Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sint solutii, dar nu se vrea!

Oamenii responsabili care activeaza pe scena politica braileana sint realmente ingrijorati de ce se intimpla la virful Primariei. Ultimul scandal consumat in timpul unei conferinte de presa intre primarul liberal Constantin Cibu si viceprimarul democrat Daniela Vasioiu i-a oripilat pe oamenii politici cu un dram de constiinta. In acest sens, am primit semnale dinspre principalul partid de opozitie. Surprinzator, in loc sa-si frece miinile de bucurie ca Alianta D.A. s-a facut zob la virful Primariei, lideri marcanti ai PSD nu se feresc sa-si arate ingrijorarea. Ce se va intimpla cu orasul pina la viitoarele alegeri din iunie 2008? - se intreaba unii care inainte de a fi membrii uni partid sint cetateni ai acestui oras. Intr-adevar, conflictul dintre Cibu si Vasioiu a ajuns intr-un punct in care reconcilierea este aproape imposibila. Totusi, si unul si altul si-au asumat cite o functie publica de mare insemnatate pentru urbea noastra, asa ca ambii vor raspunde pentru orgoliile, intoleranta si lipsa de dialog de care AMBII au dat dovada, in masura mai mica sau mai mare, in defavoarea bunei functionari a Primariei. In aceste conditii, se mai poate face ceva? Ei bine, din punctul meu de vedere ar fi 3 posibile cai de iesire din aceasta situatie dramatica.
Prima varianta ar fi alegerile anticipate, o posibilitate pe care deputatul PSD Mihai Tudose a lansat-o in premiera in toamna anului trecut tot dupa o escaladare a conflictului Cibu-Vasioiu, cind PD a decis retragerea sprijinului politic acordat primarului . "Din punctul meu de vedere, solutia corecta ar fi dizolvarea CLM si organizarea imediat de alegeri, pentru ca sa mai stam inca doi ani si jumatate, ca sa le spunem apoi brailenilor ca nu am fost in stare sa facem nimic, si nu am facut decit sa ne certam, nu este in ordine", declara in octombrie 2005 si deputatul PNL Gabriel Sandu. "Organizarea de noi alegeri la CLM este o solutie si legala, si administrativa" era de parere si deputatul PSD Alin Teodorescu. Sigur, in acest caz se pune problema indeplinirii procedurii alegerilor anticipate si, fireste, a banilor publici. Desi daca plingerea penala a viceprimarului Daniela Vasioiu chiar se bazeaza pe ilegalitati, iar institutiile abilitate ale statului se misca repede, asa cum ar trebui sa se infaptuiasca actul de justitie, primarul ar putea fi chiar suspendat. In tot cazul, o plingere penala care vizeaza primarul municipiului ar trebui solutionata cu maxima operativitate pentru ca nimanui nu-i este de folos incertitudinea vizavi de corectitudinea unei persoane ce ocupa o asemenea functie.
O a doua solutie, mult mai lesne de pus in practica, ar fi ca primarul sa delege competente viceprimarilor, deci si putere de decizie, pe anumite sectoare, astfel incit atit Daniela Vasioiu, cit si Lucian Tilea sa aiba in fata consilierilor municipali, dar si a brailenilor responsabilitati clare, de indeplinirea carora vor raspunde la viitoarele alegeri. In acelasi context, Cibu si Vasioiu ar putea avea o colaborare strict institutionala, fiecare cu propria raspundere, si Primaria ar putea functiona.
A treia solutie ar fi demisia Danielei Vasioiu din functia de viceprimar. Atunci, Cibu si-ar alege cu sprijinul consilierilor alta mina dreapta, asumindu-si totodata intreaga responsabilitate. Sigur, aceasta a treia solutie este un act unilateral de vointa al Danielei Vasioiu, care depinde de constiinta si de calculele politice ale ei. In celelalte doua situatii, insa, un cuvint greu de spus il pot avea consilierii. O sa-i vedem cit de responsabili sint in urmatoarea sedinta a CLM care se anunta furtunoasa. Daca onor consilierii vor accepta ca lucrurile in Primarie sa functioneze ca pina acum, iar brailenii sa fie in continuare victimele colaterale ale unui razboi intre doua persoane, atunci si PSD si PRM merita aceeasi palma pe care Alianta D.A. o va primi la Braila, la viitoarele alegeri.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii