Este vorba de "o atitudine coloniala a reprezentantului oficial al unei tari", a acuzat Partidul social-democratilor independenti (SNSD), al premierului sirb bosniac Milorad Dodik.
"Ambasadorul Schmunk s-a amestecat in mod grosolan in afacerile interne ale Bosniei-Hertegovina (...) si a comis o eroare diplomatica de neiertat", a afirmat Dodik intr-un comunicat.
"Ar fi timpul ca domnul Schmunk sa inceapa sa respecte Constitutia, institutiile democratice si sistemul tarii, iar daca acestea nu-i sunt pe plac, poate parasi" Bosnia, a adaugat el.
Partidul Socialist (PS, de opozitie) a pus si el sub semnul intrebarii o declaratie "care poate reaprinde focul diviziunilor si al conflictului" intre comunitati, care a afectat Bosnia intre anii 1992 - 1995.
intr-un interviu acordat joi presei locale, Schmunk apreciase ca "obiectivul cel mai important al reformei constitutionale bosniace ar trebui sa fie acela de a transforma Bosnia intr-o natiune".
"Trebuie sudate elementele separate ale acestui stat, astfel incit (...) fiecare cetatean sa se identifice cu Bosnia-Hertegovina", a adaugat el.
in virtutea Constitutiei bosniace, tara este compusa din trei natiuni principale - musulmani, sirbi si croati - in timp ce natiunea bosniaca nu exista oficial.
Constitutia a fost impusa prin acordul de pace de la Dayton (Statele Unite), care a pus capat razboiului si a divizat Bosnia in doua entitati, Republica Srpska (sirba) si Federatia croato-musulmana, unite de institutii centrale cu autoritate redusa.