Un cadru didactic în vârstă de 58 de ani, de la Colegiul "Gh. M. Murgoci" a murit, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce s-a aruncat în apele Dunării. Primele cercetări au scos la iveală faptul că Diana Marina Popovici, profesor de limba franceză, avea probleme financiare cărora nu le-a putut face faţă şi care, într-un final, au doborât-o, împingând-o spre sinucidere. Trupul neînsufleţit al femeii a fost găsit sâmbătă dimineaţă, între Smârdan şi I.C. Brătianu, în năvoadele pescarilor, poliţiştii tulceni reuşind să-i stabilească identitatea abia a doua zi, după ce brăileanca a fost dată dispărută de vecinii ei.
Facsimil de pe scrisoarea de "adio" lăsată de Diana Popovici
Tragedia s-a consumat vineri seară, după ce profesoara şi-a încheiat o zi de muncă plină de satisfacţii profesionale. Ea a însoţit o delegaţie a Institutului Saint-Pierre din oraşul Courpiere - Franţa, la Primărie, în vederea stabilirii detaliilor pentru înfrăţirea oraşelor. Cu această ocazie a fost şi felicitată de conducerea liceului francez, care i-a oferit şi o diplomă de onoare. Nimeni nu bănuia că o săptămână care se dovedise a fi una reuşită se va termina tragic, din cauza depresiei adânci în care se afla profesoara. Ultima dată, Diana Popovici a fost văzută în seara zilei de 6 mai, în jurul orei 20.30, de un vecin care o ajuta la treburile casnice, întrucât nu avea niciun alt sprijin, nefiind căsătorită şi neavând copii. Anchetatorii nu ştiu cu exactitate locul pe care l-a ales să-şi pună capăt vieţii, cert fiind însă că trupul neînsufleţit al acesteia a fost prins în năvoadele pescarilor în zona Smârdan - I.C. Brătianu, în dimineaţa zilei de sâmbătă. Neavând niciun act de identitate asupra ei, poliţiştii de la Transporturi Navale (TN) Tulcea au încadrat dosarul în categoria CIN-urilor (cadavru cu identitate necunoscută) şi au transportat-o la Morga Spitalului din Măcin, pentru efectuarea necropsiei, ce urmează să stabilească cu exactitate cauzele morţii. În aceeaşi zi a fost sesizată şi dispariţia femeii, de către apropiaţi, care nu au intrat în panică deoarece nu era prima dată când o perioadă mai mare de timp nu se ştia nimic despre ea. Ideea că s-a întâmplat ceva rău a apărut după ce vecinii au sesizat şi ei lipsa Dianei Popovici, aceasta obişnuind să iasă des în curtea blocului cu cele cinci pisici pe care le creştea. În acest context, duminică, a fost sesizată la Poliţie şi dispariţia oficială a cadrului didactic, care a intrat imediat în baza de date a dispăruţilor. Poliţiştii tulceni au corelat datele deţinute cu cele din baza naţională şi au ajuns la concluzia că CIN-ul descoperit pe malul drept al Dunării ar putea fi al profesoarei de limba franceză.
Luni dimineaţă, anchetatorii au venit la Colegiul "Murgoci" cu o fotografie a cadavrului, pentru a-şi verifica ipoteza. În momentul în care fotografia a fost arătată conducerii instituţiei, de faţă era şi şefa clasei la care profesoara era dirigintă, eleva fiind profund marcată de vestea morţii.
- În ultimele zile, Diana Popovici a fost înconjurată de copii şi de colegi Apropiaţii regretă că nu-i mai pot răspunde la niciun "Bonjour"
Cercetările desfăşurate ulterior au scos la iveală că Diana Popovici avea foarte multe datorii la bănci, problemele financiare reprezentând unul dintre motivele depresiei în care se afla. Celălalt era legat de ieşirea la pensie şi de refuzul Inspectoratului Şcolar de a-i acorda ore pentru a-şi continua activitatea la catedră, deşi primise de la Institutul "Saint-Pierre" o ofertă de a preda în Franţa. Situaţia ei nu este însă singulară, niciunul dintre profesorii pensionari de la "Murgoci" nu a primit astfel de ore. "Un sfârşit tragic, al unui om care a iubit viaţa, cultura, arta şi nu în ultimul rând, meseria de profesor. Cred că cel mai greu pentru Diana a fost să accepte că vine o vreme în care trebuie să ne retragem şi să ne întoarcem toate energiile către propria persoană. Problemele vieţii au copleşit-o, dar cred că un rol mai mare în decizia pe care a luat-o a fost că singurătatea pe care viaţa i-a oferit-o în tinereţe nu o va putea suporta în ultimii ani. Mulţi dintre foştii şi actualii elevi au văzut partea frumoasă a omului din ea şi au în acest moment acelaşi gând de regret, că nu mai pot să-i răspundă la niciun «Bonjour»", a spus profesoara Nicoleta Becheanu, o prietenă de-a Dianei.
Diana Popovici a fost un profesor bun, respectat şi iubit atât de elevi, cât şi de colegi. În anii în care a predat limba franceză la colegiu, elevii ei au obţinut rezultate bune la concursurile de gen. În acest an, doi dintre ei au reuşit să obţină menţiuni la faza naţională a olimpiadei de limba franceză. Mai mult decât atât, ea era preocupată şi de dezvoltarea personală a copiilor. Coordona echipa de teatru a şcolii, cu care a obţinut rezultate meritorii la festivalurile naţionale.
Diana Popovici a absolvit Facultatea de limbi străine din Universitatea Bucureşti - secţia persană, franceză, engleză, numai cu note de 10, însă, din păcate, relaţiile României cu Iranul erau îngheţate atunci când şi-a terminat studiile, fiind astfel repartizată în cultură. "O cunosc de când a terminat facultatea şi lucra la Casa de Cultură a Municipiului. Avea o cultură generală extraordinară, ştia multe limbi străine şi matematică. Era un om deosebit. Când s-a creat un post de bibliotecar cu studii superioare la Iorga, am rugat-o să vină acolo. După ce a plecat la Murgoci, am ţinut mai puţin legătura. Am ajutat-o, o apreciam şi îmi pare foarte rău de ceea ce s-a întâmplat", spune profesoara Veronica Dobrin, ce i-a fost şefă la Casa de Cultură. Aceleaşi gânduri de regret vin şi din partea unei alte prietene, Maria Puşcaciu, directorul Centrului de Creaţie: "O persoană remarcabilă, intelectual erudit, care a încercat să-şi pună în slujba comunităţii rafinamentul intelectual şi care în ultima perioadă s-a dedicat exclusiv adolescenţilor. Eu, personal, am pierdut o prietenă, iar comunitatea un om remarcabil".
Directorul Colegiului "Murgoci", profesoara Viorica Moşescu, era profund marcată de gestul colegei sale: "Un suflet mare, care s-a retras de pe scena vieţii discret, aşa cum a trăit. A vrut să deranjeze cât mai puţin".
"Cu gândurile astea negre care roiesc în capul meu ca nişte corbi flămânzi..."
Diana Popovici provenea dintr-o familie de intelectuali rafinaţi. Tatăl său a fost cunoscutul ziarist Valeriu Popovici, care s-a ocupat de articole pamflet/umoristice pentru ziarul "Înainte". Mama sa, evreică franţuzoaică, a fost şi ea profesoară de limba franceză. Preocupările pentru literatură le-a moştenit de la ambii părinţi, Diana Popovici având în manuscris trei romane pe care cunoscătorii o îndemnau să le publice. Bunicul ei a fost un armator foarte bogat al Brăilei, care a pierdut tot odată cu venirea comuniştilor şi a avut foarte mult de suferit în acea perioadă. Problemele financiare ale familiei pare că s-au perpetuat, ghinionul însoţind-o şi pe ea şi împingând-o în mai multe rânduri să-şi declare intenţiile de suicid. Anchetatorii spun că profesoara şi-a declarat gândurile negre de încă două ori în săptămâna în care s-a sinucis şi le-a spus de mai multe ori colegilor că "o s-o mănânce peştii".
Apartamentul în care locuia fusese cumpărat în rate, pe care nu a mai putut să le achite şi a încheiat o înţelegere cu o familie de tineri, care achitau ratele şi urma să-l păstreze după moartea ei. În imobil, oamenii legii au găsit numeroase bilete de adio scrise, probabil, de fiecare dată când voia să atragă atenţia celor apropiaţi asupra problemelor sale. În ultimele sale ore de viaţă, Diana Popovici a încercat să-şi facă ordine în viaţă, să-şi achite atât datoriile materiale cât şi pe cele morale, lăsându-i prietenei sale o scrisoare cu indicaţii precise în acest sens. A încercat să nu uite pe nimeni, dovadă fiind faptul că a ţinut neapărat ca un număr al revistei "Muguri" să ajungă la o elevă anume, care "şi-o dorea tare mult", şi să-şi încurajeze "copiii" de la XII E pentru examenul pe care urmează să-l susţină. "Dacă am uitat ceva, vă rog să mă iertaţi. Cred că înţelegi situaţia în care sunt. Cu gândurile astea negre care roiesc în capul meu ca nişte corbi flămânzi mi-ar fi greu să gândesc limpede. Sunt convinsă că şi scrisoarea asta e incoerentă, dar sper că ai înţeles esenţialul. În rest... vă mulţumesc încă o dată tuturor. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă răsplătească. Dumnezeu e drept. O va face. Îmi pare teribil de rău că n-am putut să o fac eu. V-am iubit şi o să vă iubesc atât cât îmi va fi îngăduit" - este un fragment din scrisoarea de "adio" lăsată de Diana Popovici.