Mergi la conţinutul principal

Sindromul Italia

Mii de copii din Braila, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, sint "mutilati" din punct de vedere afectiv. Lasati in grija bunicilor, a matusilor sau complet singuri, copiii se vad lipsiti de mingiierile mamei sau de sfaturile tatalui. Cei mai multi ajung sa abandoneze scoala sau sa umple cataloagele cu zeci de absente si note proaste. Copiii emigrantilor au intrat si in atentia Politiei, pentru ca o mare parte dintre acestia ajung sa comita infractiuni. Un studiu realizat la Iasi, singurul din tara facut pe aceasta tema, arata ca emigrarea masiva lasa urme pe care nimeni nu le prevazuse. Psihologii incep sa-l numeasca "Sindromul Italia".

In ultimii ani, in Romania a aparut un nou tip de familie: completa in acte, dar injumatatita in realitate. Fie mama, fie tatal, fie ambii parinti pleaca la munca in strainatate, lasindu-si copiii in grija unor rude binevoitoare. Exista si situati cind copiii sint lasati de izbeliste. Adica singuri. Banii trimisi cu generozitate nu reusesc sa compenseze insa lipsa afectiunii, care ii marcheaza definitiv pe copii.
Un studiu realizat de Inspectoratul Scolar in rindul elevilor baileni a ajuns la concluzia ca 3.164 de elevi au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate; dintre acestia 724 au ambii parinti plecati. "Acest lucru este ingrijorator pentru noi si ne-am propus ca prin Centrul de Asistenta Psihopedagogica sa oferim consiliere si programe specifice acestor copii, daca au nevoie. Este o situatie, pentru noi, alarmanta", a spus inspectorul scolar general Lilliana Tudoran.
Cei mai multi elevi in aceasta situatie se afla la Liceul cu Program Sportiv - 132, Colegiul Economic "Ion Ghica" - 92, Scoala "Fanus Neagu" - 93, Scoala "Sf. Andrei" - 86 si Scoala "Mihai Eminescu" - 87. Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a mai precizat ca se va realiza un program de investigare pentru a vedea daca au tulburari de comportament sau afective, caz in care vor primi asistenta din partea consilierilor unitatii scolare. In acest program de sprijinire a elevilor care au parintii plecati in strainatate vor fi incluse si persoanele care le au in ingrijire, efectiv sau doar cu numele si cadrele didactice.
Situatiile in care copiii cad victime ale dorintei parintilor de a cistiga cit mai mult pentru a le oferi o viata ceva mai buna sint foarte multe, iar consecintele apar uneori imediat, alteori dupa o anumita perioada. Copiii mai mici arata rapid ca sint afectati de despartirea de parinti. Ei devin mai inchisi in ei si mai agresivi, spun cadrele didactice. La una dintre scolile amintite, un copil a fost pus in situatia sa faca fata acestei despartiri si a avut o cadere nervoasa de asemenea amploare incit a fost nevoie de tratament specializat si interventia medicului psihiatru. La cei mai mari, elevi de liceu, traumele lasate de plecarea parintilor se transforma in stari de deprimare. Copiii pling tot timpul, insa daca intervine un adult, un profesor sau un psiholog, ei pot intelege mai bine situatia si reusesc sa treaca peste moment. Plecarea parintilor a determinat un elev sa faca parada la scoala de banii pe care ii avea. Venea zilnic cu doua milioane de lei la scoala, cumpara mincare la colegi, venea cu taxiul la scoala, pleca cu taxiul, isi ducea si colegii acasa. Altii, dupa ce le pleaca parintii pling tot timpul, le este frica de ce li s-ar putea intimpla departe. Un alt copil, bine ingrijit de bunici, a spus profesorilor ca duce dorul casei in care statea cu parintii, dar mai ales a patului in care dormea.

"Nu stim daca au ce minca, daca au unde dormi"

La Colegiul Economic, situatiile in care au fost descoperiti acesti elevi au fost impartite de directorul scolii, prof. Andrei Puia, in doua categorii. "Unii sint pur si simplu ai nimanui. Stau singuri in apartament si, din cind in cind, ii mai verifica o bunica, o ruda sau o vecina. Altii au doar un parinte plecat, in general tatal, iar ei stau cu mama. In ambele situatii, lipsa de supraveghere isi pune amprenta asupra lor. Ei au mai multe absente, nu mai invata si vor sa ia tot felul de decizii care nu intotdeauna sint in avantajul lor. De exemplu, un elev, care avea la noi o situatie foarte proasta la invatatura, a vrut sa se transfere la o alta scoala. A facut cerere fara sa spuna ca el nu mai este supravegheat de parinti. Cind l-am intrebat a spus ca sint plecati din tara. Nu i-am aprobat transferul, bineinteles, insa situatia lor este foarte grea. Nu stim daca au ce minca, daca au unde dormi. Sint intr-o situatie foarte grea si ar trebui ajutati", a spus directorul Andrei Puia.
O alta scoala cu probleme din acest punct de vedere este "Mihai Eminescu", unde aproape 100 de copii se confrunta singuri cu viata. Unii dintre ei, la indemnul cadrelor didactice, merg la cabinetul de consiliere psihopedagogica. "Dirigintii spun ca in majoritatea cazurilor se vede ca sint lasati singuri, in grija matusilor. In primul rind apar foarte multe absente nemotivate, de aici apare nota scazuta la purtare si dezinteresul fata de invatatura. Am avut o situatie in care ambii parinti au plecat la munca in strainatate, iar copilul devenise foarte, foarte trist, chiar daca statea la bunici si era foarte bine ingrijit. Cind au vazut parintii asa ceva au luat-o cu ei, insa de aici apar alte probleme. Le-am spus ca isi asuma un risc mare atunci cind o rup de sistemul nostru de invatamint. Cind se va intoarce in tara, nu va avea data Testarea Nationala. Ce va face? Dar parintii mi-au spus ca acum este important ca ei sa cistige mai multi bani si copilul sa nu ramina singur. Ce va fi cind se vor intoarce vor vedea. Si in acest caz, si in celelalte am observat ca parintii se gindesc numai la ziua de azi, cel mult la cea de miine, dar nu gindesc in perspectiva", a explicat directorul adjunct de la "Mihai Eminescu".

"Bunicii, cind vin la scoala, spun ca nu au ce sa le faca, nu au autoritate in fata lor, nu au control"

Scoala cu cei mai multi copii cu parintii plecati la munca in strainatate este Liceul cu Program Sportiv. Culmea, tocmai acest liceu nu are un consilier psihologic, desi legea spune ca un asemenea post este obligatoriu. Aici sint 135 de elevi in situatii delicate. Profesoara Adriana Petcu, directorul adjunct al unitatii scolare, a spus ca sint situatii in care apar multe absente nemotivate. "Se motiveaza foarte greu absentele, copiii nu aduc nici scutiri, nici cereri de invoire din partea parintilor, pentru ca nu au de unde. Ca o consecinta apare scaderea notei la purtare. La zece absente se scade un punct. Apoi si disciplina lasa de dorit. Acesti copii sint niste inadaptati in grupul lor de colegi. Devin agresivi, necontrolati. La ore au reactii spontane, se ridica din banca, nu sint atenti, fac altceva. Apoi, cind apar astfel de situatii trebuie sa anuntam parintii sau tutorele, insa bunicii, cind vin la scoala, spun ca nu au ce sa le faca, nu au autoritate in fata lor, nu au control. O parte din copiii cu asemenea probleme i-am trimis la consiliere la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica si rezultatele s-au vazut. Cu ceilalti am discutat personal sau a discutat consilierul responsabil cu activitatile educative din scoala, pentru ca noi consilier psihopedagogic nu avem. De doi ani solicitam infiintarea unui asemenea post insa nu am reusit sa obtinem nimic", a spus directorul adjunct de la LPS, prof. Adriana Petcu. Consilierul pentru activitatile educative din LPS, Nicoleta Oprea, care incearca sa suplineasca lipsa unui consilier psihopedagogic, a spus ca cei mai multi elevi se inchid in ei si din cind in cind rabufnesc, folosind un limbaj neobisnuit pentru ei. "Chiar si cei mai mari, tot copii sint, si au nevoie de alintare, de afectiune. Sint foarte sensibili. Unii se lipesc pur si simplu de tine, iti cauta afectiunea si trebuie sa-i ajuti. Au sentimentul ca sint singuri si trebuie sa se apere, astfel ca ei devin niste mici adulti. Cele mai multe si grave probleme apar la cei din clasa a VIII-a si la clasa a XII-a, care trebuie sa treaca printr-un examen. Cei mici se inchid in ei, iar cei mari iti cer afectiunea. Daca la ora stai mai mult intr-o parte a clasei, ei se ridica si spun ca vor sa stai si in partea lor de clasa. Altii vor sa-i apreciezi si sint tot timpul cu mina pe sus, si daca le spui ca nu este bine, incep sa plinga. Este delicata aceasta problema, pentru ca trebuie sa ne situam si in limita regulamentelor si sa-i si ajutam. Nu stii pina cind sa-i iei cu frumosul, pentru ca pot profita de acest lucru. Noi mergem pe intuitie, insa ar trebui ca de ei sa se ocupe un cadru specializat", a spus prof. Nicoleta Oprea.

Terapie prin grup suport la Liceul Pedagogic

Elevii lasati in tara de parintii plecati sa munceasca in strainatate simt nevoia de consiliere. Singuri merg la consilierul psihopedagogic din scoala si cauta sfaturile de care au nevoie. Aceasta problema a aparut relativ de curind. Elevii, singuri, veneau si cereau ajutorul psihopedagogului in cabinetele de consiliere din scoli. De la jumatatea semestrului I la Liceul Pedagogic s-a trecut la terapia grupului suport. "Am un grup cu elevi care au ambii parinti plecati in strainatate. Ei nu au tulburari evidente, vor doar sa fie luati in seama de un adult. In special, fetele vin pentru a se descarca de problemele de la scoala sau cu partenerii. Am organizat aceste activitati de grup pentru a le da ocazia sa regaseasca anumite emotii de relationare cu ceilalti. Ei se simt singuri sau abandonati si fac gesturi de teribilism, unii se cearta cu bunicii, insa nu am cazuri de abandon scolar. Grupul este intredeschis, poate sa vina orice elev interesat de tema. Aici copiii invata de la ceilalti cum sa se comporte in situatii concrete. Eu merg foarte mult pe dezvoltarea personala, ii pregatesc pentru succes. Fiind abandonati, se gindesc ca nu vor mai avea succes la fel cei care au parintii in tara. Multi nu au probleme reale, dar vin la sedintele de grup sa se descarce. Sint maturizati fortat", a explicat psihopedagogul de la Liceul Pedagogic, Diana Bratosin.
Problema copiilor lasati nesupravegheati de parintii plecati la munca in strainatate se afla si in atentia Directiei pentru Protectia Copilului, insa nu exista o situatie clara a numarului de copii aflati in aceasta situatie. "Avem asemenea cazuri, iar pentru acei copii am luat masuri speciale de protectie. Unii sint in plasament la bunici, care au venit singuri la noi si au solicitat sa le fie incredintati legal copiii, pentru ca acestia nu aveau reprezentant legal. Bunicii primesc indemnizatia de plasament, in valoare de 820.000 de lei. Alti copii sint in unitati de tip familial, insa in aceste situatii copiii au fost institutionalizati inainte ca parintii sa plece, iar altii sint dati in plasament la un asistent maternal. Aici, asistentul maternal primeste un salariu, alocatie de hrana intre 1,5 si 1,9 milioane de lei pe luna si indemnizatie de plasament. Practic, acesti copii au fost abandonati si noi am instrumentat cazurile, dar nu au fost situatii cind au venit parintii sa spuna ca pleaca si vor protectie pentru copii, ci bunicii au venit dupa aceea", a spus directorul adjunct de la Directia pentru Protectia Copilului, Simona Cimpoae.

"Adolescentele valorizeaza foarte mult banii trimisi si libertatea"

Singurul studiu din tara pe aceasta tema a fost realizat in judetul Iasi, de o echipa de sociologi de la Universitatea "Al.I.Cuza", in colaborare cu organizatia "Alternative Sociale", Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) si cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, arata cotidianul "Jurnalul de Est". Concluziile studiului de la Iasi ar putea fi extinse la nivelul intregii tari: acesti copii devin vulnerabili la tentatiile strazii, risca sa abandoneze scoala, sufera deviatii de comportament, isi schimba anturajul dupa principiul "acum am bani". In final, unii din ei ajung sa savirseasca infractiuni.
Surprinzator este faptul ca majoritatea celor plecati nu sint la limita saraciei, ci au venituri mici si medii. "Persoanele care pleaca la munca nu traiesc in mizerie, in saracie absoluta. Ei au un venit, dar isi doresc sa aiba ce au si vecinii lor. Adica tot mai mult. Plecarea la munca in strainatate e deja o strategie de succes verificata", a explicat autoarea studiului, lectorul Gabriela Irimescu. In cele mai multe dintre situatii, mama este cea care-si lasa familia - in peste 70% dintre cazuri in mediul rural, si aproape 50% la oras - cei mai multi copii ramasi acasa fiind fete. "Adolescentele valorizeaza foarte mult banii trimisi si libertatea. Isi cumpara haine moderne si duc o viata indestulata, "libera", spun ele, insa trebuie vazut pina unde merge aceasta asa-zisa libertate", a mai adaugat autoarea studiului. Situatiile cele mai grave sint cele in care mai multi frati sint lasati singuri. Pe umerii celui mai mare dintre ei cad astfel responsabilitati care atirna prea greu. "Surorile sau fratii mai mari ii cresc pur si simplu pe cei mai mici, in locul parintilor, si nu mai au timp sa se ocupe de scoala, de ei. Se aduna frustrari si greutati care ii afecteaza foarte mult. In lipsa afectiunii si supravegherii din partea parintilor, acesti copii dezvolta tulburari de comportament, Incep sa absenteze de la scoala, sint indisciplinati, le scad performantele la Invatatura. Pe plan social, ei se simt invidiati si marginalizati de colegii lor. Devin astfel predispusi la schimbarea anturajului cu unul nedorit, apare tentatia strazii", a subliniat lectorul Gabriela Irimescu, autoarea studiului, pentru "Jurnalul de Est".
Cu cit perioada pe care parintii o petrec in strainatate este mai mare, cu atit efectele asupra copiilor sint mult mai profunde. Marturie stau si zecile de copii care vin saptaminal la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iasi, acuzind dureri de cap, de stomac sau, pur si simplu, o stare de "rau" continua. Dupa investigatii solide, medicii constata ca acestia nu sufera de nici o boala, dar sint atit de deprimati, incit suferinta lor se extinde si la nivel fizic. "In fiecare zi stau de vorba cu 3-4 copii ai caror parinti sint plecati in strainatate. Lipsa de afectiune si dorul ii face sa sufere. Astfel, ei devin vulnerabili la boli. Nu au nevoie de o ingrijire medicala propriu-zisa, pentru ca nu sufera de nici o boala. Desi acuza dureri, problema lor este de natura psihologica", a declarat Mihaela Ghircoias, psiholog la Spitalul "Sf. Maria" Iasi, cea care a denumit fenomenul "sindromul Italia".

Din dorinta de aventura, comit furturi sau alte fapte penale

Copii ai caror parinti sint plecati din tara, lasati de regula in grija unor bunici, intra, uneori, in colimatorul Politiei, fiindca savirsesc fapte de natura penala, infractiuni pentru care un adult ar risca inchisoarea. Numai in acest an, Politia municipiului Braila a inregistrat patru asemenea cazuri de copii care, lasati nesupravegheati, avind cite un parinte plecat din tara, au incalcat legea penala. Iata ce ne-a declarat, in acest sens, seful Politiei municipiului Braila, cms.sef Gheorghe Dinicu: "Intr-adevar, unii copii care nu au parintii aproape sint cazuri cu probleme. Avem in lucru mai multe cauze in care copii lasati in grija unui singur parinte sau a bunicilor sint suspectati ca au savirsit fapte penale. De regula, din dorinta de aventura, acestia savirsesc furturi. Pun ochii pe telefoane mobile ale colegilor si le sustrag. Acestia nu sint copii care sa duca lipsa de ceva din punct de vedere material si de aceea, prin dorinta de aventura, se explica gesturile lor". In toate cele patru cazuri aflate in verificarea Politiei, subiecti ai infractiunilor sint copii care au cite un parinte plecat din tara. Intr-un caz, insa, cum si parintele ramas acasa nu-l supravegheaza pe minor, cei care il reprezinta pe micul suspect sint bunicii. Pina la aceasta data, politistii n-au luat masuri impotriva rudelor copiilor respectivi, insa au de gind sa-i traga la raspundere si pe parintii si bunicii care n-au tinut copilul din scurt. Atunci cind minorul savirseste fapta in mediul scolar, in timp ce ar trebui sa fie la cursuri, chiar si dirigintii si profesorii sint pasibili de sanctiuni contraventionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro