Deşi la începutul anului, în cadrul şedinţei de bilanţ a Penitenciarelor din Brăila şi Galaţi, sindicaliştii din penitenciare susţineau că sistemul a decăzut din cauza magistraţilor aflaţi la conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în ultimii ani, acum spun că era mai bine pe vremea lor. Preşedintele Sindicatului din cadrul Penitenciarului Brăila, Marin Răileanu, a precizat că odată cu venirea funcţionarilor publici la conducerea ANP, angajaţii din sistemul penitenciar au rămas fără unele drepturi, iar asupra unor lideri de sindicat se fac presiuni. Liderul sindical susţine că nici cu noua conducere a Penitenciarului brăilean, comisar Valeriu Ţugui, nu are o bună colaborare. "Din prima zi am avut probleme cu dumnealui, a atacat organizaţia sindicală, a avut un dosar pregătit pentru un ofiţer care avea o problemă cu fostul magistrat şi l-a introdus în comisia de disciplină. Am rămas consternaţi, este prima dată când un director de penitenciar, în prima zi, prezintă un dosar la comisia de disciplină. Asta o faci doar dacă vrei să lichidezi un om. Dacă fac comparaţie între magistraţi, ca transparenţă decizională şi ca mod de comunicare, aş da un plus de notă atunci, decât acum, la fel şi la nivelul ANP. Am avut presiuni, avem preşedinţi de sindicate care se încearcă să fie desfiinţaţi, prin testări psihologice, trimiteri la expertize psihiatrice. De exemplu, la Giurgiu şi Ploieşti. Şi eu am 2 dosare la Parchet pentru abuz în serviciu. Fac tot felul de chestii ca să te îndepărteze. De ce să ne îndepărteze, pentru că spunem un adevăr?", a spus liderul sindical. Acesta este de părere că directorul de penitenciar trebuie să ştie să gestioneze o situaţie de criză şi să apere drepturile angajaţilor, în caz contrar, să nu mai fie la conducerea instituţiei.
Liderul sindical şi-a exprimat acest punct de vedere în cadrul conferinţei de presă organizate marţi, cu ocazia declanşării acţiunii de protest în penitenciar. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului penitenciar, condiţiile de muncă şi lipsa transparenţei decizionale.
Principala problemă, subfinanţarea
Legat de revendicările sindicale, directorul Penitenciarului Brăila, comisar Valeriu Ţugui, a precizat că subscrie la o parte dintre acestea, principala problemă fiind subfinanţarea din sistemul penitenciar. Sursa citată a spus că penitenciarul are o forţă de muncă specială, ce poate fi oferită firmelor şi instituţiilor care au nevoie, în acest fel realizându-se venituri proprii. "Criza ne afectează şi pe noi ca sistem. Avem o forţă de muncă necalificată pe care o punem la dispoziţia tuturor firmelor. Facem eforturi în sensul ăsta să ne facem cunoscuţi pe piaţa brăileană. Am avut o întrevedere cu un reprezentant de la primărie, să mergem să lucrăm la întreţinerea spatiilor verzi. Mai avem un contract pentru igienizarea, curăţenia cimitirelor şi mai purtăm discuţii cu o persoană fizică care vrea un număr mai mare de persoane pentru lucrări agricole. Noi avem ca îndatorire să venim şi noi cu venituri proprii. Toţi cei 577 de oameni din penitenciar ar trebui să iasă la muncă, să contribuie la subvenţionarea bugetului", a spus directorul instituţiei. Acesta a mai adăugat că în privinţa cadrelor nu sunt probleme, salariile au fost asigurate, iar orele suplimentare sunt compensate cu timp liber corespunzător. "La momentul acesta avem ore suplimentare doar cele realizate în luna iunie, există o reglementare prin care în 30 de zile se acordă timp liber corespunzător, dar există şi o ordonanţă care ne dă voie, pe parcursul anului, să dăm timp liber corespunzător. Nu am ajuns însă să depăşim cele 30 de zile", a spus directorul penitenciarului.