Fierbere în rândul salariaţilor de la "Laminorul", unde tensiunea dintre administraţie şi sindicat pare să nu se mai termine. Subiectul fierbinte la acest moment în uzină este acela al timpului săptămânal de lucru. Mai precis, oamenii sunt supăraţi că nici acum, după finalizarea procesului de concediere colectivă, nu s-a revenit la programul normal de 5 zile lucrătoare pe săptămână. "Această măsură de reducere a programului săptămânal de lucru se face prin încălcarea Codului Muncii art. 52 alin.3, deoarece, acum, după finalizarea Programului de restructurare, se lucrează normal, câte o linie de laminare, prin alternanţă, aşa cum s-a prevăzut în acest Proiect de reorganizare a societăţii. Deci, s-a remediat situaţia existentă în luna noiembrie-decembrie 2011 şi astfel se impunea trecerea la programul normal de lucru, aşa cum se precizează în Codul Muncii", ne-a declarat Constantin Iarca, liderul sindical al salariaţilor "Laminorul". De asemenea, sursa citată subliniat că, în opinia sindicatului, continuarea săptămânii scurte de lucru este o ilegalitate şi un abuz din partea administraţiei uzinei, cu încălcarea Contractului Colectiv de Muncă pe Unitate, dar şi a Codului Muncii, mai ales că organziaţia nu a fost consultată în această privinţă.
De altfel, Sindicatul "Metal 94" al angajaţilor uzinei brăilene a transmis o sesizare în acest sens Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar şi Prefecturii Brăila, solicitând o corecţie a situaţiei existente în companie: "Faţă de această situaţie gravă, fără precedent, vă rugăm să interveniţi rapid, cu obiectivitate şi cu eficienţă, pentru a stopa aceste repetate încălcări ale actualului CCMU în vigoare şi a Codului Muncii".
Reamintim că, în primăvară, pe fondul problemelor de ordin economic şi financiar, SC "Laminorul" a concediat circa 150 de salariaţi, pentru a rămâne la un efectiv de circa 390 de angajaţi.
Cea mai recentă comunicare din partea companiei brăilene privind situaţia economico-financiară, aferentă primului trimestru al acestui an, arată o pierdere de circa 4,33 milioane de lei. De remarcat este faptul că, în primele 3 luni din 2012, compania înregistrase o cifră de afaceri de aproape 55,2 milioane lei, adică de aproximativ 3 ori mai mică decât la finele aceleiaşi perioade din 2011.
Ruşii de la "Mechel" au intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţin combinatele "Mechel Câmpia Turzii" , "Mechel Târgovişte", "Ductil Steel" Oţelu Roşu, "Ductil Steel" Buzău, "Laminorul" Brăila şi "Mechel Reparaţii" Târgovişte.