Mergi la conţinutul principal

"Situaţia de la Brăila este una dramatică!"

* pensiile de invaliditate reprezintă, în opinia acestuia, o altă hibă periculoasă a sistemului medical * conform informaţiilor deţinute de parlamentar, rata persoanelor afectate de autism este în continuă creştere în România

Situaţia actuală a sistemului medical brăilean este una dramatică. Acesta este semnalul de alarmă pe care l-a tras, în timpul unei conferinţe de presă, senatorul PSD Brăila Ion Rotaru. Motivul îl reprezintă fondul de medicamente, aspect care, din câte susţine senatorul PSD-ist, este unul cvasi-inexistent în spitalele brăilene. "Am avut o declaraţie politică în acest sens în plenul Senatului, în care am atras atenţia privind situaţia în ansamblu a problemelor majore cu care se confruntă Sănătatea în ţară, dar în mod deosebit situaţia de la Brăila. Situaţia de la Brăila este una dramatică la această oră, privind finanţarea. Am discutat din nou cu medicii, am discutat cu pacienţii. La ora actuală, sunt oameni care vin în spital ca ultimă soluţie, pentru că nu au posibilitatea de a-şi cumpăra medicamente. Cât sunt în spital, medicul de familie nu le mai poate da reţete compensate, pentru că trebuie să le asigure spitalul medicaţia. Spitalul nu are la această oră seringi, nu are branule, nu are faşe...nu are nimic! Imaginaţi-vă că sunt oameni care nu au posibilitatea să cumpere medicamente sau toate aceste anexe necesare pentru tratament. Nu au aparţinători, nu au pe cineva căruia să-i spună «du-te şi cumpără-mi reţeta, că stau degeaba în spital»", a rezumat gravitatea situaţiei Rotaru, precizând că o parte din vină o deţine şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă, în opinia acestuia, punctul nevralgic la capitolul finanţare îl reprezintă de fapt "istoricul, care a fost preluat de la an la an, fără să mai existe o fundamentare a repartizării bugetului în funcţie de nevoi sau de situaţiile care au apărut de la un an la altul".

De asemenea, senatorul brăilean a explicat că, din perspectiva lui, propunerea de descentralizare a unităţilor spitaliceşti, amplu dezbătută în plenul Senatului săptămâna trecută, este o formulă bună, dar numai în măsura în care va dispune şi de un buget semnificativ, deoarece "dacă se trimite spre autoritatea locală şi-i va fi pusă în cârcă toată această nenorocire care este Sănătatea, nu o va putea rezolva, ba din contră, vom avea situaţii şi mai dramatice în unele comunităţi".

Pensiile de invaliditate

O altă problemă abordată de Ion Rotaru în cadrul conferinţei de presă a fost şi cea care vizează pensiile de invaliditate. În acest sens, Rotaru a declarat că la ora actuală, în ceea ce priveşte expertiza medicală, nu există un sistem elaborat temeinic care să poată garanta o diagnosticare exactă a invalidităţii. "Criteriile privind acordarea acestei pensii nu s-au schimbat de 30 de ani. Banii pe care trebuie să-i cheltuiască persoana cu grad de invaliditate, pentru a se revizui dosarul ei, trebuie să-i scoată din buzunar. Nu avem la această oră niciun fel de sistem bine gândit şi pus la punct, pe baza căruia să se facă expertiza medicală, pe baza căruia să se stabilească dacă acel om este bolnav sau nu este bolnav. Şi atunci despre ce vorbim? Cum revizuim pensionarii de invaliditate în condiţiile în care nu am pus la punct ceva coerent, care să ne ducă spre o concluzie coerentă, logică, obiectivă, fundamentată pe ceea ce înseamnă diagnostic? La această oră, cred că nu este o rezolvare revizuirea pensiilor de invaliditate, în condiţiile în care nu am creat mecanismul necesar care să ne spună dacă este corect sau nu este corect", a explicat PSD-istul.

70 milioane de oameni afectaţi de autism

Ultimul punct atacat de Rotaru a vizat amploarea autismului la nivel naţional. Senatorul brăilean a menţionat că este iniţiatorul unui proiect de lege orientat pe segmentul social al persoanelor afectate de autism, boală care atinge de la an la an cote alarmante, existând la ora actuală, în lume, conform informaţiilor pe care le deţine parlamentarul, aproximativ 70 milioane de oameni afectaţi de aceste tulburări comportamentale fundamentale. "În România, din păcate, nu există o statistică. Medicii cu care am discutat şi colectivul de specialişti cu care am lucrat la acest proiect de lege mi-au spus că situaţia este îngrijorătoare şi că se accentuează numărul de copii cu afecţiuni de autism. Este o problemă extrem de importantă, pentru că afectează viitorul naţiunii", a declarat social-democratul, precizând că, în România, situaţia este cu adevărat una alarmantă, deoarece nu există "specialişti care să ducă mai departe terapiile comportamentale care vizează aşa-zisul tratament, pentru că nu există un tratament în acest caz, ci este o chestiune extrem de importantă care, după concluziile medicilor, ţine de tot ceea ce înseamnă nivel de trai, condiţii de mediu şi de toate acele lucruri care duc spre această zonă".

Menţionăm că proiectul de lege iniţiat de Ion Rotaru a trecut de Senat, aflându-se în prezent pe masa Camerei Deputaţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro