* aceștia protestează la locul de muncă, dar fără întreruperea activității, purtând o banderolă pe mână cu simbolul SANITAS *revendicările sunt aceleași ca la nivel național și vizează printre altele acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor, dar și finanțarea ”corectă și suficientă” a spitalelor
Salariații din sănătate, asistență socială, direcțiile de sănătate publică, unitățile de asistență medico-socială și medicină școlară din Brăila vor continua protestul început miercuri, 7 iunie a.c. Este vorba despre aproape 2.000 de membri Sanitas, din câteva zeci de instituții publice de sănătate, învățământ și asistență socială care s-au alăturat grevei japoneze de la nivel național din cauza mai multor nemulțumiri salariale și a condițiilor de muncă improprii în care își desfășoară activitatea. Potrivit liderului de sindicat de la Brăila, deocamdată, este un protest pașnic, la locul de muncă, fără întreruperea activității, care va continua până la soluționarea revendicărilor angajaților din sistem. ”Continuăm greva japoneză! Un protest, deci, la locul de muncă, fără întreruperea activității”, ne-a confirmat președintele Sindicatului județean Sanitas Brăila, Măriuca Iancu.
Revendicările SANITAS sunt legate atât de deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din spitale, de aplicarea integrală a prevederilor Legii 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, de acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, a tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară, cât şi de finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor pentru vacanțe.
Totodată, sindicaliștii mai solicită și reluarea discuţiilor asupra noului proiect de lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru din Ministerul Sănătății, asigurând predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui angajat din sistem şi o ierarhie corectă şi echilibrată a salariaţilor. În plus, aceștia au solicitat inclusiv finanţarea "corectă şi suficientă" a spitalelor, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării contractului colectiv de muncă în sectorul bugetar de sănătate şi garantarea locurilor de muncă pentru personalul din spitalele CFR după transferarea acestora de la Ministerul Transporturilor la autorităţile publice locale sau judeţene.
Cu toate că săptămâna trecută reprezentanții Sanitas au avut o nouă întrevedere cu șefii din coaliție, o întâlnire în care s-au promis multe, îndeosebi aspecte legate de voucherele de vacanță, între timp s-a produs rotativa guvernamentală, iar liderii s-au schimbat așa că, cel mai probabil, negocierile Sanitas vor fi reluate. Cert este că, Ministerul Sănătății ar fi solicitat deja prin DSP-uri, unităților sanitare sumele necesare acordării voucherelor de vacanță tuturor salariaților din Sănătate, după se arată într-un comunicat de presă semnat de Federația Sanitas.