* chiar dacă, oficial, conducerea SGA Brăila ne spune că nu probleme în zonă și că nu există vreun risc de inundații, imaginile din teren contrazic orice cifre * pe zi ce trece, amenințarea este tot mai mare pentru localnicii din Corbu Vechi pentru că singurul dig care stă în calea apelor abia se mai observă din cauza eroziunii ajunse la cote alarmante * există totuși și o veste bună, aceea că celebrul proiect despre care s-a tot vorbit în ultimii 6, 7 ani, care viza consolidarea digului a fost aprobat, iar lucrările ar urma să înceapă chiar luna viitoare
Râul Siret amenință, din nou, satul Corbu Vechi, din comuna Măxineni! În urma ploilor din ultimele zile, nivelul apei a crescut atât de mult încât singurul dig de protecție care stă în calea apelor abia se mai observă. Dincolo de dig, la o aruncătură de băț, locuiesc în jur de 300 de familii, astfel încât, dacă Siretul rupe malul, localitatea riscă să dispară de pe fața pământului. Oamenii din zonă sunt disperați și spun că se tem de vreo nenorocire.” Mi-e frică, normal, stau cu emoții pentru că mama este acolo. Eu m-am mutat la Măxineni, nu mai locuiesc la Corbu Vechi. Dar mulți și-au ridicat case acolo. Acum dacă, ferească Dumnezeu, plouă și aluneci de pe dig, ajungi fix în Siret. A crescut foarte mult Siretul. Ne-am săturat să tot facem sesizări, că văd că nu face nimeni nimic. Nu au făcut decât să pună o prelată acolo și atât. Nu le pasă de noi. Doar gura e de ei”, s-a plâns Adrian, un localnic din comuna Măxineni. Și nici nu este de mirare că localnicii și-au pierdut încrederea în autorități. În fiecare an vin, văd și pleacă, iar oamenii rămân cu problemele, că de promisiuni sunt sătui. În ultimii 10 ani, șuvoaiele Siretului au înghițit mai bine de 800 de metri din mal, iar digul este vulnerabil în fața apelor. Contrar imaginii de la fața locului, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, ne spune că nu sunt probleme în zonă și că nu există vreun risc de inundații. ”Nu sunt probleme. Chiar este în scădere debitul. Ieri a fost 369 de metri pe secundă și azi sunt 324 de metri pe secundă, probleme sunt când se înregistrează 1500-1700 de metri pe secundă. Nivelul apei este acum 1.018, dar noi ținem cont de viitură. Nu sunt probleme, am vorbit și cu domnul primar”, ne-a declarat, joi, 17 iunie, directorul SGA Brăila, Neacșu Cristian. Între timp, însă, din cauza precipitațiilor care nu mai contenesc, nivelul râului a crescut amenințător, după cum ne-au spus, vineri seară, sătenii din Corbu Vechi, care ne-au contactat telefonic pentru a-și exprima îngrijorarea dar și pentru a acuza, din nou, autoritățile că nu tratează problema serios.
Există totuși și o veste bună. Proiectul de amenajare și consolidare a digului, despre care foștii reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române au pomenit în ultimii 6, 7 ani, se pare că devine realitate. Potrivit directorului SGA Brăila, proiectul a fost aprobat în cele din urmă și cel mai probabil, spune acesta, luna viitoare, adică în iulie, vor începe lucrările în zonă. Proiectul are o valoare de peste 2 milioane de euro, mai exact 11.612.000 lei, iar perioada de implementare este de 24 de luni.