Sindicatele decid saptamina viitoare daca accepta oferta Guvernului, de crestere a salariului minim | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sindicatele decid saptamina viitoare daca accepta oferta Guvernului, de crestere a salariului minim

Confederatiile sindicale au anuntat, imediat dupa intilnirea de miercuri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca vor stabili saptamina viitoare daca accepta oferta Guvernului de majorare a salariului minim. Potrivit proiectului de protocol salariul minim pe economie ar urma sa creasca substantial in urmatorii ani ajungind ca in 2014, de exemplu, acest indicator sa reprezinta 80% din cistigul mediu lunar al unui muncitor din tarile membre UE. Concret, pentru 2009 s-a convenit asupra unei majorari a salariului minim pe economie la 600 lei, pentru 2010 de 730 lei, 2011 - 860 lei, 2012 - 1.030 lei, 2013 - 1.190 si 2014 pentru 1.325 lei. Important de mentionat este ca peste acest nivel minimal se aplica o serie de indicatori de ierarhizare intre 1,2 si 2, care tin cont de pregatirea profesionala a salariatului, precum si de functia pe care o ocupa.
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a propuns reprezentantilor confederatiilor sindicale sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an pentru a se apropia la jumatate din salariul mediu. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Guvernul asteapta intr-un interval de zece zile un raspuns din partea sindicatelor privind majorarea salariului minim de la 1 octombrie, precizind ca reprezentantii Executivului au semnat acordul pentru cresterea salariala. "Sper ca Guvernul viitor, a carui structura este greu de anticipat in momentul de fata, sa respecte astfel de intelegeri", a spus Vosganian.

"Sustinem cresterea salariului minim pe orizontul stabilit, 2014"

La nivel de confederatii sindicale, liderii s-au declarat multumiti ca premierul si-a asumat obligatia de a discuta mecanismele prin care salariul minim sa ajunga sa reprezinte 50% din cel mediu pina in 2014. Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat: "Este pentru prima data cind Guvernul Tariceanu isi asuma din anul 2000 o discutie foarte serioasa cu privire la obligatia pe care Guvernele din Rominia o au si o vor avea in continuare, si anume aceea de a respecta prevederile Cartei Sociale Europene revizuite, ce fixeaza niste mecanisme prin care trebuie ajutat salariul minim in piata muncii, astfel incit el sa ajunga la 60 la suta din salariul mediu. In momentul de fata, salariul minim in Romania se afla sub 30 la suta din salariul mediu", a declarat Costin. Liderul BNS a precizat ca exista diferente de opinie intre patronate, Guvern si sindicate privind cifrele care au fost avansate in discutia de miercuri. "Sustinem cresterea salariului minim pe orizontul stabilit, 2014, dar pina la urma este un document care va trebui asumat nu numai de catre acest Guvern, ci de intreaga clasa politica din Romania. Totul tine de un obictiv pe termen mediu si lung, sa ajungem sa platim in mod serios si responsabil munca in aceasta tara, astfel incit sa stopam fenomenul de migratie", a explicat Costin.
La rindul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca propunerea Guvernului este una "interesanta", pentru ca stabileste o tinta "ambitioasa", ca in 2014 raportul intre salariul minim si cel mediu sa fie de 50 la suta. "Textul (propunerii - n.r.) este bun, de principiu, dar trebuie un angajament mult mai ferm. Sint si citeva ambiguitati in acest text, care trebuie lamurite", a mai spus Hossu.

"Sindicatele au cedat prea repede si s-au grabit sa accepte oferta Guvernului"

La nivel local, majoritatea liderilor sindicali au salutat semnarea protocolului cu Executivul si patronatele. "Cu cit mai repede si mai mult cu atit mai bine. La ce cresteri de preturi am asistat in acest an si ce prognoze sumbre se anunta pentru perioada urmatoare, o astfel de intelegere cu majorarile anuale anuntate este o garantie ca salariatii vor supravietui", ne-a declarat Petre Latiu, din partea Federatiei sindicatelor din sectorul bugetar "Sed Lex".
Si presedintele structurii locale a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Dumitru Sisu, a catalogat ca fiind o reusita rezultatul negocierilor cu Executivul si patronatele pe tema salariului minim pe economie. "Strategia salariala pe termen mediu negociata cu Guvernul asigura pentru 2014 atingerea unui prag reprezentind 80 - 85% din cistigul lunar mediu al unui muncitor din Uniunea Europeana. Dupa cum se observa, anual urmeaza cresteri chiar si de 160 lei. Trebuie ca acest protocol sa si-l asume si patronatele, care nu vor avea voie dupa semnare sa ofere salarizari sub pragurile minimale stabilite", a punctat Sisu, adaugind ca la consultarea conducerii centrale a confederatiei a acordat mandatul pentru semnarea protocolului cu Guvernul.
La rindul sau, liderul sindical al "Laminorul", Constantin Iarca, a precizat ca ar fi trebuit, totusi, ca presiunile sindicale sa fie mentinute pentru ca s-ar fi putut obtine mult mai mult decit actuala oferta a Executivului. "Ar fi trebuit sa se mearga pe manifestari de protest asa cum se stabilise pentru ca, fiind an electoral, Guvernul ar fi cedat mult mai mult. Este un compromis intre confederatiile sindicale si Executiv, care a aruncat la mijloc o problema delicata, asa cum este impartirea patrimoniului fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Romania. De aceea, consider ca sindicatele au cedat prea repede si s-au grabit sa accepte oferta Guvernului", a spus Iarca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro