Sindicatele din învăţământ vor boicotarea examenelor naţionale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sindicatele din învăţământ vor boicotarea examenelor naţionale

Sindicaliştii din învăţământ sunt profund nemulţumiţi de discuţiile din week-end cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu şi cu prim-ministrul Boc şi sunt hotărâţi să arunce în aer anul şcolar la final, dacă nu se ţine cont de dorinţele lor. Pentru a nu fi prinşi descoperiţi, ei au început de ieri protestele şi au recomandat profesorilor să nu treacă notele elevilor în catalog.

La Brăila nu se ştie exact ce vor face profesorii în privinţa notelor din catalog. Preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, a precizat că acea recomandare privind netrecerea notelor în catalog a fost transmisă colegilor şi că din câte a văzut, profesorii vor ţine cont de ea. "Copiii îşi vor cunoaşte notele, profesorii le vor justifica evaluările, aşa cum făceau şi până acum, numai că aceste note vor rămâne în caietele profesorilor. Elevii nu vor fi afectaţi", a precizat Valeriu Partene.

Desfiinţarea titularizării şi scăderea salariilor a scos profesorii în stradă

Printre nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie se numără faptul că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev nu sunt suficiente pentru întreg anul, din toamnă se vor mai reduce 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, după ce în 2009 s-au mai redus 18.000, s-au sistat fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori, Ministerul Educaţiei instigă ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care garantează, veniturile salariale pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic au scăzut semnificativ, proiectul Legii Educaţiei Naţionale prevede desfiinţarea titularizării în învăţământ, eliminarea decontării navetei, neplata pe primele două luni a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare, blocarea posturilor didactice şi nedidactice şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior.

"Trebuie să găsim o soluţie echilibrată, cu respectarea cadrului legal, dar prin care toţi profesorii să aibă, repet, încă o dată, pornind de la vechime şi cadrele aferente, un tratament corect, pe care să îl aplicăm tuturor bugetarilor, inclusiv profesorilor din acest moment, a declarat Emil Boc. De asemenea, sindicaliştii au mai spus că prim-ministrul Boc le-a trasmis că "Executivul intenţionează promovarea unui act normativ de aplicare a Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu începere de la 01 ianuarie 2010, fără sporuri şi fără hotărâri judecătoreşti vor fi distribuite, în mod egal, tuturor salariaţilor - economiile realizate în Educaţie vor fi distribuite salariaţilor din Educaţie", s-a transmis într-un comunicat al Federaţiei "Spiru Haret". Ce înseamnă exact acest lucru nu ştiau nici sindicatele ieri, însă au cerut un timp pentru a analiza propunerea şi apoi va urma o nouă rundă de negocieri, astăzi, la ora 15.00.

Grevă generală în iunie

Dacă nici după întâlnirea de azi nu se ajunge la un numitor comun, potrivit calendarului de proteste, pe 25 martie se va organiza un miting la Bucureşti, pe 14 aprilie cele patru confederaţii vor depune la Parlament propunerile pentru Legea Educaţiei Naţionale, iar pe 22 aprilie se va înceta activitatea în toate unităţile de învăţământ, apoi se vor depune plângeri la forurile internaţionale pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti.

Mitingul de joi va începe la ora 10.00, în faţa Guvernului, iar până la ora 12.00 vor fi scandate lozinci. La 12.00 se va porni pe traseu, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Ministerul Educaţiei, iar între 13.00 şi 14.00, se va protesta în faţa Ministerului Educaţiei. În aceeaşi zi se va picheta Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, între orele 10.00 şi 14.00.

Dacă după toate acţiunile de protest nu se rezolvă nimic, nu se va încheia situaţia şcolară şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro