Sindicatele ameninta cu greva generala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sindicatele ameninta cu greva generala

Discutiile dintre Guvern si liderii sindicali derulate zilele trecute pentru majorarea salariului minim nu au ajuns la o solutie finala. Asa cum ne-a declarat Nicolae Cretu, vicepresedintele CSDR, prezent la aceste negocieri, discutiile vor continua saptamina viitoare, la intilnire urmind sa fie invitati si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, pentru a prezenta date privind evolutia inflatiei. "Principalul argument invocat de reprezentantii Guvernului la intilnirea de joi a fost efectul inflationist al cresterii valorii salariului minim pe economie lucru cu care nu sintem in totalitate de acord intrucit consideram ca o crestere cu 40 de lei a salariului nu ar avea efectele drastice previzionate de oficialii ministeriali. De aceea sindicatele considera aceasta pozitie putin fortata si nejustificata. Oricum propunerea de a ne intilni din nou in cursul saptaminii viitoare pentru a relua discutiile pe tema cresterii valorii salariului minim pe economie o consider a fi o disponibilitate din partea Guvernului pentru gasirea unei solutii la aceasta problema", ne-a declarat Cretu, adaugind ca in cazul in care urmatoarea intilnire nu va conduce spre o solutie avantajoasa ambelor parti sindicatele vor relua actiunile de protest atit la nivel local cit si la Bucuresti.
De mentionat este ca imediat dupa intilnirea de joi, premierul a apreciat ca solicitarea sindicatelor de majorare a salariului minim este una legitima, in incercarea de promovare a intereselor angajatilor, dar a amintit ca hotarirea de guvern de la sfirsitul anului trecut precizeaza clar ca salariul minim poate fi majorat la 540 lei, de la 1 iulie, in functie de anumite conditii, respectiv evolutia cresterii economice, a productivitatii muncii si a inflatiei. "Daca in cazul cresterii PIB si a productivitatii ne incadram in ceea ce este previzionat prin bugetul de stat si prin fundamentarea bugetului de stat pe anul 2008, in acest moment indicatorul de inflatie este in depasire fata de ceea ce ne-am stabilit ca obiectiv pe ultimele 12 luni. Astazi (joi 10 iulie - n.r.) am avut o prima discutie “in extenso”, cu argumente de o parte si de alta, si am decis sa continuam dialogul paralel cu o consultare pe care o vom face cu BNR pe acest subiect. Voi invita chiar Banca Nationala sa participe la acest dialog, pentru a expune cu argumentele proprii punctul de vedere legat de evolutia inflatiei si de riscurile pe care anumite politici salariale le pot aduce asupra evolutiei inflatiei", a spus Tariceanu. El a tinut sa precizeze ca o masura de majorare a salariului minim trebuie bine analizata si nu decisa sub presiune, pentru a evita situatii gresite din trecut cind, prin cresteri necontrolate de salarii, economia a intrat intr-o spirala inflationista cu efecte negative asupra puterii de cumparare a populatiei.
La rindul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul intilnirii, ca spera ca in urma discutiilor de saptamana viitoare sa aiba un rezultat pozitiv in privinta majorarii salariului minim de la 1 iulie, la 540 de lei. Totodata, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a aratat ca este vorba de o crestere economica de 30 %, precizind ca exista, intr-adevar un minus pe partea de inflatie care poate fi compensat prin cresterea productivitatii muncii. "Premierul incearca sa cistige timp, sa treaca luna iulie, dar in cazul in care nu vom ajunge la o intelegere privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 iulie, vom cere 600 de lei de la 1 septembrie, altfel vom iesi in strada si vom stringe semnaturi pentru declansarea grevei generale la nivel national", a spus Petcu.
Reamintim ca reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor au convenit, in 11 decembrie 2007, ca din 2008 sa fie un singur salariu minim unic pe economie, in primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei si, daca indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro