Raed Arafat, secretar de stat în ministerul Afacerilor Interne, a precizat că sistemul de telemedicină pentru medicii de familie va fi extins în judeţele Galaţi şi Brăila. Sistemul de telemedicină a început să funcţioneze încă din 2012 în Delta Dunării şi, pentru implementarea lui, medicii au primit o cameră video conectată la un laptop şi un aparat de monitorizare ce transmite funcţiile vitale ale pacientului către laptop.
Sistemul presupune şi un aparat electrocardiograf, care face posibilă interpretarea automată a datelor recepţionate de la pacient.
În momentul de faţă, aceste date sunt trimise către medicii specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Tulcea şi trei din zece medici au primit şi câte un ecograf.
Prin sistemul de telemedicină, pacienţii din localităţile izolate primesc recomandări de la specialişti, principalul obiectiv în implementarea lui fiind facilitarea accesului la consultaţii de specialitate pentru persoanele din localităţile izolate din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării.
Astfel, prin sistemul de telemedicină, 12.000 de pacienţi cu un nivel scăzut de trai pot să acceseze mai uşor servicii medicale de specialitate.
Raed Arafat a precizat că sistemul de telemedicină, care deja funcţionează în Delta Dunării, va fi extins şi în judeţele Brăila şi Galaţi. El a adăugat că este un proiect depus la nivelul Ministerului Comunicaţiilor în curs de aprobare pentru a extinde sistemul în judeţele Brăila şi Galaţi şi că în fondurile europene există o prevedere pentru dezvoltarea telemedicinei. În opinia lui Raed Arafat, acesta este viitorul la nivel mondial, iar UE are o ţintă foarte importantă pe asistenţa medicală la distanţă, nu numai de urgenţă.