"Există o mare problemă cu reducerea sporurilor şi, în unele zone din ţară, chiar neacordarea lor. Am discutat cu colegii mei ca pe 21 septembrie să ne întâlnim cu managerii spitalelor, iar dacă vom constata că în continuare nu se alocă sporurile, vom organiza cel mai mare miting al personalului sanitar care a avut loc vreodata în Capitală", a declarat, pentru NewsIn, liderul Sanitas, Marius Petcu.
La nivelul judeţului Brăila, Sanitas a mai organizat o întâlnire cu managerii spitalelor în luna iulie, tot la iniţiativa conducerii centrale a federaţiei, pentru analizarea situaţiei financiare din sistemul sanitar şi solicitarea acordării integrale a drepturilor salariale, fără ca aceste revendicări să fie soluţionate. Preşedintele intrerimar al Sanitas Brăila, Aurelia Chelariu, ne-a declarat că o nouă întâlnire va avea loc în a două jumătate a lunii septembrie, urmând ca, în funcţie de rezultatul negocierilor de la nivel naţional, să se stabilească un calendar al mişcărilor de protest, de către Consiliul Naţional al Sanitas.
Federaţia Sanitas a propus un coeficient maxim pentru un medic primar de 6. Deşi Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină o creştere a coeficienţilor de salarizare pentru cadrele medicale, de la 4,05 pentru cel mai mic salariu al unui medic primar, la 4,20, şi de la 3,75 la 5,25, pentru cel mai mare salariu al unui medic primar, sindicaliştii sunt în continuare nemulţumiţi. În condiţiile în care coeficienţii pentru mai multe categorii sociale au fost reduşi, Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi între 4,20 si 5,25, în funcţie de vechimea în muncă. Negocierea a pornit de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10. De asemenea, medicul specialist, care reprezintă categoria cu cea mai mare pondere în unităţile sanitare, va beneficia de coeficienţi între 3,30 si 4,15. Iniţial, s-a discutat despre coeficienţi de salarizare între 3 şi 3,75. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a subliniat că noua grila de salarizare pentru medici a fost gândită astfel încât coeficientul maxim al unei categorii profesionale să fie mai mic decât coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situaţii în care medicul specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul. Prin aceasta măsură, se dă posibilitatea cadrelor medicale din România să-şi dezvolte cariera profesională în conformitate cu gradele profesionale dobândite şi pe baza experienţei acumulate.