Doi indivizi din Alexandria au fost trimişi în judecată de către procurorii brăileni pentru furt calificat în formă continuată. Dacă până acum nu e nimic ieşit din comun în această ştire, interesantă e însă modalitatea prin care cei doi au păgubit o bancă din municipiul Brăila, într-o singură noapte. Mai clar, Adrian Diaconu (29 de ani) şi Iulian Bîţan (32 de ani), ambii taximetrişti în oraşul Alexandria, judeţul Teleorman, au sosit în municipiul Brăila în seara zilei de 17 august 2010, cu un client. După ce au lăsat clientul unde acesta le-a solicitat, au plecat la "prospectat piaţa". Astfel, în jurul orei 19.30, au ajuns la Automatul de Schimb Valutar (ASV) de pe Calea Galaţi. Acolo, Diaconu s-a apucat să "prepare" ASV-ul, în vreme ce partenerul său "ţinea de şase". Diaconu a dat cu pudră de talc o bancnotă de 10 lei pe care a băgat-o în aparat. Cum era de aşteptat, aparatul a rejectat-o imediat, iar în dreptul fantei respective, Diaconu a lipit o bandă de scotch subţire şi extrem de puţin vizibilă. După ce au "tunat" ASV-ul, cei doi s-au îndepărtat, ca să lase timp unor posibili clienţi să le pice în plasă. Când s-au întors la ASV, Diaconu a verificat banda scotch şi, aşa cum se şi aştepta, de ea a găsit lipită o bancnotă de 50 de euro. Cei doi şi-au mutat apoi teatrul de operaţiuni pe Calea Călăraşi, la un alt ASV aparţinând aceleaşi bănci, unde au aplicat aceeaşi metodă. De data aceasta la ASV-ul respectiv s-au întors a doua zi, de unde au pescuit încă o bancnotă de 50 de euro.
Metoda aplicată de cei doi le-a adus 100 de euro fără vreun efort deosebit, doar cu un pic de imaginaţie. Astfel, în momentul în care Diaconu a introdus bancnota de 10 lei dată cu pudră de talc, senzorii ASV-ului, care validau bancnotele introduse în aparat s-au defectat, maşinăria respingând din acel moment orice bancnotă care ar fi fost introdusă. Practic, oricine ar fi venit să folosească aparatul după ce bărbaţii îl "operaseră", ar fi fost victimă sigură. Important era, de asemenea, ca întreaga operaţiune să se desfăşoare după terminarea programului băncii, pentru ca păgubiţii să nu poată semnala problema decât a doua zi. Deci, dacă cineva care vroia să schimbe valută introducea bancnota respectivă în ASV, aparatul nu ar fi recunoscut-o şi ar fi rejectat-o, însă bancnota nu ar mai fi ieşit afară, rămânând prinsă în banda scotch. Cum oricine ar fi crezut că e vorba de o simplă defecţiune a aparatului şi cum la ora respectivă banca ar fi fost deja închisă, ar fi aşteptat până a doua zi ca să semnaleze incidentul, timp în care hoţii ar fi ajuns departe cu banii "pescuiţi".
Din nefericire pentru ei, cei doi bărbaţi nu au luat în calcul şi camerele de supraveghere din zona respectivă, astfel că ambii au fost identificaţi imediat. De altfel, atât Diaconu cât şi Bîţan mai fuseseră condamnaţi la începutul anului, de către Judecătoria Sinaia, la o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare, pentru 3 infracţiuni săvârşite în acelaşi mod. Totodată, cei doi sunt subiectul unui dosar penal deschis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, pentru alte 6 infracţiuni comise prin metoda descrisă mai sus.
Diaconu se află în acest moment în arest preventiv la Brăila, în vreme ce colegul său se află arestat preventiv la Bucureşti.