sau mai în spate rezolvau problema. Însă avizul ISU a fost negativ şi de aceea nu s-a putut face focul de artificii. Eu accept, aşa cum vă spuneam, orice critică, dar nu acelea care nu sunt fondate. În momentul în care nu ceri cuiva ceva, nu cred că poţi să ai pretenţia să primeşti ceva de la persoana respectivă", a continuat primarul.
Edilul-şef a mai adăugat că, din punctul său de vedere, dacă se doreşte ca lucrurile să se schimbe în Brăila, atunci chiar cei care reclamă nereguli ar trebui să fie primii care să nu le mai facă. Astfel, Simionescu a declarat că fundaţia nu a cerut aprobare nici pentru maşina care a făcut publicitate prin oraş pentru eveniment, nici pentru lipitul afişelor pe stâlpii Electrica (Electrica fiind acum somată de Primărie să îşi cureţe stâlpii), nici pentru agăţatul bannerelor pe conductele de termoficare ale CET. "Dacă vrem un comportament civilizat şi dacă vrem să schimbăm ceva din mentalitatea Brăilei, trebuie să fim noi primii care să respectăm aceste norme, pe care nu le-am făcut nici eu, nici Stancu, sunt reglementări naţionale sau locale în domeniu".
Sergiu Diacomatu, preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei": "Aşa este legal, nu noi trebuia să cerem avizul, ci firma care se ocupa efectiv cu focul de artificii" "O minciună şi o intoxicare de doi bani"
În replică, preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei", Sergiu Diacomatu, afirmă că Simionescu nu face decât să mintă într-o manieră comunistă şi să intoxice populaţia. Diacomatu a prezentat corespondenţa dintre firma care urma să execute focul de artificii şi Primărie. El a explicat că, iniţial, apelase la artificierul oraşului, care a depus o solicitare la Primărie. Ulterior, în urma presiunilor din partea autorităţilor, susţine Diacomatu, acesta şi-a retras solicitarea de aviz. În aceste condiţii, Fundaţia "Fiii Brăilei" a apelat la altă firmă de profil din Tulcea. Aceasta a depus solicitarea însoţită de copie după contractul de folosire spaţiu Kaufland şi copie după contractul cu beneficiarul focului de artificii, adică "Fiii Brăilei". "Aşa este legal, nu noi trebuia să cerem avizul, ci firma care se ocupa efectiv cu focul de artificii". Ce a urmat este exemplul birocraţiei perfecte. Astfel, Primăria răspunde cu o adresă prin care îi cere noului solicitant "clarificări" legate de retragerea fostului solicitant. "Ce are una cu alta? Era vorba despre o nouă solicitare a unei alte firme. Iar la ISU trebuia să se meargă cu acordul Primăriei. Dar Primăria a întrebat ea ISU în locul firmei respective şi apoi răspunde ea în locul ISU. Păi, cum vine asta? Şi mai are cinismul să spună că dacă era cu 50 de metri mai încolo poate îmi dădea... Ei trebuia să-mi comunice locaţia pentru artificii. Puteau să spună, trageţi pe malul Dunării, la Vărsătura, că tot se vedeau artificiile. Asta nu e decât o minciună şi o intoxicare de doi bani. Simionescu se comportă în aceeaşi logică cum raporta cu prim-secretarul Lungu producţia la ha de orz, ovăz, când o făceau de 4 ori, şi o face şi acum, după 21 de ani. Mai bine ar vedea că are o mare problemă cu terminarea lucrărilor pe Griviţa, cu înstrăinarea unui teren din Lacu Sărat, prin hotărâre CLM, un teren de 230 de mp, dintr-o staţiune pe care nu o administrează Primăria Brăila ci Primăria Chiscani. Pe acest subiect am redactat chiar şi o plângere penală, pe care o vom depune la Parchet. Mai bine ar avea grijă, că cei 15.000 de oameni de la concert nu m-au fluierat pe mine, ci pe el. De asta ar trebui să aibă grijă".
În ce priveşte acuzaţiile privind afişajul ilegal pentru eveniment, Diacomatu a recunoscut acest aspect, însă spune că a ales să procedeze aşa pentru că era convins că nu o să primească autorizaţie nici pentru aceste lucruri: "Aşa este, recunosc, îmi asum responsabilitatea. Dar afişele au fost lipite cu un scotch ecologic şi a doua zi au fost curăţate de pe stâlpi. Am ales să fac aşa deoarece, în mod sigur, nu mi-ar fi dat autorizaţie. Sau mi-ar fi cerut certificat de urbanism pentru fiecare stâlp în parte. Dacă va fi vorba de vreo amendă contravenţională, fundaţia o va plăti imediat", a mai adăugat Diacomatu.