Situaţia personalului nedidactic din sistemul de învăţământ a fost prezentată de multe ori în decursul anilor de către liderii sindicali, însă modificări semnificative nu s-au produs, nivelul de trai al acestor angajaţi rămânând critic.
Astăzi, în sedinţa Comisiei de Dialog Social, preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, prof. Valeriu Partene, prezintă din nou gravele probleme cu care se confruntă personalul nedidactic şi ameninţă cu greva generală dacă Guvernul nu va lua nicio măsură. Situaţia a fost descrisă ultima oară anul trecut, pe 17 decembrie, în cadrul unei Întâlniri de lucru dintre Prefect, reprezentanţii sindicatului şi 35 de salariaţi din categoria nedidactic.
"Am prezentat atunci, în detaliu, statutul social-salarial al acestei categorii de salariaţi retribuiţi, aproape în totalitate, la nivelul salariului minim pe economie, în care imoral şi ilegal, este inclus sporul de vechime în muncă aferent fiecărui angajat, ceea ce face ca venitul net să nu diferenţieze o persoană cu vechime în muncă de 30 de ani, de una nou angajată. Salarizarea acestei categorii de personal, fără de care şcoala nu poate funcţiona, a fost şi a rămas execrabilă. (...) Ne-am pus mari speranţe în Acordul încheiat de federaţiile sindicale din învăţământ cu Guvernul României la 28 octombrie 2014, care prevedea şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă. Acum, OUG 83/2014 prorogă termenul de aprobare a Regulamentului de sporuri până la 01.01.2016. (...) Ce să înţelegem oare din ce se întâmplă în continuare cu statutul social-salarial al personalului nedidactic?", i-a scris noului prefect, zilele acestea, prof. Valeriu Partene. În final, el i-a transmis reprezentantului Guvernului în teritoriu că organizaţia sindicală este hotărâtă să folosească toate pârghiile luptei sindicale pentru a susţine obţinerea drepturilor personalului nedidactic: proteste scrise adresate autorităţilor de stat, pichetare şi miting în faţa Prefecturii, grevă japoneză, încetarea totală a lucrului, în acelaşi timp, în toate unităţile de învăţământ pe o perioadă determinată de timp şi greva generală.
Un orizont de timp în care se vor produce aceste proteste, deocamdată nu a fost stabilit. Înmânarea memoriului către Prefect este primul pas, apoi, în funcţie de reacţiile autorităţilor, se vor gândi paşii următori, a mai precizat liderul Valeriu Partene.