Mergi la conţinutul principal

Sistemul de monitorizare nu a fost vazut cu ochi buni de directorii scolilor "bune"

Consiliul Judetean a investit aproximativ 500 de milioane de lei in sisteme video de monitorizare a activitatilor din unitatile scolare 24 de ore din 24 in urma cu citeva luni si a vrut sa ofere scolilor din municipiu sistemul. Licitatia organizata pentru achizitionarea sistemului video a fost cistigata de firma "Med Dent", insa prin pachet se impunea ca aceeasi firma sa efectueze si interventiile in scoli.
Asa cum am mai relatat, primarul nu a fost foarte interesat de idee, obiectind ca interventia in caz de nevoie ar trebui asigurata de Politia comunitara, si nu de o firma privata specializata, asa cum prevedea contractul semnat de Consiliul Judetean.
Pe de alta parte, directorii, care la inceput s-au aratat interesati, au dat inapoi atunci cind au aflat nivelul taxei lunare care ar trebui platita si ca ar trebui concediati paznicii. Dupa citeva luni de asteptare, in care nu s-a miscat nimic, CJ este hotarit sa distribuie aceste sisteme la scolile din judet.

"Domnule, cum sa dam afara paznicii, maninca si ei o piine"

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, spune ca este absurd ca un proiect de asemenea importanta, care este in beneficiul elevilor si profesorilor, deopotriva, sa se impiedice de niste simpli paznici. El a declarat ca a discutat de mai multe ori cu primarul Constantin Cibu si a crezut ca l-a lamurit, insa, dupa el, au venit altii, care l-au convins de contrariul: "Eu am reusit de citeva ori sa-l lamuresc, m-am dus la el si am discutat, si dupa ce am plecat, s-a deslamurit. Eu l-am lamurit, dupa aceea, l-a lamurit si Ion Rotaru, si degeaba, s-a razgindit! Acum a trecut perioada de valabilitate a ofertei, au trecut sase luni. Si stiti care este explicatia lor? Eu o spun neoficial: explicatia este ca sint niste posturi ale unor paznici, pe care nu vor sa-i dea afara. Asta, desi la sistemul de monitorizare video platesc cel mult 8 milioane de lei, iar pentru cel clasic, cu paznici, probabil ajung la 28-30 de milioane de lei, lunar. Deci, s-ar face si o economie", spune Stancu despre partea buna a lucrurilor.
Pe de alta parte, "daca se anuleaza licitatia, renuntam la aparatura respectiva, care este pe stoc, la furnizor, pentru ca noi urma sa o platim la momentul la care era montata la beneficiar. Putem sa o montam in alta parte decit acolo unde stabilisem initial, sau sa nu o mai montam si sa luam altceva din banii aia, pentru ATOP. Spun asta pentru ca banii inapoi nu-i mai pot lua, trebuie sa cumparam ceva de ei. Poate, pina la urma, il lamurim totusi pe domnul primar", a mai spus Stancu, nu prea convins de reusita intr-o noua confruntare cu primarul Cibu.

Ultima solutie: anularea licitatiei

Dezamagit si el de inertia Primariei, dar si a directorilor de scoli, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru, crede ca anularea licitatiei si renuntarea la instalarea aparaturii pare a fi ultima solutie: "O sa anulam licitatia, si asta este. Data viitoare o sa procedam altfel, cind o sa vrem sa ajutam. Pentru ca a fost la pachet acest serviciu, montare camere si monitorizare, nu s-a putut rupe, sa facem numai montarea, iar monitorizarea sa se faca separat. Cind am ajuns sa incheiem contractele cu cei care erau beneficiarii, cu scolile care au fost nominalizate, au inceput directorii sa dea din colt in colt, cum ca n-ar fi de acord sa plateasca taxa de monitorizare. Am facut nenumarate discutii, pentru ca, inainte de a declansa aceasta operatiune, am facut o adresa catre Primarie, prin care am informat ca intentionam sa facem acest gen de monitorizare video si le solicitam sa prinda in bugetul CLM pe acest an si monitorizarea, asa cum am prevazut-o noi. Nu am primit nici un raspuns scris, dar din discutiile verbale ni s-a spus "dati-i drumul, nu e nici un fel de problema!". Am procedat ca atare, am ajuns la nenumarate discutii si cu domnul primar pe tema asta, si cu domnul director Anghelescu, cum sa incheiem contractul. Pentru ca nu Consiliul Judetean era beneficiarul, si nu el era indreptatit sa incheie acest contract. Si, in conditiile astea, am stat pe loc si sintem in aceeasi situatie, pentru ca nu are cine sa incheie contractul".

Infractionalitate la nivel ingrijorator in "Balcescu", "Murgoci" si "Iorga"?

Din discutiile cu directorii unitatilor scolare s-a desprins ideea ca scolile alese nu sint dintre cele cu probleme de disciplina importante si din acest motiv directorii nu au fost foarte interesati, mai ales ca Primaria le-a si spus ca nu sint bani pentru aceasta monitorizare.
Conducerea Inspectoratului Scolar a precizat ca a agreat aceasta solutie, ca nu poate impune nimic, pentru ca financiar scolile depind de Primarie, dar ca nu a fost nici macar consultata atunci cind au fost stabilite scolile ce ar urma sa beneficieze de monitorizare. Despre modul de selectie al scolilor care urmau sa beneficieze de monitorizare video, Ion Rotaru a explicat: "Sistemul viza acoperirea a cinci scoli, care au fost nominalizate - respectiv Colegiul "Gh.M. Murgoci", "N. Balcescu", Liceul "N. Iorga", Scoala "M. Eminescu" si Scoala "V. Alecsandri". Unitatile respective au fost alese de catre CJ, la recomandarea Politiei, cu care am avut mai multe discutii, pe tema asta. De la Politie ni s-a sugerat sa alegem aceste scoli, si in functie de numarul de elevi, si de zona in care se afla, si de situatia infractionala din zona", a explicat Ion Rotaru.

Ce spun directorii

Surprinzator, directorii scolilor brailene nu stiu foarte multe despre initiativa Consiliului Judetean de a dota cinci unitati de invatamint cu sistem video de monitorizare, nici chiar scolile care erau trecute pe lista ca fiind beneficiari.
Directorul Colegiului "Balcescu", prof. Carmen Botea, a spus ca stie cite ceva despre aceasta initiativa, dar nu prea multe. "Cind am discutat despre aceasta problema la Primarie mi s-a spus sa mai asteptam, sa vedem, ca deocamdata nu sint bani. Pretul mi s-a parut si mie foarte mare, noua milioane de lei, fara TVA, pe luna. Noi pentru paznici cheltuim mai putin. Pe linga asta, la noi in liceu nici nu este nevoie de atita supraveghere, nu avem probleme mari asa cum au alte scoli, iar corpul in care ar fi fost montate cele mai multe camere video va intra in renovare si ar fi insemnat sa le montam, sa le demontam, bani cheltuiti degeaba. Sistemul nu este rau, dar poate sint alte scoli care au acum mai multa nevoie de el", a spus directorul Carmen Botea.

"Este bine sa ne autocontrolam prin acest sistem video si daca este cazul dam noi telefon la Jandarmerie, la Politie"

Printre scolile cu numeroase probleme de disciplina este si Grupul
Scolar "Edmond Nicolau". Aici, Politia si Jandarmeria au fost puse
in situatia de a interveni de nenumarate ori pentru a potoli conflicte
sau a elucida motivele pentru care un elev a fost agresat sau tilharit. Cu toate acestea, scoala nu a fost trecuta in rindul celor propuse de Politie sa beneficieze de sistemul de monitorizare, chiar daca este foarte mare, cu multe niveluri de invatamint. In aceeasi situatie sint si Grupurile Scolare "Nenitescu" si Agricol, situate la marginea orasului.
"Este o scoala foarte mare, greu de stapinit. Am fi avut nevoie de aceste camere video de supraveghere si nici nu am fi dat paznicii afara pentru ca este nevoie si de ei. La noi in scoala cel mai mult am avea nevoie de supraveghere pe holuri, insa eu nu stiu nimic despre aceasta initiativa a CJ", a explicat directorul Teodora Ilie.
In Braila sint doar doua scoli care isi monitorizeaza holurile si curtea exterioara cu camere video: "Ion Creanga" si "Anghel Saligny". Directorul Scolii "Ion Creanga", prof. Victor Buzea, a spus ca de cind s-a instalat sistemul de supraveghere video sint mult mai putine probleme in scoala, elevii sint mai cuminti si in orice conflict derulat pe holuri se poate afla foarte usor adevarul. Toate miscarile sint monitorizate, inregistrate si ne descurcam singuri. La paznic nu am renuntat, pentru ca el nu face numai paza, face in scoala si alte activitati. Camera video nu o pot folosi la taiat iarba din spatiul verde al scolii. Nu am apelat la Jandarmerie pentru ca am avut cu ei experiente mai putin placute. Unii faceau troc cu cei de afara, iar pe altii trebuia sa-i pazesc eu ca lor le era frica. In situatia asta, am renuntat. Camerele video inhiba orice comportament nedorit. Nu avem contract de monitorizare cu vreo firma pentru ca ne-am gindit la intimitatea copiilor. Imaginile din scoala pot ajunge cine stie unde si, scoase din context, ne pot face mult rau. Copiii fac tot felul de
ispravi. Nu am vazut copil cuminte si baba frumoasa. Este bine sa
ne autocontrolam prin acest sistem video si, daca este cazul, dam noi telefon la Jandarmerie, la Politie", a explicat directorul Victor Buzea.

Un posibil compromis

Ca o informatie de ultima ora, seful ATOP sustine ca a purtat o ultima discutie cu primarul Constantin Cibu, pe aceasta tema, si se analizeaza o varianta de compromis, in sensul in care monitorizarea si interventia sa se faca tot de catre Politia comunitara, asa cum doreste edilul-sef. Cum, deocamdata, Politia comunitara nu are dotarile necesare, se are in vedere ca monitorizarea sa se faca de catre o firma specializata, iar aceasta sa transmita imaginile, prin intermediul citorva calculatoare, catre sediul Politiei Comunitare. Ca atare, CJ si ATOP ar trebui sa anuleze licitatia deja facuta si sa organizeze alta, numai pentru achizitionarea aparaturii, si, in plus, sa ofere Politiei comunitare si citeva calculatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro