"Nu au fost propuneri efectiv noi. Doar am revăzut Codul Muncii şi am refăcut textul, ca să fie mai concis. (...) Guvernul dorea o dereglementare serioasă în domeniul angajării şi în domeniul detaşării, concedierii. Asta era problema de fond, am respins această posibilitate", a declarat vicepreşedintele BNS, Ion Pisc.
Propunerile se referă, printre altele, la perioada de probă şi cea de preaviz, concedierea colectivă, reducerea temporară a activităţii prin negocieri cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentanţii salariaţilor, precum şi la recuperarea unei pagube de la angajat numai dacă instanţa de judecată constată vinovăţia şi obligaţia de plată.
Partenerii sociali au ales să-i trimită propunerile lui Boc ca urmare a faptului că negocierile privind noul Cod al muncii au fost blocate, marţi, după ce reprezentanţii sindicatelor au ieşit de la discuţii şi au anunţat că nu vor mai purta niciun fel de dialog cu ministrul Ioan Botiş. Nemulţumiţi pentru că discuţiile ar fi fost blocate, în opinia lor, chiar de către ministrul Muncii, sindicaliştii au cerut demisia acestuia şi au anunţat că vor o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta problemele legate de Codul muncii.
Pe lângă textul revizuit al Codului Muncii, au fost trimise Executivului şi propuneri privind alte trei acte normative, respectiv Legea privind conflictele de muncă, Legea negocierilor colective de muncă şi Legea partenerilor sociali.
Propunerile au fost formulate de Cartel Alfa, BNS, Meridian, CSDR şi CNSLR Frăţia, împreună cu CONPIROM, CPISC, UNPR şi UGIR 1903.