Mergi la conţinutul principal

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu greva generală

• angajaţii sistemului sanitar au cerut modificarea legii salarizării şi regulamentului de sporuri, în cadrul negocierilor cu ministrul Sănătăţii • dacă revendicările nu vor fi luate în seamă, pe 7 mai este programată greva de avertisment, iar din 11 mai se declanşează greva generală în toate unităţile sanitare din ţară

 

În urma mitingului amplu din Capitală de săptămâna trecută, când aproximativ 10.000 de salariaţi din sistemul sanitar românesc şi-au strigat of-urile în stradă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu reprezentanţii sindicatelor. Precizăm că la protestul de la finalul lunii aprilie au participat 150 angajaţi din spitalele brăilene, la rândul lor nemulţumiţi de plafonarea sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului principal de credite.

Hotnews.ro relatează că sindicaliştii au declarat, după negocierile cu ministrul Sănătăţii, că îşi menţin programul de proteste, inclusiv greva generală anunţată pentru data de 11 mai. Sorina Pintea a spus că o grevă în sistemul sanitar nu este de “bun augur”. “Pe noi ne interesează să rezolvăm problema, nu să avem grevă în sistem, pacientul trebuie îngrijit. Cred că o grevă în acest moment nu este de bun augur. Pe de altă parte, una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind contractul colectiv de muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri”, susţine ministrul Sănătăţii, citat de publicaţia online. Pintea urmează să-i prezinte revendicările sindicaliştilor premierului Viorica Dăncilă.

Leonard Bărăscu, preşedintele “Sanitas”, a declarat că este necesară modificarea legii salarizării. “Până la urmă, esenţa este că trebuie să ajungem la modificarea legii, pentru că nu putem să facem ceea ce ne-am propus fără această modificare a legii. În ce sens, cum şi în ce criterii şi ce calcule se vor face în continuare rămâne ca doamna premier care a făcut propunerea, ca şi managerii cu care s-a întâlnit, să găsească soluţii, numai că soluţiile lor coroborate cu ale noastre duc în acelaşi punct - modificarea legii”, a afirmat Bărăscu. Sursa citată a adăugat că, pentru moment, programul anunţat pentru proteste rămâne valabil, iar pentru greva generală s-au strâns deja 35.000 semnături.

Dacă nu se schimbă nimic în zilele ce urmează, angajaţii din sistemul sanitar vor intra în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai va fi declanşată greva generală. Cadrele medicale şi nu numai sunt nemulţumite de noua lege a salarizării şi de noul regulament al sporurilor care au dus la scăderea salariilor, aşa cum susţin sindicaliştii. Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajaţii din sistemul sanitar au beneficiat de creşteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creşteri nesemnificative, scăderi sau stagnări, mai notează Hotnews.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro